RePlace - Περιβαλλοντικό gamification & rewardΠεριγραφή
Η εφαρμογή μας RePlace εισάγει το gaming στην καθημερινότητα, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας για περιβαλλοντικά ζητήματα. Οι χρήστες της εφαρμογής μας μπορούν να παίζουν μικρά εκπαιδευτικά και διασκεδαστικά παιχνίδια και να επιβραβεύονται με πόντους, τους οποίους μπορούν αργότερα να εξαργυρώσουν για να αποκτήσουν προσφορές σε φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Ο κάθε παίκτης θα διαχειρίζεται μία εικονική πόλη, την οποία θα κάνει πιο πράσινη και πιο εξελιγμένη όσο ασχολείται με τις δράσεις της εφαρμογής μας και αγοράζει προϊόντα φιλικά προς το περιβάλλον. Τα καταστήματα θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας μας να ελέγχουν τις προσφορές που δημοσιεύουν, επιλέγοντας σε ποια προϊόντα επιθυμούν να δημιουργήσουν κουπόνια προσφοράς και επίσης πόσα κουπόνια θα δημιουργούνται.

Η πρώτη ανάγκη που αποσκοπούμε να καλύψουμε με την εφαρμογή μας, είναι η ενημέρωση των πολιτών για περιβαλλοντικά ζητήματα και ορισμένους από τους τρόπους αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, η εφαρμογή μας αποσκοπεί να βοηθήσει τους χρήστες στην αναζήτηση και εύρεση φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων, η δυσκολία εύρεσης των οποίων είναι ζήτημα που ανακαλύψαμε μετά από έρευνα ότι προβληματίζει τους περισσότερους. Τέλος, επιχειρούμε να κάνουμε αυτά τα προϊόντα πιο οικονομικά προς τον χρήστη, εφόσον πολλοί δεν τα προτιμούν λόγω του σχετικά μεγαλύτερου κόστους.

Η εφαρμογή μας απευθύνεται αφενός σε οποιονδήποτε πολίτη ενδιαφέρεται για περιβαλλοντικά ζητήματα και επιθυμεί να υιοθετήσει έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής και αφετέρου όλα τα καταστήματα τα οποία είτε διαθέτουν eco-friendly προϊόντα είτε είναι πρόθυμα για να στραφούν σε αυτά αλλά διστάζουν να πάρουν το ρίσκο. Επιπρόσθετα σκοπεύουμε να ενισχύσουμε δράσεις περιβαλλοντικών οργανισμών είτε μέσω προωθητικών ενεργειών στα παιχνίδια μας είτε μέσω προσφοράς χρήσιμων στατιστικών δεδομένων σε αυτούς. Η ιδέα μας είναι πρωτότυπη και δεν έχει ξαναδοκιμαστεί επομένως δεν έχουμε άμεσο ανταγωνιστή.

Έχουμε αναπτύξει ένα αρκετά ευέλικτο μοντέλο εσόδων με σκοπό να υποστηρίξουμε ένα ευρύ κοινό συνεργατών. Βασιζόμαστε στη δομή “success fee” οπότε οι επιχειρήσεις που θα συνεργάζονται μαζί μας θα εισέρχονται δωρεάν αλλά θα μας πληρώνουν με βάση τις πωλήσεις των περιβαλλοντικών προϊόντων τους, που επιτυγχάνονται μέσω προωθητικών ενεργειών από εμάς (π.χ. κουπόνια προσφορών). Αυτό σημαίνει ότι τα καταστήματα θα μας δίνουν ένα αντίτιμο αναλόγως με το πλήθος των κουπονιών που εξαργυρώνουν οι χρήστες της εφαρμογής μας στο κατάστημά τους. Ακόμα, θα δίνουμε σε οργανισμούς ή εταιρείες τη δυνατότητα αγοράς πακέτων υπηρεσιών ώστε να προωθούν τις περιβαλλοντικές δράσεις τους μέσω των παιχνιδιών και των quests μας.

Η ομάδα μας αποτελείται από 7 φοιτητές τμημάτων μηχανικών πληροφορικής με εμβάθυνση σε διαφορετικούς τομείς. Τους τελευταίους μήνες, έχοντας προκριθεί στο SUP Free Hackathon και συμμετάσχει στο SUP Free Innovation Lab, έχουμε αποκτήσει μια πληθώρα εμπειριών και γνώσεων γύρω από την ιδέα μας, ενώ επίσης την έχουμε αναλύσει εκτενώς με έμπειρους επιστήμονες και συμβούλους. Η εμπειρία μας έχει προσφέρει τόσο τεχνικές γνώσεις όσο και γνώσεις γύρω από business planning, project management και marketing ενώ ταυτόχρονα έχουμε αφομοιώσει πλήρως το agile methodology στον εργασιακό μας κύκλο. Έχουμε αρχίσει την υλοποίηση της εφαρμογής μας με το συνδυασμό πληθώρας τεχνολογιών, γλωσσών προγραμματισμού, μηχανών γραφικών και frameworks για web και mobile. Τέλος, ξεκινήσαμε το στήσιμο των διαδικτυακών υποδομών μας με τις υπηρεσίες AWS διότι λάβαμε AWS credits αξίας 10,000 $ ως βραβείο για την πρόκρισή μας στο SUP Free Hackathon.

Οι πτυχές της ιδέας μας που θεωρούμε ότι προσφέρουν προσωπικότητα στο έργο μας είναι αρχικά η εισαγωγή ποιοτικού και εκπαιδευτικού gamification στην αγορά περιβαλλοντικών προϊόντων αλλά και γενικότερα στην περιβαλλοντική εκπαίδευση. Επιπλέον, ιδιαίτερο στοιχείο της ιδέας μας αποτελεί η δημιουργία ενός δικτύου μεταξύ χρηστών, καταστημάτων, οργανισμών και εταιρειών με κοινό στόχο την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και της προώθησης ενός πιο πράσινου τρόπου ζωής. Ακόμα, σημαντικό στοιχείο είναι η έλλειψη ρίσκου για τους εμπλεκόμενους στο δίκτυό μας καθώς η εφαρμογή μας είναι δωρεάν για τους χρήστες ενώ τα καταστήματα πληρώνουν μόνο εφόσον αρχίσουν να επωφελούνται από την ιδέα μας.

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης


4. Ποιοτική εκπαίδευση

Η χρήση του gamification κάνει την περιβαλλοντική εκπαίδευση πιο προσιτή και εύκολη στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Τα παιχνίδια μας αποσκοπούν στην ορθή και ποιοτική ενημέρωση για περιβαλλοντικά ζητήματα ενώ επίσης η ανάπτυξη της εικονικής πόλης του χρήστη δοκιμάζει τις γνώσεις που έχουν αποκτηθεί από τα mini games.

11. Αειφόρες πόλεις και κοινότητες

Δεδομένου της αστικοποίησης είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ η δημιουργία μια κοινότητας περιβαλλοντικά κατευθυνόμενης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Η εφαρμογή μας συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση καθώς αφενός καταρτίζει, με τα παιχνίδια και την ανάπτυξη της πόλης, τους πολίτες να υιοθετήσουν έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής και αφετέρου με την ενίσχυση της αγοράς περιβαλλοντικών προϊόντων βελτιώνει κατακόρυφα το περιβάλλον καθόσον μειώνεται η χρήση πλαστικών ή γενικότερα λιγότερο φιλικών προϊόντων.

12. Υπεύθυνη κατανάλωση

Η ιδέα μας έχει πολύ δυνατό αντίκτυπο όσον αφορά την υπεύθυνη κατανάλωση εφόσον στις ρίζες του εγχειρήματος βρίσκεται η προώθηση πιστοποιημένων προϊόντων φιλικών προς το περιβάλλον, ενθαρρύνοντας έτσι τους καταναλωτές να στρέψουν το ενδιαφέρον τους σε μία πράσινη εναλλακτική χρήση σε προϊόντα όπου ήδη χρησιμοποιούν, αλλά και την ανακάλυψη καινούργιων όπου φέρνει πράσινα προϊόντα και τις επιχειρήσεις που τα προσφέρουν/φτιάχνουν σε πλεονεκτική θέση στην αγορά.

13. Δράσεις για το κλίμα

Μέσω της εφαρμογής οι χρήστες θα μπορούν να ενημερώνονται για δράσεις που πραγματοποιούνται από περιβαλλοντικούς οργανισμούς ή ακόμα και να λαμβάνουν μέρος σε αυτές με αποτέλεσμα να ευαισθητοποιούνται και να ωθούνται σε ένα τρόπο ζωής που υιοθετεί τέτοιες πρακτικές.

17. Συνεργασίες για στόχους

Δεδομένου του δικτύου που θα αναπτυχθεί από την εφαρμογή μας θα υπάρξουν αρκετές συνεργασίες με καταστήματα, οργανισμούς και εταιρείες. Αυτές θα γίνονται με στόχο την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων με τη σωστή κατάρτιση των πολιτών αλλά και την ενίσχυση ενός πράσινου τρόπου ζωής.Μέλη
7
Τεχνολογίες
Innovative Software
Web or Mobile Application
Άλλo - προσδιορίστε
Κύρια Δραστηριότητα
Παροχή Υπηρεσιών B2B
Παροχή Υπηρεσιών B2C
Κλάδος
Διαφήμιση και μάρκετινγκ
Εκπαίδευση
Ψυχαγωγία
Περιβάλλον & Ενέργεια
Ανήκει σε Διαγωνισμό
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Aegean Startups 2021
Tύπος Ανάγκης
Καθοδήγηση - Θέλουμε έμπειρο μέντορα

-

Επενδυτές - Θέλουμε επενδυτές για την υποστήριξη της ιδέας μας

Μερίδιο εταιρείας μετά από διαπραγμάτευση.

Πελάτες - Θέλουμε βοήθεια στην εύρεση πελατών

Αναλόγως με το ποσοστό συνεργασίας και βοήθειας που θα μας προσφέρει ο κάθε συνεργάτης μπορούμε να προσφέρουμε με έκπτωση ή δωρεάν τις υπηρεσίας μας.

Μέντορες
georgioskaramanolis

Επιχειρηματικό Πλάνο

Συνοπτικά Στοιχεία του Επιχειρηματικού Σχεδίου

1. Στοιχεία του Επιχειρηματικού Σχεδίου

Επιτελική Σύνοψη

Το παρακάτω επιχειρηματικό μοντέλο αποσκοπεί στο να παρουσιάσει λεπτομερώς την επιχειρηματική ιδέα RePlace της νεοφυούς επιχείρησης “ReSolution”. Το Replace αποτελείται από δύο εφαρμογές. Η πρώτη είναι μια εφαρμογή για το κινητό η οποία χρησιμοποιεί παιχνιδοποίηση (gamification) και διευκολύνει στην εύρεση eco-friendly προϊόντων σε καλύτερες τιμές μέσω κουπονιών που εκδίδουν συνεργαζόμενα eco-friendly καταστήματα. Η δεύτερη είναι μια ηλεκτρονική (web) εφαρμογή για τους συνεργάτες μέσα από την οποία eco-friendly καταστήματα μπορούν να βάζουν και να διαχειρίζονται κουπόνια για προϊόντα τους που θέλουν να προωθήσουν και ταυτόχρονα συνεργαζόμενοι φορείς μπορούν να προωθήσουν φιλικές προς το περιβάλλον ενέργειες. Η εταιρεία απαρτίζεται από 7 ιδρυτικά μέλη. Οι Παναγόπουλος Ιωάννης, Αντώνης Ζακυνθινός, Ραφαήλ Δάσκος, Χρήστος Λουκόπουλος, Λάζαρος Σαραφίδης, Έλενα Καριώτη και Στέφανος Τσότρας αποτελούν την ομάδα πίσω από το RePlace και έχουν λάβει θέσεις που οδήγησαν στην υλοποίηση του οι οποίες και θα αναλυθούν παρακάτω. Τα οικονομικά στοιχεία βρίσκονται όλα στο excel δεδομένου του πολύπλοκου μοντέλου της εφαρμογής μας.

