Συχνές ερωτήσεις

Συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις
για το Διαγωνισμό Aegean Startups

Στην ειδική φόρμα του δικτυακού τόπου καλούμαστε να επιλέξουμε θεματική περιοχή. Η επιχειρηματική ιδέα μας ουσιαστικά ανήκει σε 2 θεματικές περιοχές θεωρούμε με την ίδια βαρύτητα. Τι μας συμβουλεύετε να κάνουμε; Μπορούμε να υποβάλουμε την επιχειρηματική ιδέα δύο φορές για κάθε μία από τις θεματικές ενότητες;

Σύμφωνα με τη φόρμα υποβολής, θα υποβάλλετε μια φορά την πρόταση σας στο σύστημα του Aegean Startups αποφασίζοντας πια θεματική κατηγορία έχει για εσάς μεγαλύτερη βαρύτητα.

Στη συνέχεια με ένα μήνυμα στο aegean-startups@aegean.gr θα μας ενημερώνετε ότι η ιδέα σας (με τον κωδικό και τα στοιχεία υποβολής) μπορεί να ενταχθεί και στη 2η θεματική κατηγορία που πιστεύετε, για να το λάβει υπόψη της η Επιτροπή Αξιολόγησης.

Αν το video που έχουμε σκοπό να επισυνάψουμε, το οποίο αποτελεί και προαιρετικό υλικό στη φόρμα υποβολής επιχειρηματικής ιδέας έχει κάποιους τίτλους γραμμένους στα αγγλικά, θα υπάρχει πρόβλημα για αυτό; Δεδομένου ότι η σύνταξη όλων των βασικών περιλήψεων που ζητούνται θα πρέπει είναι στα ελληνικά.

Είναι απολύτως αποδεκτή η χρήση της Αγγλικής γλώσσας στις περιπτώσης λογότυπου, προωθητικού υλικού (όπως video) και χρήσης επιστημονικών ή ειδικών διεθνών όρων, όπου αυτό απαιτείται.

Θεωρούνται φοιτητές ή απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσοι παρακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει κάποιο πρόγραμμά του στο Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.;

Ναι. Όσοι παρακολουθούν ή έχουν τελειώσει κάποιο πρόγραμμα του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Αιγαίου θεωρούνται φοιτητές ή απόφοιτοί του αντίστοιχα.

Τα βραβεία για την κατηγορία Γ, που θα προσφέρουν χορηγοί του διαγωνισμού μπορεί να είναι χρηματικά ποσά?

Ναι θα μπορούν να είναι και χρηματικά ποσά. Τα βραβεία του διαγωνισμού ανά κατηγορία θα ανακοινώνονται στην πορεία του διαγωνισμού. Περισσότερες πληροφορίες για τα βραβεία μπορείτε να δείτε ΕΔΩ.

Όλοι όσοι συμμετέχουν στην υποψήφια ομάδα για το διαγωνισμό υποχρεωτικά πρέπει να είναι και μέλη της εταιρείας startup που θα ιδρύσουμε αν όλα πάνε καλά και μετά την έκβαση του διαγωνισμού;

Όχι, αυτό είναι ένα θέμα που θα το αποφασίσει η υποψήφια ομάδα.

Που θα βρω πληροφορίες σχετικά με τα Βραβεία του Διαγωνισμού;

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα βραβεία στην προκήρυξη του διαγωνισμού που έχει αναρτηθεί στην παρούσα ιστοσελίδα και συγκεκριμένα ΕΔΩ. Τα βραβεία ανά κατηγορία θα ανακοινώνονται στην πορεία του διαγωνισμού.

Πότε λήγει η περίοδος υποβολής των αιτήσεων του διαγωνισμού;

Το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού μπορείτε να το δείτε στο παρακάτω στη σελίδα Aegean Startups 2021.

Έχω αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το 1997; Μπορώ να κάνω αίτηση στον διαγωνισμό;

Φυσικά. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το ποιοί έχουν δικαίωμα συμμετοχής αλλά και σε ποιά κατηγορία ανήκει η ομάδα σας στη σελίδα Κατηγορίες – Συμμετέχοντες.

Μπορώ να συμμετάσχω στον ίδιο τομέα και ατομικά αλλά και με ομάδα με 2 διαφορετικές ιδέες; Επίσης, μπορεί μια ομάδα να υποβάλει 2 διαφορετικές ιδέες (μια για υπηρεσία και μια για προϊόν);

Κάθε υποψήφιος/α μπορεί να συμμετέχει κατά το μέγιστο σε δύο προτάσεις – ομάδες.

