WSP - Water Source ProtectionΠεριγραφή
Το νερό έχει τεράστια και πολυδιάστατη αξία για την ανθρωπότητα. Είναι ένας φυσικός πόρος ο οποίος δεν είναι ανεξάντλητος και μέχρι σήμερα είναι αναντικατάστατος. Η ύπαρξη του είναι αναγκαία για την επιβίωση της ανθρώπινης ζωής καθώς είναι το μοναδικό στοιχείο που μας δίνει πολύτιμα στοιχεία στον οργανισμό χωρίς κάποια περαιτέρω επιβάρυνση.
Η αλόγιστη σπατάλη, οι λανθασμένες πρακτικές στην καθημερινότητά μας και γενικότερα η κακοδιαχείριση αυτού του πολύτιμου αγαθού έχει οδυνηρές συνέπειες για ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού παγκοσμίως. Οι άνθρωποι που ζουν χωρίς ασφαλές νερό στο σπίτι τους αγγίζουν σήμερα τα 2,1 δισεκατομμύρια, ενώ περισσότερα από 700 παιδιά κάτω των πέντε ετών πεθαίνουν κάθε μέρα από ασθένειες που συνδέονται με μη ασφαλές νερό. Το 80% των ανθρώπων που χρησιμοποιούν μη ασφαλείς πηγές ύδατος ζουν σε αγροτικές περιοχές και σύμφωνα με κάποιες μελέτες σχεδόν τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού βιώνουν έντονη λειψυδρία για τουλάχιστον 1 μήνα το έτος.
Στο Αιγαίο τουλάχιστον 10 νησιά εξαρτώνται από καραβάκια-υδροφόρες για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε νερό. Λειψοί, Λέρος, Καστελόριζο, Πάτμος, Αμοργός είναι κάποια από τα νησιά αυτά που κάθε καλοκαίρι αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας και η υδροδότησή τους πραγματοποιείται μέσω αυτών των καραβιών. Τα προβλήματα λειψυδρίας δεν παρατηρούνται βέβαια μόνο στα νησιά. Σε περιοχές του Έβρου, όπου η οικονομία του τοπικού πληθυσμού ως επί το πλείστον στηρίζεται στη γεωργία, τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρείται έντονα το πρόβλημα των διακοπών παροχής νερού, καθώς οι πηγές δεν επαρκούν για να ικανοποιήσουν τους κατοίκους και τις αρδεύσεις των καλλιεργειών. Ας μην ξεχνάμε ότι το 80% της παγκόσμιας κατανάλωσης ύδατος οφείλεται στη γεωργία. Τα τελευταία χρόνια σε κάποιους οικισμούς οι διακοπές υδροδότησης τείνουν να γίνουν καθημερινότητα κάθε καλοκαίρι. Οπότε, πλέον είναι αναγκαία η προστασία των υδατικών μας πόρων ώστε να παραδώσουμε την ανεκτίμητη αυτή κληρονομιά και στις επόμενες γενιές.
Η επιχείρησή μας, με γνώμονα τους στόχους 6 και 13 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, θα προσφέρει τις υπηρεσίες της παρεμβαίνοντας οπουδήποτε είναι δυνατόν για την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την εξοικονόμηση, ακόμη και την παραγωγή ύδατος. Τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με την εγκατάσταση κατάλληλων συστημάτων, όπως παθητικών συμπυκνωτών ατμοσφαιρικής υγρασίας, μονάδα επαναχρησιμοποίησης γκρίζου νερού, συλλογή όμβριων υδάτων, εγκατάσταση τεχνητών υγροτόπων κλπ.
Η οικονομική βιωσιμότητα της επιχείρησης θα στηρίζεται στην προσφορά αυτών των υπηρεσιών εγκατάστασης των παραπάνω συστημάτων και μετατροπής κτηρίων «υδατικά αυτόνομων», όπως επίσης και στην εκπαίδευση των καταναλωτών προς μια ορθότερη διαχείριση του νερού. Κύριο στόχο έχουμε την εξοικονόμηση του νερού μέσω επαναχρησιμοποίησής του μόνο για εργασίες όπως πότισμα, πλύσιμο ρούχων κλπ. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι δυνατή και η χρησιμοποίησή του για πόση, αλλά πρόκειται για μια εξαιρετικά κοστοβόρα λύση. Οι τιμές ενός κυβικού μέτρου ύδατος, αναλόγως της κατανάλωσης, κυμαίνονται από 0,52 € και μπορούν να φτάσουν πάνω από 8 €. Κάποια ποσοτικά στοιχεία κατανάλωσης είναι:
• 150 L/ημέρα το άτομο για πλύσιμο, μαγείρεμα και καθάρισμα
• 60 L/πλύση ένα πλυντήριο ρούχων
• 9 L/χρήση τουαλέτας
• 600-800 L/ημέρα μέση κατανάλωση 4μελούς οικογένειας
• 18-24 κ.μ./μήνα μέση κατανάλωση 4μελούς οικογένειας

Το καταναλωτικό κοινό στο οποίο απευθύνεται η εταιρεία θα μπορούσε να περιλαμβάνει πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα λειψυδρίας, ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης με το δίκτυο παροχής ύδατος, μέχρι και δημόσιους φορείς, κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Θα δημιουργηθούν πακέτα παροχών, ώστε να είναι οικονομικά προσιτά στον κάθε καταναλωτή, αναλόγως των αναγκών και της ποσότητας ύδατος που επιδιώκουμε να εξοικονομηθεί.
Ονομάζομαι Κεκές Χρήστος, είμαι απόφοιτος του τμήματος τεχνολογίας πετρελαίου & φυσικού αερίου του ΤΕΙ ΑΜΘ και μεταπτυχιακός φοιτητής του τμήματος περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η πρακτική μου άσκηση στην ΔΕΥΑ Διδυμοτείχου με έκανε να διαπιστώσω από κοντά το σημαντικό πρόβλημα λειψυδρίας των τοπικών κοινοτήτων, όπως επίσης οι σπουδές μου, αλλά και η καθημερινότητά μου. Έχω παρατηρήσει την αναγκαιότητα μιας λύσης για το χρόνιο πρόβλημα λειψυδρίας και πιστεύω ότι η επιχειρηματική μου ιδέα βαδίζει προς αυτό το δρόμο.
Η επιχείρηση θα παρέχει ένα ολοκληρωμένο πακέτο ορθής διαχείρισης του ύδατος, τόσο σε οικίες, όσο και σε δημόσιους χώρους. Πέρα από την εγκατάσταση των κατάλληλων συστημάτων, θα εκπαιδεύει επίσης και το κοινό πώς να διαχειρίζεται ορθά το πόσιμο και μη πόσιμο νερό.

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης
Μέλη
1
Τεχνολογίες
Άλλo - προσδιορίστε
Κύρια Δραστηριότητα
Παροχή Υπηρεσιών B2B
Παροχή Υπηρεσιών B2C
Κλάδος
Περιβάλλον & Ενέργεια
Ανήκει σε Διαγωνισμό
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Aegean Startups 2021
Μέντορες
tsolkas