 

1.1 Το όραμα μας

Ως “ReSolution” επιθυμούμε με το RePlace να βοηθήσουμε τους χρήστες μας να συνειδητοποιήσουν την σημασία και ανάγκη ύπαρξης της πράσινης κουλτούρας με ένα διασκεδαστικό τρόπο και να αλλάξουν τις καταναλωτικές τους συνήθειες δίνοντας τους πρόσβαση σε πληθώρα προσιτών φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Αποσκωπούμε οι χρήστες μας μέσω των εκπαιδευτικών παιχνιδιών που προσφέρει η εφαρμογή μας να υιοθετήσουν ένα eco-friendly τρόπο ζωής στην καθημερινότητα τους. Ταυτόχρονα φέρνουμε σε επαφή τους χρήστες με τους πράσινους συνεργάτες μας που μέσω της εφαρμογής θα διαθέτουν εκπτώσεις στα προϊόντα ή υπηρεσίες τους καθιστώντας την αγορά τους προσιτή και ωθώντας το αγοραστικό κοινό προς τον συνειδητοποιημένο καταναλωτισμό. Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια στοχεύουμε να έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο συνεργαζόμενων καταστημάτων και φορέων σε όλη την Ελληνική περιφέρεια και η εφαρμογή μας να έχει γίνει γνωστή σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Επιπλέον σκοπεύουμε να έχουμε κάνει ήδη τα πρώτα μας βήματα για επέκταση και στον χώρο του εξωτερικού. Σημαντικός παράγοντας για την υλοποίηση της εφαρμογής ήταν η διάκριση μας στο διαγωνισμό του Sup-Free Hackathon, για μια Ελλάδα χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, καθώς και η επιθυμία μας να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και να προωθήσουμε την πράσινη οικονομία.

 

1.2 Το πρόβλημα

Καθημερινά ο απλός πολίτης χρησιμοποιεί πλαστικά προϊόντα για να καλύψει πολλές διαφορετικές ανάγκες εφόσον είναι εύκολα στην εύρεση και αρκετά οικονομικά. Παρόλα αυτά είναι αρκετά επιβλαβή για το περιβάλλον με ποικίλες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα αλλά και στην ανθρώπινη υγεία. Αν και αυτό το φαινόμενο γίνεται αντιληπτό, το ποσοστό χρήσης τους δεν αλλάζει δραματικά. Αυτή η στασιμότητα οφείλεται στην ελλιπή περιβαλλοντική ενημέρωση, στη δυσκολία εύρεσης οικολογικών προϊόντων αλλά και στην υψηλότερη τιμή τους. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώθηκαν και από έρευνα που διεξήγαμε, όπου από 706 απαντήσεις που λάβαμε, το 41% αναφέρει πως ο λόγος αγνόησης eco-friendly προϊόντων είναι επειδή είναι πιο ακριβά, από τα αντίστοιχα πλαστικά προϊόντα, ενώ το 43% θεωρεί ότι είναι πιο δύσκολη η εύρεση τους.

 

1.3 Η Ευκαιρία

Η ευκαιρία που στοχεύει να εκμεταλλευτεί η εφαρμογή μας έγκειται στην ανάγκη γνωστοποίησης και προώθησης του πράσινου εμπορίου στο κοινό αλλά και εκπαίδευσης όσον αφορά τα σύγχρονα περιβαλλοντικά ζητήματα και τις λύσεις τους. Αυτό ενισχύεται από το γεγονός ότι το 93%, των συμμετεχόντων στην έρευνα μας, απάντησε ότι θα χρησιμοποιούσαν eco-friendly προιόντα εάν η πρόσβαση σε αυτά, μέσω μιας εφαρμογής, γινόταν ευκολότερη ενώ 60% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι ο μέσος πολίτης δεν είναι ενημερωμένος για τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Επιπλέον η απουσία άμεσου ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά αλλά και η ύπαρξη χαμηλού έμμεσου ανταγωνισμού διεθνώς αποτελούν στοιχεία που επιβεβαιώνουν την καινοτομία της εφαρμογής. Επιπλέον, η τουριστική απήχηση των νησιών της Ελλάδας, μας ανοίγει χώρο για προωθητικές ενέργειες και δημιουργία κοινοτήτων που σχετίζονται με την πράσινη κουλτούρα και εικόνα, ιδιαίτερα στο Αιγαίο. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα προς ψήφιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσων αφορά την απαγόρευση και περιορισμό των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, αποτελούν ενδείξεις ότι υπάρχει μια ευνοϊκή θέση στην αγορά για να εισέλθει η εφαρμογή μας.

 

1.4 Η λύση

Η λύση που προτείνουμε στο παραπάνω πρόβλημα που περιγράψαμε είναι το RePlace, μια εφαρμογή που συνδυάζει τη πράσινη εκπαίδευση με τη ψυχαγωγία και στοχεύει στην επιβράβευση και περαιτέρω προώθηση της περιβαλλοντικής συνείδησης των χρηστών της αλλά και στην διευκόλυνση προσαρμογής της στην καθημερινότητα τους. Πιο συγκεκριμένα το RePlace αποτελείται από δύο πτυχές. Η πρώτη είναι ένα κύριο παιχνίδι της μορφής πράσινου city simulator στο οποίο θα εμπεριέχονται μικρότερα mini games. Κατά την ολοκλήρωση αυτών ο χρήστης μαθαίνει για σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και ορισμένους από τους τρόπους αντιμετώπισης τους κερδίζοντας παράλληλα  RePlace points. Αυτό οδηγεί τον χρήστη στην δεύτερη πτυχή της εφαρμογής που είναι ένα σύστημα προώθησης προσφορών οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών των συνεργατών μας καθώς μπορεί να εξαργυρώνει τους πόντους του για να τις αποκτήσει. Παράλληλα όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα θα μπορούν να πραγματοποιούν προσθαφαίρεση προσφορών ελεγχόμενα, εύκολα και χωρίς ρίσκο μέσω της πλατφόρμας συνεργατών μας.

 

1.5 Το κοινό

Το RePlace απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες που ενδιαφέρονται μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια να μάθουν για τρέχοντα περιβαλλοντικά προβλήματα και λύσεις τους. Επιπλέον, η εφαρμογή προσεγγίζει όσους θέλουν να εξερευνήσουν eco-friendly προϊόντα σε πιο προσιτές τιμές, να αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά, αλλά και όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν σε οικολογικές δράσεις. Ταυτόχρονα μια πιθανή συνεργασία με το RePlace ενδιαφέρει όσα οικολογικά, φυσικά και ηλεκτρονικά, καταστήματα, αλλά και προμηθευτές και κατασκευαστές που θέλουν να αυξήσουν την πελατεία τους προωθώντας τα εναλλακτικά “πράσινα” προϊόντα τους και οργανισμοί και δημόσιοι φορείς που θέλουν να προσεγγίσουν κοινό σε ενέργειες που πραγματοποιούν. Οι προϋποθέσεις για τη χρήση της εφαρμογής για κινητό είναι η γνώση χρήσης smartphone ή οποιουδήποτε άλλο ψηφιακό μέσο, καθώς χρειάζεται να κατεβάσει κάποιος την εφαρμογή από το Play Store ή App Store, και η πρόσβαση στο διαδίκτυο. Όσον αφορά την πλατφόρμα καταστημάτων προϋπόθεση αποτελεί το κατάστημα, προμηθευτής ή οργανισμός να έχει βιώσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες.

 

1.6 Η Καινοτομία

Η βασική καινοτομία του RePlace βρίσκεται στον συνδυασμό δύο πτυχών σε μία εφαρμογή με σκοπό τη λύση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη. Κατά κύριο λόγο, στοχεύει στην καλλιέργεια πράσινης συμπεριφοράς και στη προώθηση της υπεύθυνης κατανάλωσης, καταπολεμώντας το πρόβλημα παραγωγής μεγάλου όγκου προϊόντων μιας χρήσης, ιδιαίτερα πλαστικών. Η πρώτη πτυχή αξιοποιεί το gamification ως μέσο για τη καλλιέργεια πράσινου τρόπου ζωής, μέσα από διαδραστικά και εκπαιδευτικά παιχνίδια. Η δεύτερη πτυχή αφορά την προώθηση και ευκολότερη εύρεση οικολογικών προϊόντων και υπηρεσιών συνεργατών ακόμα και αν αυτοί δεν έχουν ηλεκτρονική παρουσία.

 

1.7 Business Model Canvas

Παρακάτω παρουσιάζουμε το Business Model Canvas του RePlace.

Business Model Canvas

Εικόνα για τα Στοιχεία του Επιχειρηματικού Σχεδίου

Γενική Περιγραφή της Εταιρείας

2. Περιγραφή της Εταιρείας

Εικονα 2: Λογότυπο ReSolution

2.1 Η αποστολή και ο στόχος μας

Η εφαρμογή RePlace αποσκοπεί στην ισχυρή ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής συνείδησης, στην ενθάρρυνση αγοράς φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων και στη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτά με σκοπό την παγίωση μιας νέας περιβαλλοντικής κουλτούρας και δημιουργίας νέας μορφής σκέψης στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στα νησιά του Αιγαίου. Το κύριο μέλημα, λοιπόν, είναι να υποστηρίξουμε όλες τις επιχειρήσεις που έχουν περιβαλλοντικά προϊόντα ή παρέχουν περιβαλλοντικές υπηρεσίες, τους δημόσιους φορείς, τους ανθρώπους και την κοινότητα ώστε με τη σειρά τους να δραστηριοποιηθούν και να αναπτύξουν έναν πιο “πράσινο” τρόπο συμπεριφοράς.

Σημαντικό είναι, λοιπόν, να αναπτύξουμε ένα ισχυρό δίκτυο επιχειρήσεων, οργανισμών και πολιτών με στόχο την βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών στη χώρα μας, κρατώντας το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα χαμηλό αλλά και τα νησιά μας καθαρά και απαλλαγμένα από πλαστικά μιας χρήσης.

Επομένως, αρχικός στόχος της εφαρμογής μας είναι η κινητοποίηση των πολιτών ώστε να λάβουν δράση στην προσπάθεια επίλυσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται κάθε πολίτης να αποκτήσει -αν δεν έχει- και να διατηρήσει στην καθημερινότητά του έναν τρόπο ζωής που συμβάλλει στη μείωση της περιβαλλοντικής καταστροφής. Αυτό το επιτυγχάνει το RePlace μέσω εκπαιδευτικών και διαδραστικών παιχνιδιών, διαφήμιση οικολογικών προϊόντων καθώς και δυνατότητα εύκολης και γρήγορης εύρεσης τέτοιων φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων στους συνεργάτες μας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσει ο κάθε πολίτης εύκολα να εισέλθει στο δίκτυο μας και έπειτα με τα οφέλη που του παρέχονται καθώς και όλες τις ευκαιρίες που προσφέρονται να συνεχίσει να δραστηριοποιείται εντός αυτού του δικτύου αλλά να μεταφέρει και τις αποκτηθέντες γνώσεις του και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητάς του.

Σημαντικό, όμως, για να μπορέσει να αναπτυχθεί και να διευρυνθεί το δίκτυό μας είναι να επιθυμούν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, που διαθέτουν περιβαλλοντικά προϊόντα, περιβαλλοντικοί οργανισμοί και διάφοροι δημόσιοι φορείς να εισέλθουν σε αυτό. Αυτό επιτυγχάνεται με την χάραξη ενεργειών στην εφαρμογή μας οι οποίες εκμηδενίζουν το ρίσκο και βοηθούν να γίνουν γνωστές οι δράσεις και τα προϊόντα όλων των συνεργατών μας.

 

2.2 Οι αξιες μας

Καινοτομία

Πρώτη μας σκέψη είναι ότι σύγχρονα προβλήματα απαιτούν και καινούργιες λύσεις που δεν ακολουθούν μια συγκεκριμένη γραμμή σκέψης. Πιστεύουμε ότι ιδέες “έξω από το κουτί” είναι απαραίτητες για τη δημιουργία βιώσιμων λύσεων.

Ζήλος

Έχουμε πάθος για τη δουλεία μας και για αυτό θέλουμε να αυτο βελτιωνόμαστε διαρκώς. Πιστεύουμε ότι για να παράγεις κάτι αποτελεσματικό και αξιόπιστο πρέπει να έχεις και πάθος για αυτό.

Αποτελεσματικότητα

Δουλεύοντας ομαδικά αποσκοπούμε στη δημιουργία πρωτοπόρων λύσεων. Έχουμε ως επίκεντρο τον πελάτη, είτε αυτός είναι τελικός χρήστης είτε συνεργάτης, τηρώντας πάντα τις υποσχέσεις μας απέναντι τους. Ταυτόχρονα αποσκοπούμε στην γρήγορη εξυπηρέτηση και λύση των αιτημάτων των πελατών μας καθώς στοχεύουμε να δημιουργούμε χαρούμενους και πιστούς πελάτες, οι οποίοι με τη σειρά τους μετά θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους στόχους μας.

Ποιοτική Εκπαίδευση

Σημαντική για μας είναι η παροχή ορθής ποιοτικής ενημέρωσης για περιβαλλοντικά ζητήματα με σκοπό τη χρήση των αποκτηθέντων γνώσεων για δημιουργία και διατήρηση ενός πράσινου τρόπου ζωής στην καθημερινότητα. Αυτό το πετυχαίνουμε με τη χρήση του gamification που καθιστά την περιβαλλοντική εκπαίδευση προσιτή και εύκολη στην πλειοψηφία του πληθυσμού.

Υπεύθυνη κατανάλωση

Μεγάλης σημασίας για μας είναι να μπορέσει ο κάθε πολίτης να ενημερωθεί για τα πιστοποιημένα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να στρέψει το ενδιαφέρον του στη χρήση εναλλακτικών προϊόντων έναντι των πλαστικών συνεισφέροντας στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων που τα τελευταία προκαλούν.

Customer Loyalty

Αναγκαία αξία αποτελεί και η δημιουργία ιδανικών σχέσεων με τους πελάτες μας ώστε να υπάρχει αίσθημα σιγουριάς και ικανοποίησης. Η ποιοτική εκπαίδευση σε συνδυασμό με τα κίνητρα που δίνουμε στους χρήστης επιχειρούν να τους διατηρήσουν στο δίκτυό μας. Ταυτόχρονα οι ευκολίες και ανέσεις που παρέχονται στις επιχειρήσεις για την προβολή των προϊόντων και υπηρεσιών τους στοχεύουν προς τη δημιουργία “πιστών” συνεργατών.

 

2.3 Η έδρα μας

Καθώς η ReSolution προσφέρει ψηφιακές λύσεις σε σύγχρονα προβλήματα πιστεύουμε ότι η τοποθεσία της εταιρείας μας δεν αποτελεί ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία της. Παρόλα αυτά καθώς τα πρώτα μας βήματα γίνονται στην Ελλάδα θεωρούμε ότι η έδρα της εταιρείας μας θα πρέπει να βρίσκεται στην Αθήνα. Αυτό γιατί η Αθήνα περιέχει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας και επομένως διευκολύνει την αρχική δημιουργία δια ζώσης δημοσίων σχέσεων με πιθανούς συνεργάτες.

Εικόνα για την Περιγραφή της Εταιρείας

Ανάγκη και Αγορά

3. Ανάλυση κλάδου / αγοράς

3.1 Αγορά

H εφαρμογή απευθύνεται σε δύο κύριες αγορές, της βιομηχανίας και των καταναλωτών. Αφενός, η εφαρμογή απευθύνεται σε καταστήματα (φυσικά ή ηλεκτρονικά) ή και εταιρείες που διαθέτουν οικολογικά προϊόντα ή προσφέρουν κάποια περιβαλλοντική υπηρεσία, προμηθευτές και κατασκευαστές τέτοιων προϊόντων αλλά και περιβαλλοντικούς οργανισμούς. Εξίσου σημαντικοί για εμάς είναι και οι δημόσιοι φορείς οι οποίοι στοχεύουν να χτίσουν μία πράσινη εικόνα ή να την προωθήσουν, σε περίπτωση που δραστηριοποιούνται ήδη. Παράλληλα, θεωρούμε πως για τις συγκεκριμένες ενέργειες ενδεχομένως να ενδιαφέρεται μία πληθώρα φορέων των νησιών του Αιγαίου.  Όλοι αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο δίκτυο συνεργατών μας κατόπιν επικοινωνίας μαζί μας. Αφετέρου, η εφαρμογή αφορά τους πολίτες οι οποίοι επιθυμούν να μάθουν περισσότερες πληροφορίες για σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και λύσεις τους αλλά και να εξερευνήσουν και να αγοράσουν φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα και υπηρεσίες εύκολα και οικονομικά. Οι ανάγκες που στοχεύουμε να καλύψουμε είναι η ελλιπής ενημέρωση σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα και λύσεις τους, οι δυσκολίες εύρεσης και αγοράς βιώσιμων προϊόντων και υπηρεσιών αλλά και η διευκόλυνση επικοινωνίας και ενημέρωσης μεταξύ της πράσινης βιομηχανίας και του στοχευμένου κοινού της.

 

3.2 Κλάδος υπηρεσιών

Η εφαρμογή RePlace εντάσσεται στην κατηγορία των εφαρμογών και συγκεκριμένα εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce) και των παιχνιδιων για κινητά τηλέφωνα (mobile games). Επειδή οι χρήστες μπορούν να αναζητήσουν προϊόντα ηλεκτρονικά και έπειτα να πάρουν κουπόνια για αυτά η εφαρμογή ανήκει πιο συγκεκριμένα στο ηλεκτρονικό λιανικό εμπόριο φιλικών προς το περιβάλλον προϊόντων. Επιπλέον, μέσα από τα παιχνίδια της εφαρμογής προσφέρουμε περιβαλλοντική εκπαίδευση, επομένως το RePlace εντάσσεται και στο κλάδο της μη τυπικής μάθησης.

Άρα, η εφαρμογή μας καινοτομεί συνδυάζοντας τους προαναφερθέντες τομείς. Προσφέρει, λοιπόν, έναν διασκεδαστικό τρόπο περιβαλλοντικής εκμάθησης και προωθεί έναν πράσινο τρόπο ζωής. Παράλληλα, δημιουργεί ένα εύκολο μέσο επικοινωνίας και συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πράσινης οικονομίας, και των καταναλωτών που επιθυμούν να βρουν εύκολα και να αποκτήσουν πιο οικονομικά τέτοια προϊόντα ή υπηρεσίες.

Ταυτόχρονα, η όξυνση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων και των ορατών, πλέον, επιπτώσεών τους στην καθημερινότητα των ανθρώπων οδηγούν σε ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση της πράσινης συνείδησης. Επίσης, η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας από αυτήν την πανδημία παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για να προταθούν πολιτικές λύσεις μετασχηματισμού που τοποθετούν τους ανθρώπους και τον πλανήτη στο επίκεντρο. Αξιοσημείωτο τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία έχει θέσει το EU Green Deal, τη μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της, ως το κεντρικό πλαίσιο για τα σχέδια κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης με σκοπό να εξαλείψει το αποτύπωμα άνθρακα της μέχρι το 2050. Αυτή είναι μια εκ των πολλών κυβερνητικών στρατηγικών σε όλο τον κόσμο που εισάγουν το περιβάλλον ως πλέον μια κύρια προτεραιότητα. Επομένως, ο συνδυασμός της αυξανόμενης περιβαλλοντικής συνείδησης πολιτών και κυβερνήσεων θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός “πράσινου” κύματος αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που θα εξυψώσουν την αξία της πράσινης βιομηχανίας και επακόλουθα της εφαρμογή μας.

 

3.3 Προφιλ πελατών

Δεδομένης της φύσης του RePlace οι πελάτες μας χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις/καταστήματα που και τους χρήστες της εφαρμογής. Με τη σειρά τους αυτά χωρίζονται σε ορισμένες υποκατηγορίες από τις οποίες απορρέουν και τα προφίλ των πελατών μας.

3.3.1 Φυσικά καταστήματα με βιώσιμα προϊόντα

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν σούπερ μάρκετ και μικρότερα καταστήματα που διαθέτουν βιώσιμα προϊόντα, φαρμακεία με εναλλακτικά προϊόντα υγείας και αποθήκες τέτοιων προϊόντων. Για συντομία, στο κομμάτι αυτό, θα αναφερόμαστε σε αυτά όλα αυτά ως καταστήματα. Τα καταστήματα, λοιπόν, μπορεί να είναι νέα που θέλουν να πειραματιστούν με την πράσινη οικονομία είτε παλιά καταστήματα που επιθυμούν να εισάγουν βιώσιμα προϊόντα στις πωλήσεις τους. Επιπλέον, μπορεί να είναι κάποιες μεγαλύτερες επιχειρήσεις με πολλά ανοίγματα που έχουν έντονη πράσινη εικόνα αλλά ακόμα δεν είναι ευρέως διαδεδομένες. Σκοπός τους είναι να μπορέσουν να προσελκύσουν κόσμο για να αγοράσει τα εναλλακτικά προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους και να γίνουν γνωστά στο ευρύ κοινό. Αυτό είναι και το μεγάλο “όπλο” που προσφέρει το “πράσινο” δίκτυό μας. Η εύκολη εύρεση πελατών και διαφήμιση του κάθε καταστήματος.

Στην κατηγορία αυτή, θα είμαστε αρχικά περιορισμένοι γεωγραφικά, εφόσον στοχεύουμε να απευθυνθούμε σε καταστήματα της Αττικής και του Αιγαίου και αργότερα της υπόλοιπης Ελλάδας. Η επέκταση των υπηρεσιών μας σε καταστήματα του εξωτερικού είναι κάτι που πιθανώς να συμβεί σε δεύτερο κύκλο.

Από τη μεριά μας θα προσεγγίζουμε αυτά τα καταστήματα με τους ακόλουθους τρόπους. Αρχικά θα στέλνουμε μηνύματα μέσω social media ή και e-mail για να αρχίσουμε μια επικοινωνία μαζί τους. Επίσης, ορισμένους τοπικούς εμπόρους θα μπορούμε να επισκεπτόμαστε και από κοντά. Τέλος, μέσω του landing page θα μπορούν να μας πλησιάσουν και τα ίδια τα καταστήματα, κάτι που θα είναι δυνατό και από forms και e-brochures που θα δημιουργούμε όσο διευρύνεται και μεγαλώνει η εταιρεία και το δίκτυό μας.

3.3.2 Ηλεκτρονικά καταστήματα με βιώσιμα προϊόντα

Το RePlace αφορά και ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία μπορεί να βρίσκονται σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο. Όμως, δεδομένου της εφαρμογής μας, χρειάζεται τα e-shop αυτά να έχουν έντονη περιβαλλοντική εικόνα σε τοπικό ή παγκόσμιο επίπεδο. Σημαντικό είναι να διαθέτουν εναλλακτικά προϊόντα για ποικίλες χρήσεις. Τέτοια παραδείγματα μπορεί να είναι προϊόντα τρόπου ζωής και υγείας, όπως μεταλλικά παγουρίνα, τσάντες από φελλό, οδοντόβουρτσες μπαμπού κ.α., αλλά και αειφόρου μόδας, όπως ρούχα από ανακυκλώσιμα υλικά ή ακόμα και υπηρεσίες τύπου: “Αγόρασε μια μπλούζα. Φύτεψε ένα δέντρο”.

Από τη μεριά μας εμείς τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να διευρύνουν το αγοραστικό τους κοινό. Καταφέρνουν, δηλαδή, με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν τη δημογραφική και γεωγραφική ποικιλία των πελατών τους.

Για να μπορέσουν, όμως, να μπουν στο δίκτυό μας, εμείς θα τα προσεγγίζουμε μέσω μηνυμάτων στα social media ή στο e-mail του κάθε e-shop που θεωρούμε εν δυνάμει συνεργάτη μας. Ακόμα θα παρέχεται και σε αυτά η δυνατότητα να επικοινωνήσουν μαζί μας μέσω των διαφόρων πλατφόρμων μας αλλά και φορμών επικοινωνίας που διαθέτουμε στις σελίδες μας.

3.3.3 Περιβαλλοντικοί οργανισμοί

Στη κατηγορία αυτή, ανήκουν μη κυβερνητικοί οργανισμοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, εθελοντικά γκρουπ, ινστιτούτα και ιδρύματα, τα οποία έχουν περιβαλλοντική κοινωνική αποστολή. Στοχεύουμε σε ιδρύματα τα οποία αναζητούν τρόπους να κινητοποιήσουν και ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες και να επεκτείνουν το εθελοντικό τους κοινό, ειδικότερα με άτομα που είναι ήδη ενεργά στο χώρο. Πιο συγκεκριμένα, οι υπηρεσίες μας αναμένεται να προσελκύσουν ιδρύματα που εκτιμούν την ποιοτική περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχονται σε οργανισμούς όπως οι παραπάνω είναι κυρίως υπηρεσίες προώθησης των δράσεών τους. Για παράδειγμα, ένας οργανισμός θα μπορεί να πληρώσει για την προώθηση μιας δράσης καθαρισμού παραλίας που οργανώνει. Στη περίπτωση αυτή, εμείς θα φτιάξουμε ένα θεματικό miniquest που θα επιβραβεύει τον χρήστη αν αυτός συμμετέχει στον καθαρισμό της παραλίας.

Οι οργανισμοί αυτοί, είναι απαραίτητο να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, αν οι δράσεις τους απαιτούν φυσική παρουσία, δεδομένου ότι το αρχικό μας κοινό χρηστών θα είναι κατά κανόνα Έλληνες. Παρ’ όλα αυτά, σκοπεύουμε να προσφέρουμε υπηρεσίες και σε οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό, αν η δράση που προωθείται είναι διαδικτυακή, όπως για παράδειγμα, η οργάνωση ενός διαδικτυακού σεμιναρίου.

Η προσέγγιση τέτοιων  οργανισμών θα γίνεται μέσω Social Media, Emails, τηλεφωνικές κλήσεις καθώς και μέσω της φυσικής μας παρουσίας σε δράσεις που οργανώνουν.

3.3.4 Περιβαλλοντικές εταιρείες και δημόσιοι φορείς

Παραδείγματα πελατών μας που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, είναι κυρίως εταιρείες – startups όπως η δική μας, οι οποίες ενσωματώνουν στη λειτουργία τους περιβαλλοντικούς στόχους, καθώς και δημόσιοι φορείς όπως δήμοι και δημόσια κέντρα απασχόλησης που έχουν παρόμοιο στόχο. Στοχεύουμε σε εταιρείες και φορείς που επιθυμούν να αναδείξουν την περιβαλλοντική τους εικόνα και να διευρύνουν το κοινό απήχησής τους, έχοντας ώς κύριο άξονα την κοινωνική υπευθυνότητα. Οι παραπάνω, μπορούν να παρέχουν οποιαδήποτε περιβαλλοντική υπηρεσία, όπως δίκτυο προώθησης επαναχρησιμοποιούμενων ποτηριών, υπηρεσίες ανακύκλωσης, περιβαλλοντικές εφαρμογές όπως η δική μας, διοργάνωση περιβαλλοντικών  ημερίδων και δράσεων και άλλα.

Οι υπηρεσίες που θα παρέχουμε προς πώληση σε τέτοιους πελάτες, είναι κυρίως πακέτα προωθητικών ενεργειών και διασύνδεσης. Για παράδειγμα, μία εταιρεία θα πληρώνει για να προωθήσει την εφαρμογή της μέσα σε ένα mini game μας, ενώ ένας δημόσιος φορέας μπορεί να διαφημίσει κάποια ημερίδα, ή κάποιο νέο τμήμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που ανοίγει.

Οι δημόσιοι φορείς είναι απαραίτητο να είναι ελληνικοί. Εκτιμούμε ότι θα ενδιαφερθούν να εισαχθούν στο δίκτυό μας φορείς που κάνουν συχνή χρήση της τεχνολογίας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό, ενώ αυτοί να είναι πιθανώς νεοσύστατοι και ανοιχτοί προς πειραματισμό. Οι εταιρείες, μπορούν να εδρεύουν και να δραστηριοποιούνται οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί οι υπηρεσίες τους να είναι άμεσα προσβάσιμες και στο ελληνικό κοινό.

Σημειώνεται, πως για τους συνεργάτες μας που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο, θα παρέχονται μοναδικά προνόμια, όπως θα αναλυθούν παρακάτω.

Η προσέγγιση των παραπάνω πελατών, θα πραγματοποιηθεί μέσω Social Media, διαφημίσεων, ειδησεογραφικών άρθρων και blogspots, καθώς και μέσω άμεσης επικοινωνίας με email και τηλέφωνο.

3.3.5 Χρήστες Εφαρμογής Μικρότερων Ηλικιών (18-40)

Η κατηγορία αυτή αποτελείται από χρήστες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μας στην κινητή τους συσκευή και είναι  νεότεροι των 40 ετών. Αναφερόμαστε σε άτομα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για περιβαλλοντικά ζητήματα και επιθυμούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω σε αυτά. Ειδικότερα, για τους ενεργότερους χρήστες μας, εκτιμούμε ότι θα είναι ήδη ευαισθητοποιημένοι για περιβαλλοντικά ζητήματα και θα αναζητούν κοινότητες, επιχειρήσεις και άτομα με κοινή ιδεολογία. Είναι πιθανό, οι χρήστες μας να αγοράζουν ήδη βιώσιμα προϊόντα και να επιθυμούν να ανακαλύψουν περισσότερα καταστήματα και προϊόντα, ή να αναζητούν  τρόπους για να εξοικονομήσουν χρήματα. Επίσης, εκτιμούμε ότι οι χρήστες της εφαρμογής μας θα εκτιμούν ποιοτικό περιβαλλοντικό υλικό.

Οι παραπάνω πελάτες, θα μπορούν μέσω της εφαρμογής μας να παίξουν περιβαλλοντικά παιχνίδια, να επιβραβευτούν με πόντους, και να τους εξαργυρώσουν στα καταστήματα των συνεργατών μας για αγορά προϊόντων. Επιπλέον, οι χρήστες μπορούν να επισκέπτονται δράσεις συνεργατών μας που ανακαλύπτουν μέσω της εφαρμογής μας.

Οι χρήστες της εφαρμογής μας μπορούν να είναι κάτοικοι οποιασδήποτε ευρωπαϊκής χώρας, εφόσον αγοράζουν προϊόντα από τους συνεργάτες μας που διαθέτουν e-stores, ή επισκέπτονται δράσεις συνεργατών μας οι οποίες πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Στην ειδική περίπτωση που οι χρήστες επιθυμούν να εξαργυρώσουν τις προσφορές τους σε κάποιο φυσικό κατάστημα, θα πρέπει αυτοί να είναι στην Ελλάδα, τουλάχιστον σε πρώτο κύκλο. Επιπλέον, εκτιμούμε ότι όλοι οι χρήστες της εφαρμογής μας είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, τουλάχιστον σε ένα βασικό βαθμό. Χρήστες που πληρούν τα παραπάνω και ευχαριστιούνται τα mobile games/ επιλέγουν να παίξουν συχνά στον ελεύθερο χρόνο τους, αποτελούν ένα ιδιαίτερα σημαντικό δημογραφικό για εμάς.

Η προσέγγιση των παραπάνω πελατών, θα πραγματοποιηθεί μέσω Social Media, την ενεργή μας συμμετοχή σε Social Media groups και σελίδες με περιβαλλοντικό υλικό, διαδικτυακές διαφημίσεις, ιστοσελίδες και blogs, προώθηση της εφαρμογής μας από content creators (YouTubers, Influencers), καθώς και μέσω της φυσικής μας παρουσίας σε περιβαλλοντικές δράσεις.

3.3.6 Χρήστες Εφαρμογής Μεγαλύτερων Ηλικιών (40+)

Η κατηγορία αυτή αποτελείται από χρήστες που χρησιμοποιούν την εφαρμογή μας στην κινητή τους συσκευή και είναι άνω των 40 ετών. Αναφερόμαστε σε άτομα που επιθυμούν να υιοθετήσουν έναν τρόπο ζωής πιο φιλικό προς το περιβάλλον και να διευρύνουν τις γνώσεις τους πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Στοχεύουμε σε άτομα τα οποία αναζητούν έγκυρη, καθοδηγούμενη περιβαλλοντική εκπαίδευση η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη. Επιπλέον, εκτιμούμε πως θα προσελκύσουμε άτομα τα οποία αναζητούν τρόπους διευκόλυνσης εύρεσης περιβαλλοντικών προϊόντων για αγορά κοντά τους.

Οι παραπάνω χρήστες, θα ανακαλύπτουν καταστήματα με βιώσιμα προϊόντα μέσω της εφαρμογής μας, τα οποία θα επισκέπτονται αργότερα για αγορά προϊόντων, ενώ μερικοι από αυτούς ενδεχομένως να παίξουν τα ευκολότερα εκπαιδευτικά μας παιχνίδια ώστε να αποκτήσουν έγκυρη περιβαλλοντική ενημέρωση.

Εκτιμούμε, πως οι παραπάνω χρήστες θα είναι κατά κύριο λόγο κάτοικοι της Ελλάδας οι οποίοι πραγματοποιούν τις αγορές τους κατά πλειοψηφία σε φυσικά καταστήματα και οι οποίοι έχουν μία βασική εξοικείωση με την τεχνολογία.

Η προσέγγιση των παραπάνω πελατών, θα πραγματοποιηθεί κυρίως μέσω Social Media, Διαδικτυακών Διαφημίσεων και email.

3.3.7 Σχέσεις εμπιστοσύνης (Customer Loyalty)

Για την καθιέρωση σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των πελατών μας, έχουμε σκιαγραφήσει τις παρακάτω τακτικές, για την κάθε κατηγορία πελάτη ξεχωριστά:

Για τα καταστήματα (Ηλεκτρονικά και Φυσικά):

Κατηγορίες Συνεργασίας – Σύστημα loyalty όπου ο πελάτης (κατάστημα) ανεβαίνει κατηγορία (Bronze – Silver – Gold) όσο βάζει περισσότερες και μεγαλύτερες προσφορές. Κατά την αναβάθμιση κατηγορίας, μειώνεται το ποσοστό προμήθειας που κρατάμε για κάθε αγορά προϊόντος που πραγματοποιείται μέσω της εφαρμογής μας.
Προώθηση Hot Προσφορών – Τα καταστήματα που δημοσιεύουν καλύτερες προσφορές συχνά στην εφαρμογή μας, επωφελούνται από καλύτερη προβολή των προσφορών τους στην εφαρμογή μας.

Τα καταστήματα που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο, θα εισάγονται αυτομάτως στην ανώτατη κατηγορία συνεργασίας (Gold) καθώς θα απολαμβάνουν ελαφρώς καλύτερη προβολή των προσφορών τους εξαρχής.

ΜΚΟ, Δημόσιοι Φορείς και Συνεργάτες:

Η συχνότερη αγορά υπηρεσιών προώθησης θα οδηγεί στην αναβάθμιση του πελάτη μας, με αποτέλεσμα να επωφελείται από προσφορές, εκτενέστερη προβολή της επιχείρησής του ή και δωρεάν προωθητικές ενέργειες εκ μέρους μας.

Οι δημόσιοι φορείς και συνεργάτες (Startups) που δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο, θα αναβαθμίζονται γρηγορότερα και θα απολαμβάνουν καλύτερη προβολή των δράσεών τους και των υπηρεσιών τους στην εφαρμογή μας, ενώ επιπλέον θα τους παρέχονται ειδικές προσφορές για τα πακέτα προώθησης.

Χρήστες της Εφαρμογής:

Επιβράβευση Κατάταξης Πόλης (Gamification): Παίζοντας συχνά τα περιβαλλοντικά μας παιχνίδια, οι χρήστες αναβαθμίζουν γρηγορότερα την πόλη τους (city builder) με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν και στην παγκόσμια κατάταξη. Κατά την άνοδό τους στους καλύτερους παίκτες της εφαρμογής, θα παρέχεται επιβράβευση σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένης και της αποστολής δώρων – κουτιών με φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα – στις φυσικές τους κατοικίες (αν αυτοί το επιλέξουν).
Τακτικές Επιβράβευσης Συνέπειας (Gamification): Πραγματοποιώντας καθημερινά log-in στην εφαρμογή μας, θα ανεβαίνει ο πολλαπλασιαστής σκορ του παίκτη μέχρι αυτός να αποτύχει να συνδεθεί για μία μέρα, όπου αυτός θα επανεκκινείται. Έτσι, θα παρακινείται η καθημερινή χρήση της εφαρμογής μας εφόσον ο χρήστης θα επιδιώκει να κρατάει τον πολλαπλασιαστή μονίμως στο υψηλότερο επίπεδο.
Σύστημα Referral: Οι χρήστες θα επιβραβεύονται όταν προτείνουν την εφαρμογή σε φίλους τους και εκείνοι εγγράφονται επιτυχώς. Στην περίπτωση που ένας χρήστης πετύχει να φέρει φίλους του στην εφαρμογή, είναι πιθανότερο αυτός να συνεχίσει να την χρησιμοποιεί εφόσον θα υποστηρίζονται και διάφορες συνεργατικές δράσεις gamification.

Για τα παραπάνω συστήματα δημιουργίας σχέσεων εμπιστοσύνης στα οποια απαιτείται αξιολόγηση (π.χ. αξιολόγηση της “καλύτερης” προσφοράς), έχουν μελετηθεί αλγόριθμοι αξιολόγησης που λαμβάνουν υπόψη πολλαπλές παραμέτρους.

Εικόνα για ανάλυση της Επιχείρησης και της Επιχειρηματικής Ιδέας

Προϊόντα και Υπηρεσίες

4. Προϊόντα και υπηρεσίες

Το προϊόν RePlace απευθύνεται σε επιχειρήσεις, φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα και αποθήκες χονδρικής που διαθέτουν οικολογικά προϊόντα ή παρέχουν κάποια οικολογική υπηρεσία, οι οποίες επιθυμούν να διαφημίσουν τα προϊόντα τους και να προσελκύσουν πελάτες. Παράλληλα απευθύνεται σε περιβαλλοντικές οργανώσεις που προσπαθούν να αυξήσουν το κοινό στις δράσεις που πραγματοποιούν καθώς και στους πολίτες οι οποίοι ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικά ζητήματα και επιθυμούν να υιοθετήσουν έναν πιο πράσινο τρόπο ζωής. Ο τρόπος με τον οποίο επιτυγχάνεται το εν λόγω εγχείρημα είναι μέσω των δύο εφαρμογών οι οποίες μαζί αποτελούν το RePlace.

 

Η πρώτη είναι μια εφαρμογή για κινητό η οποία χρησιμοποιεί παιχνιδοποίηση (gamification) για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και τη συνδυάζει με την εύκολη εύρεση eco-friendly προϊόντων σε καλύτερες τιμές. Η εφαρμογή αυτή αποτελείται από ένα κύριο παιχνίδι της μορφής πράσινου city simulator στο οποίο θα εμπεριέχονται μικρότερα mini games τα οποία θα βοηθούν τον χρήστη να μάθει για σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και λύσεις τους κερδίζοντας παράλληλα πόντους που μπορεί να τους χρησιμοποιήσει στις αγορές του. Ο χρήστης θα μπορεί να εξαργυρώσει τους πόντους του σε κουπόνια προσφορών για τα οικολογικά προϊόντα και υπηρεσίες των διαφόρων συνεργατών μας.

Διεισδύοντας σε μεγαλύτερο βαθμό λεπτομέρειας η εφαρμογή για κινητό θα παρέχει τη δυνατότητα στον χρήστη να διαχειριστεί τη δική του εικονική πόλη η οποία έχει πληγεί οικολογικά και θα έχει σαν στόχο να την αναπτύσσει πράσινα όσο μαθαίνει, οπτικοποιώντας με τον τρόπο αυτό την εξέλιξη της περιβαλλοντικής του συνείδησης. Όσον αφορά την πτυχή της αγοράς βιώσιμων προϊόντων, ο χρήστης θα διαθέτει ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι στο οποίο θα μπορεί να δει τους πόντους, τα διαθέσιμά κουπόνια προσφορών και το environmental footprint που θα έχει προκύψει από τις προηγούμενες ολοκληρωμένες ενέργειες που πραγματοποίησε στην εφαρμογή μας. Παράλληλα, θα μπορεί εύκολα να αναζητήσει τους κοντινούς σε αυτόν συνεργάτες μας και τα ηλεκτρονικά συνεργαζόμενα καταστήματα καθώς και κάποιο περιβαλλοντικό προϊόν που επιθυμεί.

 

Το μεγάλο πλεονέκτημα της εφαρμογής αυτής είναι πως η χρήση του gamification κάνει την περιβαλλοντική εκπαίδευση πιο προσιτή και εύκολη στην πλειοψηφία του πληθυσμού. Ταυτόχρονα, όπως έχει ήδη αναφερθεί, πολύ σημαντικό για την πλειοψηφία του κόσμου είναι να μπορεί να βρει τα περιβαλλοντικά προϊόντα εύκολα και σε μια πιο προσιτή τιμή, που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της πτυχής των συναλλαγών.

 

Η δεύτερη είναι μια web εφαρμογή που παρέχει στα συνεργαζόμενα καταστήματα τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα κουπόνια για τα προϊόντα που θέλουν να προωθήσουν καθώς και στους συνεργαζόμενους φορείς τη δυνατότητα να προωθούν περιβαλλοντικές τους δράσεις.

Τα καταστήματα (ή κάποια startup) κατόπιν επικοινωνίας μαζί μας και εφόσον διαθέτει βιώσιμα προϊόντα ή υπηρεσίες θα μπορεί να εισέλθει στην πλατφόρμα. Θα μπορεί να επεξεργαστεί τις πληροφορίες του, ώστε, αν είναι φυσικό, να μπορεί να εμφανιστεί στους χάρτες μας και αν είναι ηλεκτρονικό να μπορεί να φανεί στα e-shops. Στην πλατφόρμα αυτή θα είναι δυνατό να προσθαφαιρέσει οικολογικά προϊόντα και να διαλέξει το πλήθος και την τιμή των κουπονιών που θέλει να τοποθετήσει για κάθε ένα από αυτά. Τέλος, θα υπάρχουν και δυνατότητες να παρακολουθησει ορισμένες τάσεις της αγοράς καθώς και προβλέψεις για μελλοντικές αγορές προϊόντων.

 

Το μεγάλο πλεονέκτημα της web εφαρμογής είναι ότι παρέχεται η δυνατότητα στο κάθε κατάστημα να επιλέγει όλες τις προσφορές του εκμηδενίζοντας έτσι τον όποιο κίνδυνο υπερκατανάλωσης κουπονιών. Ακόμα, αποτελεί η εφαρμογή έναν εύκολο τρόπο διαφήμισης των υπηρεσιών και προϊόντων που διαθέτει ο κάθε συνεργάτης μας αυξάνοντάς έτσι την πελατεία του.

 

Για να είναι προσιτή η χρήση της εφαρμογής μας, θα είναι δωρεάν προς το χρήστη, καθώς ακολουθούμε το “Freemium” μοντέλο εσόδων. Αυτό σημαίνει πως θα μπορεί να την κατεβάσει δωρεάν και να χρησιμοποιήσει όλες τις πτυχές της, όμως θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει ορισμένα premium, επί πληρωμή, πακέτα που θα του προσφέρουν επιπλέον mini games και άλλες έξτρα παροχές. Όσον αφορά τα συνεργαζόμενα καταστήματα, η ένταξη τους θα είναι επίσης δωρεάν, ενώ παράλληλα θα υπάρχει μια χρέωση προμήθειας για κάθε επιτυχή αγορά που έγινε μέσω της εφαρμογής μας. Τα ποσοστά προμηθειών θα βασίζονται σε προσωποποιημένες βαθμίδες συνεργασίας τα οποία θα αναπτυχθούν εκτενώς στην ενότητα της “Στρατηγικής Πωλήσεων”. Υπενθυμίζεται πως τα καταστήματα του Αιγαίου θα ανήκουν πάντα στην ανώτατη βαθμίδα συνεργασίας.

 

Η αύξηση του ενδιαφέροντος αγοράς μέσω των παροχών αλλά και τις ευκολίας των συναλλαγών τόσο για τους πελάτες όσο και τους συνεργάτες μας αυξάνουν το “Customer Loyalty”.

Επομένως, υπάρχει το ακόλουθο σύστημα αφοσίωσης (Loyalty System) στο οποίο βασίζεται και το RePlace.  Οι χρήστες θα επιβραβεύονται με τη δυνατότητα απόκτησης περισσότερων πόντων όταν μπαίνουν και παίζουν καθημερινά παιχνίδια στην εφαρμογή μας αλλά και όσο πιο συχνά προμηθεύονται προϊόντα με τη χρήση των κουπονιών μας. Παράλληλα θα μπορούν να λάβουν πόντους και με πρόσκληση φίλων στην εφαρμογή αξιοποιώντας έτσι και το σύστημα παραπομπής (Referral System). Όλα αυτά αποσκοπούν στον χρήστη να χρησιμοποιεί όλο και πιο συχνά την εφαρμογή μας βοηθώντας παράλληλα και στη διεύρυνση του δικτύου χρηστών μας.

Τα συνεργαζόμενα καταστήματα θα επιβραβεύονται όσο τοποθετούν περισσότερους κωδικούς και εκπτώσεις για τα προϊόντα που διαθέτουν αλλά και όταν τοποθετούν καλύτερες προσφορές. Θα μπορούν έτσι να ανέβουν βαθμίδες συνεργασίας και τότε θα υποβάλλονται σε μικρότερη χρέωση προμήθειας. Αυτά σε συνδυασμό με το μηδενικό ρίσκο, όπως έχει ήδη αναφερθεί, έχουν σκοπό στη διατήρηση μιας αμοιβαίως κερδοφόρας συνεργασίας.

Εικόνα για Προϊόντα και Υπηρεσίες

Ανάλυση Ανταγωνισμού

5. Ανάλυση Ανταγωνισμού

5.1 Ανταγωνισμός της αγοράς

Μελετώντας τον ανταγωνισμό της αγοράς μπορούμε εύκολα να διακρίνουμε την έλλειψη σοβαρών και άμεσων ανταγωνιστών στον ελλαδικό χώρο αλλά και στο εξωτερικό, καθώς δεν υπάρχει εφαρμογή που να συνδυάζει όλες τις υπηρεσίες που προσφέρει το RePlace. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες εφαρμογές οι οποίες περιέχουν κάποια από τα χαρακτηριστικά που διαθέτει η εφαρμογής μας και σε συνδυασμό με τις παγκόσμιες τάσεις που αφορούν την περιβαλλοντική συνείδηση καθιστούν εμφανή τη ζήτηση εφαρμογών σαν το RePlace. Στον ακόλουθο πίνακα παρουσιάζουμε περιληπτικά παραδείγματα εφαρμογών καθώς και ορισμένα στοιχεία που διαθέτουν συγκριτικά με την εφαρμογή μας.

Χαρακτηριστικά ανταγωνιστών

5.2 Πιθανές απειλές από νεοεισερχόμενες επιχειρήσεις

Οι απαιτήσεις για τη δημιουργια μιας τέτοιας εφαρμογής καθορίζουν το βαθμό δυσκολίας δημιουργίας της και επομένως το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι μια νέα εφαρμογή να εισαχθεί στον κλάδο και να ανταγωνιστεί τις ήδη υπάρχουσες. Στην περίπτωση του RePlace, οι απαιτήσεις αυτές συνίστανται στο κόστος παραγωγής της εφαρμογής και στις σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πελάτες, δηλαδή τα καταστήματα και τελικούς χρήστες. Και οι δύο παράγοντες μπορεί να είναι καταλητικοί στο εάν μια νέα εφαρμογή θα μπορέσει να είναι ανταγωνιστική στον υπό μελέτη κλάδο. Το κόστος της εφαρμογής συνδέεται ακράδαντα με την τεχνολογική γνώση που χρειάζεται για την υλοποίηση της. Επειδή το πλήθος των τεχνολογιών που χρειάζονται ώστε να δημιουργηθεί και να συντηρηθεί μία τέτοια εφαρμογή είναι μεγάλο, το κόστος, το οποίο είναι εργατοώρες ειδικών, είναι σημαντικό. Στην περίπτωσή μας βέβαια το κόστος αυτό καλύπτεται με τις γνώσεις που διαθέτουν τα ιδρυτικά μέλη. Ακόμη λαμβάνοντας υπόψη ότι το εν λόγω εγχείρημα είναι κάτι καινούριο για τα εξωτερικά και ελληνικά δεδομένα μπορούμε να πούμε ότι είναι σημαντικό το πλεονέκτημα της πρώτης εφαρμογής στο κλάδο. Το πλεονέκτημα αυτό μπορεί να συντελέσει στη δημιουργία ισχυρών σχέσεων με τους πελάτες της εφαρμογής γεγονός που αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τη δημιουργία πιθανών μελλοντικών ανταγωνιστών.

Εικόνα για την Ανάλυση Ανταγωνισμού

Στρατηγική πωλήσεων

6. Στρατηγική Πωλήσεων

6.1 Μοντέλο εσόδων

Τα κύρια έσοδα του RePlace θα προέρχονται από προσωποποιημένα πλάνα προμηθειών για τον κάθε συνεργάτη μας. Τα πλάνα αυτά βασίζονται σε βαθμίδες συνεργασίας (Gold, Silver, Bronze), σύμφωνα με τις οποίες, όταν ένας συνεργάτης χρησιμοποιεί συχνότερα την εφαρμογή μας για προώθηση των προϊόντων ή υπηρεσιών του, θα ανεβαίνει στις βαθμίδες συνεργασίας. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνει μικρότερη χρέωση προμήθειας για το κάθε προϊόν που αγοράζεται μετά από συμβολή της εφαρμογής μας. Παράλληλα αναλόγως με το ποσοστό της έκπτωσης που θα τοποθετεί ο κάθε συνεργάτης μας στα προϊόντα του θα αλλάζει και η χρέωση προμήθειας. Σκοπός είναι το ποσό της χρέωσης να κυμαίνεται μεταξύ 3-7% του κόστους του πωλούμενου προϊόντος.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στους πρώτους μήνες της εισαγωγής στο δίκτυο των συνεργατών μας, ο νέος αυτός συνεργάτης θα τοποθετείται αυτόματα στην “Gold Partner” βαθμίδα για μια δοκιμαστική περίοδο για να μπορέσει να αξιολογήσει θετικά ή αρνητικά τη συνεργασία μας προσδίδοντας ακόμα μικρότερο ρίσκο εισαγωγής. Για τα καταστήματα του Αιγαίου μόνο, η περίοδος αυτή επεκτείνεται επ’ αόριστον.

Σημαντικό είναι να τονιστεί ότι η εισαγωγή στο δίκτυό μας θα γίνεται εντελώς δωρεάν τόσο για τους συνεργάτες όσο και για τους χρήστες της εφαρμογής για κινητά. Αυτό σημαίνει ότι οι συνεργάτες κατόπιν επικοινωνίας μαζί μας θα μπορούν να αρχίσουν να προσθέτουν προϊόντα και προσφορές δωρεάν και οι χρήστες θα έχουν τη δυνατότητα να κατεβάσουν χωρίς καμία χρέωση την εφαρμογή από το Google Play ή App Store. Όμως, όπως έχει ήδη αναφερθεί, θα υπάρχουν και διάφορα επί πληρωμή πακέτα σύμφωνα, δηλαδή, με το “Freemium” μοντέλο. Στους συνεργάτες θα παρέχονται premium πακέτα για data analytics και τάσεις αγοράς όπως βγαίνουν από τις συνολικές κινήσεις των πελατών μας. Παράλληλα, θα είναι επί πληρωμή και η επιπλέον προώθηση ιδιαίτερων προϊόντων και προσφορών καθώς και η τοποθέτηση σχετικών διαφημίσεων εντός της εφαρμογής μας. Διαφημίσεις θα μπορούν να προσθέσουν επί πληρωμή και εταιρείες οι οποίες δεν ανήκουν στο δίκτυό μας αλλά εντάσσονται και σε κάποιο από τα προφίλ πελατών που έχουμε αναφέρει. Ακόμα, οι χρήστες θα μπορούν να αγοράσουν κάποιες premium προσφορές που θα τους προσφέρουν δυνατότητα επιπλέον παιχνιδιών μέσα στη μέρα ή βδομάδα, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν περισσότερους πόντους για αγορές. Ένα ακόμα πακέτο διαθέσιμο για του χρήστες θα περιέχει επιπλέον καινούργια παιχνίδια όσο επεκτείνεται η εφαρμογή μας.

Τέλος, δεδομένου ότι ένας μελλοντικός συνεργάτης της εφαρμογής θα είναι και περιβαλλοντικοί οργανισμοί που θα διαφημίζουν ορισμένες από τις δράσεις τους, θα υποβάλλεται μια χρέωση για την προβολή τους στην εφαρμογή. Επίσης, σε περίπτωση που θέλουν να τη χρησιμοποιήσουν για να προσελκύσουν κοινό, όπως για παράδειγμα για καθαρισμό παραλίας, θα έχουν χρέωση είτε ανάλογη των ατόμων που θα παρευρεθούν στη δράση λαμβάνοντας κωδικούς από εμάς είτε κάποιο συγκεκριμένο ποσό κατόπιν επικοινωνίας μαζί μας. Στην περίπτωση που αυτοί δραστηριοποιούνται στο Αιγαίο, θα διεκδικούν μία ειδική προσφορά για την προωθητική ενέργεια.

6.2 Πνευματική ιδιοκτησία

Σύμφωνα με τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύονται όλες οι εικόνες, παιχνίδια και προγράμματα που έχουμε φτιάξει και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε κατά τη δημιουργία του RePlace αλλά και της ReSolution.

Στις εικόνες ανήκουν τα logo της εταιρείας και της εφαρμογής μας, τα ιδιαίτερα νομίσματα που έχουμε δημιουργήσει για την ομαλή λειτουργία της εφαρμογής αλλά και όλες οι επιπλέον φωτογραφίες που αποτελούν το οπτικό υλικό του RePlace. Αυτό σημαίνει πως οι εικόνες που έχουν δημιουργηθεί από εμάς στο πλαίσιο της εφαρμογής μας δεν μπορούν να αξιοποιηθούν χωρίς τη συγκατάθεση μας από τρίτους για κερδοσκοπικούς λόγους και χωρίς αναφορά στο δημιουργό τους. Επομένως, η άδεια της ReSolution ως δημιουργός των φωτογραφιών απαιτείται για τη νόμιμη χρήση τους. Όλα αυτά βέβαια εντάσσονται στο πλαίσιο των κανόνων και περιορισμών που παρέχει η ελληνική νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία και ειδικότερα τους νόμους ν.4481/2017 κα ν.2121/1993 για την προστασία που βασίζεται στη χρονολογία και πρωτοτυπία των διαφόρων εικόνων που αξιοποιούνται στα πλαίσια του RePlace.

Τα προγράμματα που έχουν δημιουργηθεί ή δημιουργούνται για το RePlace αποτελούν τις εφαρμογές για τα κινητά, την ιστοσελίδα των καταστημάτων και το landing page μας. Στα προγράμματα ανήκουν και τα παιχνίδια που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πλευράς της εφαρμογής για κινητά. Σύμφωνα με το προστατευτικό πλαίσιο νόμων περί προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών (ν.2121/1993), τα οποία θεωρούνται ως έργα λόγου, προστατεύονται από τις διατάξεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας έναντι παράνομης χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον τα προγράμματα που έχουμε δημιουργήσει είναι πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα της ReSolution είναι άξια προστασίας και δεν μπορεί κάποιος να αξιοποιήσει οποιοδήποτε πηγαίο κώδικά έχει υλοποιηθεί στα πλαίσια των εφαρμογών μας χωρίς τη συναίνεση μας. Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 1 του ν.2121/1993 ως πνευματικοί δημιουργοί αποκτούμε με τη δημιουργία των έργων μας αποκλειστικά και απόλυτα δικαιώματα ως προς την εκμετάλλευση (περιουσιακό δικαίωμα) και την προστασία του προσωπικού δεσμού προς αυτό (ηθικό δικαίωμα). Τέλος, σύμφωνα με το νόμο 1377/1987 περί βιομηχανικής ιδιοκτησίας, τα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών δεν θεωρούνται εφευρέσεις επομένως παρόλο που προστατεύονται ως προς τη χρήση του πηγαίου κώδικα αλλά και της μορφής του δεν μπορεί να προστατευτεί η ιδέα που τυχόν στηρίζει. Η χρήση οποιουδήποτε κομματιού του κώδικα ή της μορφής μπορεί να γίνει μόνο με συναίνεση μας.

Από τη μεριά μας, εάν χρειαστούμε να χρησιμοποιήσουμε κάποια εικόνα ή υποπρόγραμμα θα ακολουθήσουμε αναλόγως τους κανόνες πνευματικής ιδιοκτησίας λαμβάνοντας αρχικά άδεια αν την απαιτεί, αναφέροντας τον δημιουργό τους ή και οποιονδήποτε άλλο όρο χρήσης έχει προσθέσει.

Εικόνα για την Στρατηγική πωλήσεων

Στρατηγική Μάρκετινγκ

7. Στρατηγική Μάρκετινγκ

7.1 Εταιρική Ταυτότητα

Γνωρίζουμε ότι η εταιρική ταυτότητα είναι πολύ σημαντική για κάθε εταιρεία και είναι η ειδοποιός διαφορά με τους ανταγωνιστές της. Για το λόγο αυτό έχουμε δώσει βάση σε όλους τους τομείς που την αποτελούν, από το σκοπό και τις αξίες που μας διαπρέπουν μέχρι και το λογότυπο μας. Το Replace πρεσβεύει ένα βιώσιμο τρόπο ζωής μέσα από την υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον καταναλωτικών συνηθειών, την ποιοτική εκπαίδευση και τη καινοτομία. Με βάση την αποστολή και τους στόχους μας επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα brand το οποίο θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το green lifestyle και θα προωθεί την κουλτούρα της περιβαλλοντικής δια βίου μάθησης και υπεύθυνης κατανάλωσης.