Γίνεται να πάρω μέρος μόνος/μόνη στο διαγωνισμό ή πρέπει να ανήκω σε ομάδα;

Οι υποψήφιοι/ες και από τις τρεις κατηγορίες μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό μόνοι τους, μεμονωμένα ή σε ομάδα.

Είμαι φοιτητής/φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Θα μπορούσε να πάρει μέρος μαζί με εμένα ένα άτομο εκτός του Πανεπιστημίου Αιγαίου, αλλά φοιτητής σε άλλο Πανεπιστήμιο;

Φυσικά. Οι συμμετέχουσες ομάδες μπορούν να αποτελούνται από (1) μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, (2) μέλη εκτός της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά (3) και συνδυασμό αυτών. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για το ποιοί έχουν δικαίωμα συμμετοχής αλλά και σε ποιά κατηγορία ανήκει η ομάδα σας στη σελίδα Κατηγορίες – Συμμετέχοντες.

Θα υπάρξει επιδότηση για την υλοποίηση της επιχειρηματικής μας ιδέας;

Οι πρώτες ομάδες θα λάβουν από 2.500 ευρώ, ενώ αναμένονται και άλλα βραβεία τα οποία θα αθλοθετηθούν στην πορεία. Επίσης, διακριθείσες ιδέες θα προωθηθούν για περαιτέρω υποστήριξη σε θερμοκοιτίδες ή χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Πριν σταλούν οι ιδέες θα πρέπει να κατοχυρωθούν τα πνευματικά δικαιώματα;

Δεν χρειάζεται να γίνει καμία κατοχύρωση πνευματικών ή άλλων δικαιωμάτων πριν ή μετά την αποστολή επιχειρηματικών ιδεών. Η υποβολή της ιδέας στα Aegean Startups μπορεί βέβαια να χρησιμεύσει σε περίπτωση περαιτέρω δράσεων για την κατοχύρωση της όποιας πνευματικής ιδιοκτησίας (αποτελεί τεκμήριο). Τα στοιχεία που είναι σε κοινή θέα (σύνοψη της ιδέας) δεν αποτελούν κατά κανόνα στοιχεία πνευματικής ιδιοκτησίας.

Από τη στιγμή που εγκριθεί η ιδέα μου, την υλοποίηση την αναλαμβάνει ο φορέας ή εγώ σε συνεργασία με αυτόν;

Σε περίπτωση που η ιδέα σας απαντά σε κάποια ανάγκη επιχειρήσεων, απλά αυξάνονται οι πιθανότητες να βρει πιο άμεση εφαρμογή, όταν υλοποιηθεί. Όμως, η υλοποίησή της είναι δική σας ευθύνη. Τα Aegean Startups θα συμβάλλουν με mentoring αλλά και με δημοσιότητα ή άλλη υποστήριξη, ανάλογα με το επίπεδο διάκρισης της ιδέας.

Υπάρχει κάποιος καθηγητής από το Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που να αναλαμβάνει ρόλο Μέντορα και να μπορεί να οργανώσει μια ομάδα;

Υπάρχουν μέντορες από διάφορα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς επίσης και ειδικοί του χώρου. Μπορείτε να τους δείτε εδώ.

Μπορώ να έρθω σε επικοινωνία με άλλα άτομα που να ενδιαφέρονται για τον διαγωνισμό;

Στην πλατφόρμα, μπορείτε να εγγραφείτε, να καταθέσετε μία πρώτη έκδοση της ιδέας, και να ζητήσετε συνεργάτες στο τρίτο βήμα της υποβολής της ιδέας σας.

Έχω ξεκινήσει το δικό μου Startup, μπορώ να συμμετέχω στο διαγωνισμό;

Επιτρέπεται η συμμετοχή και κατάθεση στο διαγωνισμό επιχειρηματικών ιδεών που βρίσκονται σε πολύ αρχικό στάδιο (γενική περιγραφή), σε στάδιο πρωτοτυποποίησης (λειτουργικό πρωτότυπο) ή ακόμη κι εάν έχει μπει σε λειτουργία η επιχειρηματική ιδέα. Γενικότερα, όμως, ο διαγωνισμός αφορά, κυρίως, επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο.