Cultural Fox TalesΠεριγραφή
1. Το βασικό Προϊόν ή την κύρια Υπηρεσία που θέλετε να αναπτύξετε (the Offering)
Η ιδέα μας είναι η δημιουργία μιας πολύγλωσσης εφαρμογής έξυπνης ξενάγησης για φορητές συσκευές ειδικά προσαρμοσμένης για εύκολη χρήση από παιδιά και οικογένειες. Μέσα από την καθοδήγηση της εικονικής βοηθού μας η οποία είναι μία αλεπού που έχει τη μορφή καρτούν, οι μικροί χρήστες της εφαρμογής μπορούν να περιηγηθούν στα σημεία ενδιαφέροντος του κάθε αρχαιολογικού χώρου του Αιγαίου, με τη μορφή παιχνιδιού. Η λειτουργία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την απλότητα και τη φιλικότητα προς το συγκεκριμένο κοινό. Πιο συγκεκριμένα, ο κάθε χώρος παρουσιάζεται σε μορφή χάρτη σε κάτοψη, με σχεδιαστικό ύφος κόμικ. Τα σημεία ενδιαφέροντος του πραγματικού χώρου, απεικονίζονται αντίστοιχα σε αυτόν τον χάρτη και υποδεικνύονται με τη βοήθεια της βοηθού. Ο επισκέπτης του χώρου έχει στην ουσία μπροστά του μία προτεινόμενη πορεία με στάσεις ενδιαφέροντος. Όταν για παράδειγμα φτάσει στο πρώτο σημείο, η βοηθός δίνει συνοπτικές ιστορικές πληροφορίες για το συγκεκριμένο αξιοθέατο της θέσης αυτής, καθώς σκοπός είναι η ουσιαστική απόκτηση εμπειριών και όχι η υπερπληροφόρηση και η αφομοίωση αφηρημένων εννοιών. Έπειτα από την ορθή απάντηση σε μία πολύ απλή σχετική ερώτηση, επιβραβεύει το χρήστη προσθέτοντάς του “πόντους εξερευνητή”, αυξάνοντας έτσι περαιτέρω την περιέργειά του να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το μέρος. Τέλος, τον παροτρύνει να συνεχίσει την περιήγηση με τον ίδιο τρόπο μέχρι να καλύψει και τα υπόλοιπα σημεία. Όταν ο μικρός μας φίλος ολοκληρώσει την αποστολή του περνώντας από όλα τα σημεία και έχοντας πια μάθει όλη την ιστορία του χώρου μέσα από ποικίλους δημιουργικούς τρόπους, η βοηθός του απονέμει ένα ειδικό βραβείο που θα έχει τη μορφή ψηφιακού πτυχίου “εξαιρετικού εξερευνητή της ελληνικής ιστορίας”! Αν στο ίδιο νησί που κάνει διακοπές, έχει και άλλους αρχαιολογικούς χώρους που παρέχεται η υπηρεσία, μπορεί να συνεχίσει την συλλογή τίτλων. Όταν επιστρέψει στη χώρα του, μπορεί κάλλιστα να τυπώσει τους τίτλους γνώσης που κατέκτησε όσο έκανε τις διακοπές του ώστε να τους δείξει στους φίλους του ή στο σχολείο του.
Πέρα από τη βασική λειτουργία που περιγράφηκε παραπάνω, η εφαρμογή θα διαθέτει και μια επιλογή που θα δίνει ακόμη περισσότερες πληροφορίες για τον εκάστοτε χώρο ώστε να μπορούν να αξιοποιηθούν από όλη την οικογένεια. Τέλος, θα υπάρχουν επιλογές παραμετροποίησης, ώστε να είναι πιο εύκολη η χρήση της από άτομα με αναπηρίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη δυνατότητα αλλαγής μεγέθους κειμένου και αντίθεσης χρώματος για άτομα με δυσκολίες όρασης κ.ά.