7.2 Στοιχεία Προώθησης

Στην καμπάνια προώθησης της εφαρμογής RePlace σκοπεύουμε να εστιάσουμε σε ορισμένα ιδιαίτερα και καινοτόμα στοιχεία που της προσδίδουν αξία και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Κύριο και βασικότερο στοιχείο είναι το δίκτυο συνεργατών μας το οποίο μας επιτρέπει να γεφυρώσουμε αποτελεσματικά τη πράσινη βιομηχανία και το καταναλωτικό κοινό της μέσω προωθητικών εκπτώσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες της. Επίσης καινοτόμο χαρακτηριστικό αποτελεί και η αξιοποίηση του gamification ως τρόπο εκμάθησης και ταυτόχρονα ανταμοιβής καθώς μέσω του πράσινου city simulator ο χρήστης θα κερδίζει πόντους μαθαίνοντας για σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα και λύσεις τους μέσω των mini games που θα βρίσκει στην εικονική του πόλη. Τέλος σημαντικό στοιχείο της της στρατηγικής μάρκετινγκ θα αποτελεί και η προσφορά επιβράβευσης για τη συμμετοχή σε εθελοντικές δράσεις Μ.Κ.Ο. μέσω της εφαρμογής μας.

7.3 Στοχευμένο κοινό στρατηγικής Μάρκετινγκ

Το μοντέλο που ακολουθεί το Replace είναι σύνθετο καθώς αυτό έχει τη μορφή “επιχείρηση προς επιχείρηση” (Β2Β), όσον αφορά τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου συνεργατών, αλλά και “επιχείρηση προς πελάτη” (B2C), αφού η εφαρμογή θα απευθύνεται και σε δυνητικούς πελάτες οι οποίοι πρόκειται να χρησιμοποιούν την εφαρμογή. Έτσι γίνεται λόγος για μια σύνθετη στρατηγική διαφήμισης και προώθησης η οποία θα στοχεύσει σε ένα ευρύ κοινό που θα περιέχει συνεργάτες, πελάτες και χρήστες. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν προωθητικές ενέργειες στους πελάτες μας οι οποίοι είναι τα καταστήματα, οι προμηθευτές και οι κατασκευαστές καθώς και Μ.Κ.Ο. που δραστηριοποιούνται στον πράσινο τομέα αλλά και διάφοροι δημόσιοι φορείς. Ταυτόχρονα το δίκτυο συνεργατών μας θα αποτελείται και από, μη ενσωματώσιμες στην εφαρμογή μας, πράσινες επιχειρήσεις για τις οποίες θα ακολουθήσουμε μια επιχειρηματική προσέγγιση, ενώ προβλέπεται και μια εκτενής προώθηση της εφαρμογής σε πιθανούς μελλοντικούς χρήστες με στόχο να κατεβάσουν και να χρησιμοποιήσουν το Replace.

7.4 Κανάλια Προώθησης

Αρχικά μια αποδοτική και οικονομική μέθοδος προώθησης της εφαρμογής RePlace αποτελεί η συμμετοχή της ομάδας Resolution σε διοργανώσεις και εκθέσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου. Με την παρουσία μας εκεί, οι εν δυνάμει πελάτες και συνεργάτες όπως Μ.Κ.Ο., Δημόσιοι Φορείς και επιχειρήσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου θα μπορούν να έρθουν σε επαφή με την εφαρμογή, μέσω κάποιου σχετικού demo, αλλά και με την ομάδα πίσω από αυτήν με αποτέλεσμα να ενημερωθούν για τις δυνατότητες της και τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν μέσω μιας συνεργασίας.

Ταυτόχρονα στη σύγχρονη πραγματικότητα δεν υφίσταται διαφήμιση και προώθηση ενός προϊόντος χωρίς τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη πως οι δυνητικοί πελάτες και συνεργάτες μας είναι Μ.Κ.Ο. και επιχειρήσεις περιβαλλοντικού περιεχομένου, η ενεργή παρουσία και προώθηση της εταιρείας στο LinkedIn θα ενημερώσει πλήθος επαγγελματιών για την ύπαρξη και τη λειτουργία της. Επιπροσθέτως, η διαφήμιση αυτού του είδους και σε άλλα μέσα δικτύωσης (όπως το Facebook, το Instagram κ.α.) θα πληροφορούσαν ενδεχόμενους τελικούς χρήστες και πελάτες όπως καταστήματα, προμηθευτές και κατασκευαστές για τα οφέλη που τους προσφέρει το RePlace. Μια τέτοια κίνηση δύναται παράλληλα να αυξήσει τις προβολές και την αναγνωρισιμότητα της επωνυμίας και της εταιρείας εν συνόλω, αποβαίνοντας τελικά κερδοφόρα. Αντίστοιχες ενέργειες διαφήμισης και προώθησης θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν και σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές εταιρείες, καθώς ένα αντίστοιχο εγχείρημα θα λειτουργούσε ευεργετικά και για τις δύο συμμετέχουσες πλευρές.

Ένας ακόμη τρόπος προώθησης αφορά ενέργειες E-Mail Marketing, μέσω των οποίων η προώθηση εξατομικευμένων μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πράσινα καταστήματα, προμηθευτές και κατασκευαστές αλλά και επιχειρήσεις με περιβαλλοντικό περιεχόμενο  θα ενημερώνει σχετικά με την εφαρμογή και τις υπηρεσίες της RePlace. Οι δυνητικοί πελάτες και συνεργάτες θα ενημερώνονται επιπλέον για τα οφέλη που αποκομίζουν από την εφαρμογή μέσω κάποιας συνεργασία, τα οποία θα συγκεντρώνονται μέσω σχετικών ερευνών που θα διεξάγονται, αλλά και μέσω ποσοτικών δεδομένων απόδοσης στους ήδη υπάρχοντες πελάτες και συνεργάτες, με σεβασμό φυσικά στα προσωπικά τους δεδομένα. Προφανώς, τέτοιου είδους όροι θα αναφέρονται αναλυτικά στο συμβόλαιο με την κάθε επιχείρηση, ακολουθώντας τις προϋποθέσεις του Permission Marketing.

Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθούν επιπλέον μέσα διαφήμισης και προώθησης. Η ομάδα του τμήματος Μάρκετινγκ θα καθορίσει εκπαιδευμένους αντιπροσώπους, οι οποίοι θα έρχονται σε άμεση επαφή με πελάτες και συνεργάτες που πιθανόν επιθυμούν να εισαχθούν στο πράσινο δίκτυο μας. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι και το referral system που θα εισάγουμε στην εφαρμογή και θα λειτουργεί σαν ανταμοιβή του word-of-mouth, καθώς οι χρήστες που έχουν αντλήσει θετική άποψη δύνανται να επικοινωνήσουν τα οφέλη που έλαβαν και σε άλλους δυνητικούς πελάτες  και να τους προσκαλέσουν στο δίκτυο χρηστών μας για την οποία ενέργεια εμείς θα τους επιβραβεύουμε με πόντους για περεταίρω αγορές εκπτωτικών κουπονιών.

7.5 Ενδεχόμενες Συνεργασίες

Κατά την διάρκεια λειτουργίας της εφαρμογής RePlace έχουμε σκοπό να αναζητούμε συνεχώς συνεργασίες με σκοπό την περαιτέρω προώθηση και διαφήμιση της. Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πράσινο τομέα και δεν διαθέτουν κάποιο τρόπο για να εισαχθούν στο δίκτυο πελατών μας αποτελούν για μας ιδανικές ευκαιρίες για συνεργασία. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η αμοιβαία προώθηση ανάμεσα στο RePlace και μια άλλη “πράσινη” εφαρμογή αυξάνοντας έτσι το πιθανό κοινό χρηστών και των δύο. Ταυτόχρονα οι δημόσιοι φορείς είναι εξίσου αξιοσημείωτες περιπτώσεις πιθανής συνεργασίας καθώς ενδεχόμενες ενέργειες όπως ενημερωτικές ημερίδες, προσφορά περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε δημόσια σχολεία αλλά και από κοινού δράσεις αποτελούν σημαντική προώθηση και διαφήμιση της εφαρμογής σε παιδιά αλλά και γονείς.

Εικόνα για την Στρατηγική Marketing

Στρατηγική Παραγωγής και Ανάπτυξης

8. Στρατηγική Παραγωγής και Ανάπτυξης

8.1 Τρόποι και μέσα παραγωγής προϊόντος

Δεδομένου ότι το RePlace αποτελείται από τις δύο εφαρμογές (κινητού και ιστοσελίδα καταστημάτων), όπως έχει ήδη αναφερθεί, η παραγωγή και συντήρησή του θα πραγματοποιείται από τα αρχικά μέλη της ReSolution και μελλοντικούς συνεργάτες ή και υπαλλήλους.

Για να υλοποιηθούν, όμως, οι διάφορες πτυχές των εφαρμογών μας ακολουθούμε το agile methodology. Ο λόγος αυτής της επιλογής είναι πως έτσι σε κάθε στάδιο ανάπτυξης μπορούμε να αναλύουμε τις απαιτήσεις και να προσαρμόζουμε τις λύσεις μας ανάλογα. Επειδή, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο αξιοποιείται η ταχεία και ευέλικτη ανταπόκριση στις αλλαγές σημαίνει ότι θα μπορούμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη των εφαρμογών μας και να την τροποποιούμε χωρίς να χρειάζεται να την αλλάζουμε τελείως σύμφωνα με τις απαιτήσεις ή και σχόλια των πελατών και χρηστών που διαθέτουμε. Θα καταφέρουμε, έτσι, να υλοποιήσουμε γρήγορα ένα προϊόν (MVP) το οποίο εύκολα και χωρίς τεράστιες αλλαγές θα μπορέσει να φτάσει στα απαιτούμενα στάνταρ του κάθε ενδιαφερόμενου.

8.2 Ποσοτικοί στόχοι-κόστος και παραγωγικότητα ανά προϊόν

Σκοπός μας είναι μέσα στον επόμενο χρόνο να υπάρχει έτοιμο προϊόν στην αγορά με ένα αρχικό δίκτυο χρηστών και πελατών ώστε να αρχίσει να θεωρείται βιώσιμη η εφαρμογή μας. Δεδομένου ότι βασιζόμαστε σε εφαρμογή κινητού η παραγωγικότητα έγκειται στις ώρες εργασίας που θα αφιερωθούν από την ομάδα μας κατά τη δημιουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του έργου.

Εφόσον βασικός ποσοτικός στόχος είναι ο όγκος των πωλήσεων που στην περίπτωσή μας μεταφράζεται σε downloads και χρήση της εφαρμογής σημαντικό είναι να τοποθετήσουμε αρκετές διαφημίσεις για να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των χρηστών και πελατών. Το κόστος αυτών θα ανέρχεται γύρω στις 15000€ για τον πρώτο χρόνο και όσο γίνεται γνωστή η εφαρμογή μας θα μειώνεται. Τέλος, δεδομένου ότι δεν έχουμε κάποιον κύριο και άμεσο ανταγωνιστή το μερίδιο αγοράς που θα λάβουμε βασίζεται αποκλειστικά στη ζήτηση που θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε.

8.3 Ανάλυση “νεκρού σημείου”

Στην περίπτωση του RePlace είναι πολύ δύσκολη η ανάλυση νεκρού σημείου καθώς τα έσοδά μας βασίζονται σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Όπως θα παρατηρήσουμε και αναλυτικότερα στην οικονομική ανάλυση, στο τέλος του business plan, σημαντικότερο παράγοντα εσόδων αποτελούν άμεσα αλλά και έμμεσα οι χρήστες. Αυτό συμβαίνει γιατί η αγορά πακέτων από αυτούς οδηγεί σε άμεσο κέρδος στην εταιρεία μας. Ταυτόχρονα, έχουμε υποθέσει ότι θα αγοράζουν προϊόντα αξίας 5€/χρήστη το μήνα που σημαίνει έσοδα προμήθειας από τους πελάτες μας. Από την άλλη έχουμε και κέρδη που λαμβάνουμε για τις hot προσφορές τους και metrics ή γενικότερα από τρίτους για διαφήμιση των πελατών μας, αλλά είναι μικρότερα αναλογικά με τα υπόλοιπα.

Παράλληλα, τα έξοδα εξαρτώνται κατά βάση από το πλήθος και τους μισθούς των εργαζομένων που διαθέτουμε. Όπως θα μπορέσουμε να δούμε και στα οικονομικά στοιχεία, κύρια πηγή εξόδων είναι τα κόστη προσωπικού δεδομένου ότι η εφαρμογή μας έχει σχετικά σταθερά και μικρά κόστη συντήρησης και ανάπτυξης αλλά και λειτουργικά έξοδα.

Για τους λόγους αυτούς μπορούμε να κάνουμε ανάλυση νεκρού σημείου δεδομένου του πλήθους εργαζομένων και μισθών και του αριθμού των χρηστών στο δίκτυό μας.

Οι οριζόντιες γραμμές που βλέπετε στο διάγραμμα αντιστοιχούν στα συνολικά κόστη κάθε χρόνο με δεδομένους υπαλλήλους και μισθοδοσία.

(Υπαλλήλους θεωρούμε πλέον μαζί με τα ιδρυτικά μέλη)

Από πάνω προς τα κάτω οι οριζόντιες γραμμές αντιστοιχούν σε:

15 υπάλληλοι με μισθό 1500€
11 υπάλληλοι με μισθό 1200€
9 υπάλληλοι με μισθό 1200€
9 υπάλληλοι με μισθό 1000€
7 υπάλληλοι (ιδρυτικά μέλη) χωρίς μισθό

Και όπως παρατηρούμε ότι το ελάχιστο λειτουργικό σχήμα της εταιρείας, δηλαδή 9 συνολικούς υπαλλήλους, έχει κέρδος στους 15000 χρήστες ενώ, ανεξαρτήτως του πλήθους των υπαλλήλων κέρδος εμφανίζεται στους 37000 χρήστες. Επομένως, δεδομένου και των μελετών μας κέρδος θα αρχίσει να εμφανίζεται στο 3ο χρόνο λειτουργίας που θα έχει διευρυνθεί το δίκτυο πελατών μας.

Εικόνα για την Στρατηγική Παραγωγής και Ανάπτυξης

Στρατηγική Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης

9. Στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και οργάνωσης

9.1 Εσωτερική ομάδα

Καθώς η επιχείρηση δε βρίσκεται ακόμα σε λειτουργία η διαχείριση των πόρων και οι διοικητικές ανάγκες έχουν διαμορφωθεί με σκοπό την οργάνωση των υπαρχόντων αναγκών. Επίσης, αρκετές από τις πρώτες ανάγκες που έχει η δημιουργία της εφαρμογής καλύπτονται από τα ιδρυτικά μέλη της ReSolution. Αυτό είναι δυνατόν επειδή, λόγω του αντικειμένου σπουδών τους, είναι πλήρως εξοικειωμένα με τη δημιουργία και συντήρηση εφαρμογών πολλών επιπέδων. Όλα τα μέλη διαθέτουν γνώση τεχνολογιών για την ανάπτυξη εφαρμογών και ταυτόχρονα διαθέτουν προηγούμενη εμπειρία σε ανάπτυξη mobile αλλά web εφαρμογών. Στη συνέχεια παρατίθενται συγκεκριμένες δεξιότητες που διαθέτει το κάθε ένα από τα μέλη:

  • Στέφανος Τσότρας: Game Development

Τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο ρόλος του είναι κυρίως η ανάπτυξη του παιχνιδιού της εφαρμογής. Ωστόσο έχει αναλάβει ακόμα βοηθητικό ρόλο στη σχεδίαση του Architecture της εφαρμογής και της περιβαλλοντικής έρευνας.

  • Αντώνης Ζακυνθινός: Game Development

Τελειόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Ο ρόλος του είναι η συμβολή στην ανάπτυξη και συντήρηση του παιχνιδιού της εφαρμογής. Ακόμη έχει αναλάβει μέρος της οικονομικής και επιχειρησιακής διαχείρισης καθώς και κομμάτι του sales department.

Λάζαρος Σαραφίδης: Design

Τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο ρόλος του είναι το UI/UX design της εφαρμογής και του website καθώς και 2D/3D game design. Επιπλέον έχει αναλάβει μέρος του marketing της επιχείρησης.

  • Ιωάννης Παναγόπουλος: Web Development

Τελειόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών. Ο ρόλος του είναι η δημιουργία της web πλατφόρμας καταστημάτων και του στατικού πληροφοριακού website. Επιπλέον έχει αναλάβει μέρος της οικονομικής και επιχειρησιακής διαχείρισης.

  • Χρήστος Λουκόπουλος: Mobile Development

Τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο ρόλος του είναι η δημιουργία της mobile εφαρμογής. Ακόμη έχει αναλάβει μέρος της σχεδίασης της αρχιτεκτονικής της εφαρμογής, την περιβαλλοντική έρευνα και τμήμα των public relations της επιχείρησης.

  • Ραφαήλ Δάσκος: Full Stack Development

Τελειόφοιτος του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Ο ρόλος του είναι η δημιουργία και συντήρηση του front και back end κομματιού της εφαρμογής σε συνεργασία με τα μέλη που έχουν αναλάβει τα front end κομμάτια (mobile, web) του Development τμήματος. Ταυτόχρονα έχει αναλάβει μέρη στην οικονομική και επιχειρησιακή διαχείριση, το μάρκετινγκ και τα public relations της επιχείρησης.

  • Έλενα Καριώτη: Design

Τελειόφοιτος του τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Ο ρόλος της είναι το 2D/3D design του παιχνιδιού καθώς και το UI/UX design της εφαρμογής και του website. Έχει αναλάβει και βοηθητικό ρόλο στο sales department.

9.2 Εξωτερική ομάδα

Θεωρούμε ότι για την εύρυθμη και ολοκληρωμένη λειτουργία της εταιρείας είναι απαραίτητη η συνεργασία με εξωτερικούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, είναι αναγκαία η συνεργασία με έναν εξωτερικό λογιστή και με εξωτερικό συνεργάτη-στούντιο γραφιστικής και σχεδίου. Αρχικά ο λογιστής θα χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει καθοδήγηση για την ίδρυση της εταιρείας και έπειτα θα συμβάλει στην οικονομική διαχείριση της νεοιδρυθείσας εταιρείας. Αντίστοιχα σε αρχικό στάδιο (πρώτα δύο χρόνια) θα γίνει επικουρική χρήση freelancer designers οι οποίοι, σε συνεργασία με τους δικούς μας designers, θα συμβάλλουν στην δημιουργία του UI/UX και των 2D/3D assets που χρειάζονται για την βέλτιστη εμπειρία του χρήστη. Στη συνέχεια ωστόσο θα χρειαστεί να γίνει είτε επιπλέον πρόσληψη designer ή η αξιοποίηση κάποιου στούντιο γραφιστικής και σχεδίου. Τέλος, κρίνεται αναγκαία και η συνεργασία με έναν νομικό σύμβουλο ο οποίος θα μας βοηθήσει στις νομικές και συμβολαιογραφικές απαιτήσεις που θα προκύψουν τόσο από την ίδρυση της εταιρείας όσο και από την μετέπειτα σύναψη συμφωνιών με άλλους συνεργάτες μας.

9.3 Οργανόγραμμα

9.4 Μισθοί

Κατά το στάδιο της αρχικής ανάπτυξης της εφαρμογής δεν προβλέπεται παραχώρηση μισθού για τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας, καθώς δεν θα υπάρχουν έσοδα. Συγκεκριμένα, το πρώτο έτος θα αξιοποιηθεί για την ανάπτυξη της εφαρμογής. Παράλληλα, για τους μισθούς του λογιστή και του νομικού συμβούλου θα δαπανώνται 12.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή 500 ευρώ περίπου ο καθένας μηνιαίως. Το ίδιο έτος, δε προβλέπεται μισθοδοσία προς εξωτερικό συνεργάτη για σχεδίαση γραφικών ή παιχνιδιών, εφόσον σε αυτή τη φάση θα τα παράγουμε αυτό το έργο εσωτερικά. Κατά το δεύτερο έτος κανονικής λειτουργίας, η παροχή μισθών θα είναι 108,000€, εφόσον θα προσλάβουμε δύο εξωτερικούς συνεργάτες για τη σχεδίαση γραφικών (9 μέλη, επί 1,000€ τον μήνα). Από το τρίτο έτος λειτουργίας και ύστερα, εφόσον αυξάνεται η δημοτικότητα της εφαρμογής μας και απαιτούνται επιπλέον εργατοώρες, θα γίνονται περεταίρω προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών ενώ επίσης θα αυξάνονται οι μισθοί.

9.5 Εκπαίδευση

Όσον αφορά την εκπαίδευση των στελεχών, ο καθένας θα είναι υπεύθυνος για να καλύψει τις εκπαιδευτικές ανάγκες που αφορούν την ολοκλήρωση των αρμοδιοτήτων του. Ειδική εξαίρεση, αποτελούν οι γνώσεις πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, όπου είναι πιθανό να αναζητήσουμε κάποιον επίσημο οργανισμό ή φορέα που θα μπορεί να μας προσφέρει ολοκληρωμένη εκπαίδευση και ενημέρωση πάνω σε αυτά και αργότερα πιστοποίηση. Επιπλέον, για κάθε εξωτερικό συνεργάτη που εισάγουμε στο έργο, θα βεβαιωνόμαστε ότι αυτός λαμβάνει επαρκή περιβαλλοντική εκπαίδευση ώστε η αξιοπιστία της εφαρμογής μας πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα να παραμένει σταθερή, ακόμα και στις μικρότερες λεπτομέρειες.

 

Σημειώνουμε ότι για τα οικονομικά στοιχεία που ακολουθούν όλη η απαραίτητη πληροφορία βρίσκεται στο excel με ανάλυση και σημειώσεις, όπου χρειάζεται, δεδομένης της πολύπλοκης φύσης του οικονομικού μοντέλου που ακολουθούμε.

Εικόνα για την Στρατηγική Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργάνωσης


Οικονομικά Στοιχεία

1ο Έτος: | 2ο Έτος: | 3ο Έτος: | 4ο Έτος: | 5ο Έτος:

1ο Έτος: | 2ο Έτος: | 3ο Έτος: | 4ο Έτος: | 5ο Έτος:

1ο Έτος: | 2ο Έτος: | 3ο Έτος: | 4ο Έτος: | 5ο Έτος:

1ο Έτος: | 2ο Έτος: | 3ο Έτος: | 4ο Έτος: | 5ο Έτος:

1ο Έτος: | 2ο Έτος: | 3ο Έτος: | 4ο Έτος: | 5ο Έτος:

1ο Έτος: | 2ο Έτος: | 3ο Έτος: | 4ο Έτος: | 5ο Έτος:

1ο Έτος: | 2ο Έτος: | 3ο Έτος: | 4ο Έτος: | 5ο Έτος:

1ο Έτος: | 2ο Έτος: | 3ο Έτος: | 4ο Έτος: | 5ο Έτος:

1ο Έτος: | 2ο Έτος: | 3ο Έτος: | 4ο Έτος: | 5ο Έτος:

Πλάνο Δράσης
Εικόνα για το Πλάνο Δράσης

Παραρτήματα
Εικόνα για τα Παραρτήματα