Στο αρχικό στάδιο επιλέγουμε να καλύψουμε αποκλειστικά τους αρχαιολογικούς χώρους των νήσων του Αιγαίου ώστε να γίνει μια ποιοτική δουλειά καταγραφής των χώρων και των πληροφοριών αλλά κάλλιστα μπορεί σε δεύτερη φάση να επεκταθεί σε όλη τη χώρα και να καλύπτει μεγαλύτερες ιστορικές χρονικές περιόδους.

2. Την Ανάγκη στην οποία απαντά η Ιδέα σας (the Need)
Η αξιοποίηση του διαθέσιμου πολιτιστικού δυναμικού και η ανάδειξή του με ποικίλους τρόπους είναι ένας τομέας που παρουσιάζει παγκοσμίως ραγδαία ανάπτυξη. Το παραπάνω καταγράφεται σε διεθνείς έρευνες, όπου θέτοντας το ερώτημα σε μελλοντικούς ταξιδιώτες τι τους ωθεί να διαλέξουν προορισμό, πάντα η ιστορική σημασία και τα πολιτιστικά αξιοθέατα είναι μεταξύ των κορυφαίων απαντήσεων. Ένα εξέχον κομμάτι του υλικού πολιτισμού στη χώρα μας, αποτελούν οι σωζόμενοι ιστορικοί-αρχαιολογικοί χώροι με τα ευρήματά τους.
Η Ελλάδα αναντίρρητα είναι μία από τις χώρες που έχουν να επιδείξουν αναρίθμητους τόπους που πληρούν τα παραπάνω κριτήρια, λόγω της πλούσιας ιστορίας της που χάνεται στα βάθη του χρόνου. Η περιοχή του Αιγαίου με τη σειρά της, αποτελεί ιδιαίτερης πολιτιστικής σημασίας χώρο σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω του μεγάλου αριθμού των νησιών που σχεδόν όλα έχουν να επιδείξουν πολύ σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους με αντίστοιχα ευρήματα. Η ανάδειξη αυτού του πλούτου έχει δυστυχώς παραμείνει σε νηπιακό στάδιο και εξαντλείται στην προσφορά των εντελώς βασικών υπηρεσιών στους επισκέπτες. Πιο συγκεκριμένα, με την αγορά του εισιτηρίου, προσφέρεται -στην καλύτερη των περιπτώσεων- τυπική πληροφόρηση με τη μορφή φυλλαδίου και σχετικών πινακίδων στο χώρο. Σε ελάχιστες περιπτώσεις κυρίως κλειστών χώρων έχουμε χρήση τεχνολογίας, ενώ η επιπλέον πληροφόρηση εναπόκειται στην εξασφάλιση ξεναγού και την αναζήτηση σε έντυπους ή ψηφιακούς οδηγούς.
Κοινή συνισταμένη όλων αυτών είναι η απουσία οποιασδήποτε πρόνοιας για τις οικογένειες με παιδιά και τους νεαρής ηλικίας επισκέπτες. Ειδικά οι αρχαιολογικοί χώροι στα νησιά του Αιγαίου που αποτελούν βασικό προορισμό για οικογενειακές διακοπές, δεν έχουν προβεί σε ανάληψη δράσεων ώστε να καταστούν πιο φιλικοί σε αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων. Το αποτέλεσμα είναι να προσαρμόζονται οι επισκέπτες στις υπάρχουσες παροχές, με όχι και τα καλύτερα αποτελέσματα. Όπως καταλαβαίνουμε, ένα παιδί μάλλον θα βαρεθεί γρήγορα την ακαδημαϊκού τύπου ανάλυση του ξεναγού, ενώ ακόμη πιο δύσκολα θα δεχτεί να διαβάσει κείμενα που πιθανόν δεν είναι καν στη γλώσσα του και του θυμίζουν σχολικό μάθημα της τάξης του. Η δε εικόνα της πλειονότητας των χώρων δεν είναι ιδιαίτερα θελκτική για το μάτι, ειδικά όσον αφορά τους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους που αποτελούνται κατά το πλείστον από μη αναστηλωμένα ερείπια και θεμέλια. Αλλά και από την πλευρά των γονέων, το πρόβλημα είναι μεγάλο καθώς θέλουν να δουν τους χώρους πολιτισμού του νησιού που διαμένουν για διακοπές, αλλά βρίσκονται υπό την πίεση και το άγχος για την αντίδραση και τις αντοχές των παιδιών τους. Δεν πρέπει να μας ξενίζει ότι πλέον πολλά ξενοδοχεία προσφέρουν υπηρεσίες απασχόλησης των παιδιών ώστε οι γονείς να μπορούν να ακολουθήσουν το δικό τους ανεξάρτητο πρόγραμμα σε μέρη όπως οι αρχαιολογικοί χώροι, επειδή ακριβώς δεν θεωρούνται φιλικά για επίσκεψη οικογενειών-παιδιών!
Για να αντιστρέψουμε λοιπόν όλα αυτά, θέλουμε να σχεδιάσουμε μια εφαρμογή η οποία μέσω του παιχνιδιού, μεταφέρει εμπειρίες και συναισθήματα στα μικρά παιδιά και τα οδηγεί ακούσια και ευχάριστα στην απόκτηση της γνώσης, κάνοντας πιο ευχάριστη την εμπειρία επίσκεψης για αυτά και τους γονείς τους, χαρίζοντάς τους παράλληλα δημιουργικό χρόνο μαζί.

3. Την Αγορά (σε Ελλάδα και Εξωτερικό) στην οποία απευθύνεται η Ιδέα σας (the Market) και τον υπάρχοντα Ανταγωνισμό (the Competition)
Το Αιγαίο αποτελεί μια κλασική επιλογή για οικογένειες με παιδιά, που επιθυμούν να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους. Η ιδέα μας έχει μελετηθεί έτσι ώστε να απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών τέτοιων χώρων. Συνεπώς η εφαρμογή μας απευθύνεται πρωτίστως σε αυτές τις ομάδες, οι οποίες θα έχουν κάθε λόγο να δοκιμάσουν την εφαρμογή μας αφού κάτι παρόμοιο δε διατίθεται μέχρι σήμερα και ειδικά στα νησιά του Αιγαίου.
Δεν περιορίζεται όμως εκεί. Φυσικά υπάρχει δυνατότητα υιοθεσίας του εγχειρήματος από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω των κατά τόπου Εφορειών Αρχαιοτήτων, εφόσον συνειδητοποιήσουν ότι η εφαρμογή μπορεί να αναβαθμίσει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε χώρους που είτε είναι ήδη δημοφιλείς, είτε λιγότερο γνωστοί. Μια ενδεικτική δυνατότητα είναι να παρέχεται η εφαρμογή ως πακέτο μαζί με το εισιτήριο στις οικογένειες ώστε να έχουν μια καλύτερη in-situ εμπειρία και να νιώσουν ότι τα χρήματά τους “έπιασαν” παραπάνω τόπο. Το παραπάνω σενάριο θα λειτουργούσε και ως διαφήμιση στους επόμενους υποψήφιους επισκέπτες, αυξάνοντας τα προσδοκώμενα έσοδα.
Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, ενώ υπάρχουν κάποιες εφαρμογές ξενάγησης ή πληροφόρησης για επισκέπτες, καμία δεν έχει σχεδιαστεί με γνώμονα τα παιδιά και τους γονείς τους. Για τη περιοχή δε του Αιγαίου είναι ελάχιστες γενικά οι εφαρμογές κατηγορίας πολιτισμού. Σε κάθε περίπτωση, η εφαρμογή μας δεν έχει σκοπό τον ανταγωνισμό αλλά η επίτευξη του υγιούς συναγωνισμού. Κι αυτό γιατί στόχος της δεν είναι να παραγκωνίσει ή να αντικαταστήσει π.χ. ένα ξεναγό, αλλά να γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του, εξοικειώνοντας το χρήστη στο ταξίδι της γνώσης και του πολιτισμού.

4. Τον κύριο Μηχανισμό Δημιουργίας Εσόδων από την Ιδέα σας (the Revenue Generation Mechanism)
Η συγκεκριμένη εφαρμογή για να εξασφαλίσει έσοδα, θα έχει ως στόχο τη λήψη της, επί πληρωμή, από τους χρήστες των συσκευών/επισκέπτες. Οι οποίοι, βάσει των στοιχείων ετήσιας επισκεψιμότητας, ανέρχονται κάθε χρόνο σε εκατομμύρια για την περιοχή του Αιγαίου.
Δε μένουμε όμως σε αυτό. Για να επιτευχθεί μεγαλύτερος αριθμός αγοραστών, η εφαρμογή βασίζεται επίσης στην προώθησή της από ξεναγούς, ξενοδοχειακές μονάδες, οδηγούς taxi, εταιρείες ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων κλπ. Ανθρώπους δηλαδή, που ενώ φαινομενικά δεν έχουν κάποιο όφελος από αυτή, ουσιαστικά όμως επειδή σχετίζονται με το κομμάτι της φιλοξενίας και της εξυπηρέτησης, έχουν κάθε λόγο για να την προωθήσουν.
Στα επόμενα πλάνα του σχεδιασμού μας, είναι η δημιουργία ιστοσελίδας η οποία θα λειτουργεί υποστηρικτικά της εφαρμογής και παράλληλα θα επιτρέπει την πώληση επιλεγμένων προϊόντων σχετικών με το περιεχόμενο της εφαρμογής όπως για παράδειγμα λούτρινη εκδοχή της εικονικής βοηθού καθώς και επιλεγμένα είδη σχετικά με την ιστορία του κάθε χώρου. Τέλος, στην εφαρμογή θα υπάρχει η δυνατότητα φιλοξενίας διαφημίσεων από τοπικές επιχειρήσεις. Στην ουσία αυτές θα μπορούν να αγοράζουν χώρο στην εφαρμογή για να διαφημίσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους εκμεταλευόμενες το γεγονός ότι ο επισκέπτης που χρησιμοποιεί την εφαρμογή, είναι πολύ πιθανό να αξιοποιήσει τη διαφήμιση καθώς βρίσκεται σε ένα άγνωστο για αυτόν μέρος.


5. Την εμπειρία της Ομάδας σε σχέση με την Ιδέα (the Team)
Η Καραγιώργη Ελένη τελείωσε το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και πιο συγκεκριμένα την Κατεύθυνση της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας. Από πολύ νεαρή ηλικία ήταν εμφανής τόσο στην ίδια όσο και στον οικογενειακό και φιλικό της κύκλο, η αγάπη της προς τα παιδιά. Τελειώνοντας τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση επέλεξε να σπουδάσει σε έναν τομέα που θα συνδύαζε την πληροφορική με την εκπαίδευση, καθώς αφενός η πληροφορική ήταν ένας κλάδος συνεχώς αναπτυσσόμενος με μεγάλη ζήτηση και γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση και αφετέρου η εκπαίδευση ήταν ο κλάδος που πάντα την ενθουσίαζε και τη συγκινούσε. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της απασχολήθηκε σε εταιρεία καινοτόμων εφαρμογών και νέων τεχνολογιών, όπου συνέβαλε στην ανάδειξη χώρων με πολιτιστική σημασία αλλά και στην ψηφιοποίηση του αρχείου τους. Αποφοιτώντας από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εργάστηκε ως Μουσειοπαιδαγωγός και εκεί ήταν η πρώτη φορά που συνειδητοποίησε πόσο όμορφο είναι να βλέπεις την αλλαγή και την εξέλιξη που έχουν τα παιδιά εξαιτίας των γνώσεων που τους προσφέρεις, καθώς και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των εκπαιδευτικών. Πραγματοποιώντας ένα εκπαιδευτικό μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί με αυτισμό, το οποίο μέσα από το μάθημα προς έκπληξη όλων, μπόρεσε να εκφραστεί, κατάλαβε τι μεγάλη ευθύνη είναι να είσαι παιδαγωγός και πόσο σημαντικό είναι να εξελίσσεις συνεχώς τις γνώσεις σου καθώς και τη σπουδαιότητα που παίζει η ενασχόληση με τον πολιτισμό στη ψυχοσύνθεση ενός παιδιού. Έτσι, παράλληλα με τη δουλειά της, συνέχισε τις σπουδές της με σκοπό να διευρύνει τις γνώσεις της πάνω σε εκπαιδευτικά θέματα. Με αποτέλεσμα, έως σήμερα να έχει στην κατοχή της πιστοποιήσεις όπως η Παιδαγωγική Επάρκεια, η Ειδική Αγωγή, η γραφή και ανάγνωση στο σύστημα γραφής Braille, καθώς επίσης και συμμετοχές σε διάφορα σεμινάρια και ημερίδες. Πιστεύοντας πως τα παιδιά είναι το μέλλον μας και λαμβάνοντας υπόψη το σημαντικό ρόλο που παίζει η πολιτισμική επίδραση στην ανάπτυξή τους, οδηγήθηκε στην ενασχόληση με ένα πρότζεκτ όπως το παρόν.
Ο Βαμβακίδης Νίκος τελείωσε το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του παν. Αιγαίου ακολουθώντας την κατεύθυνση της Πολιτιστικής Αναπαράστασης, με άριστα και τρεις υποτροφίες για τις επιδόσεις και το ήθος. Ήδη κατά τη διάρκεια των σπουδών του απασχολήθηκε ως web-developer και graphic designer με αποκορύφωμα την συνεργασία του με το τμήμα Γεωγραφίας (Εργαστήριο Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής) στα πλαίσια της πρακτικής του άσκησης. Εκεί αναγνώρισε αμέσως τις προοπτικές που υπάρχουν συνδυάζοντας τις γνώσεις του τμήματός του με το εργαλείο των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS). Ασχολήθηκε έντονα με θέματα ανάδειξης του φυσικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος με τη βοήθεια της χαρτογραφίας, με αποκορύφωμα την ενασχόληση στο σχεδιασμό των νέων χαρτών για τα σχολεία της χώρας αλλά και την αποτύπωση του συνόλου των περιπατητικών μονοπατιών της Λέσβου. Επιστρέφοντας με πολλά εφόδια και ιδέες στο νησί της Κω, προώθησε παρόμοιες ιδέες βρίσκοντας όμως κλειστές πόρτες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η κύρια αγάπη του είναι η ελληνική ιστορία και οι αρχαιολογικοί χώροι. Επειδή το στρεβλό σύστημα του Υπουργείο Πολιτισμού δεν αναγνωρίζει την ειδικότητα του Πολιτισμικού Πληροφορικού στις προκηρύξεις επιλογής διοικητικού ή άλλου προσωπικού, οδηγήθηκε τελικά να υπηρετήσει στην ειδικότητα φύλαξης και πληροφόρησης με πολλαπλές συμβάσεις ορισμένου χρόνου ως το μόνο τρόπο να είναι κοντά στους χώρους που αγαπά. Η πολυετής παρατήρηση των αδυναμιών των χώρων εκ των έσω, αλλά και η τριβή με χιλιάδες επισκέπτες από πολλές χώρες του εξωτερικού οδήγησαν στη συγγραφή πολλών μελετών και στην τεκμηρίωση της αναγκαιότητος συγκεκριμένων ιδεών. Μία από αυτές είναι και η παρούσα.

6. Τα μοναδικά χαρακτηριστικά που θεωρείτε ότι έχει η Ιδέα σας (where is the magic)
Έχουμε επεξεργαστεί την ιδέα μας ώστε το τελικό προϊόν να καλύπτει μια ευρεία κατηγορία πελατών και αναγκών. Έχοντας μελετήσει τις διεθνείς τάσεις στον τομέα της ανάδειξης πολιτισμικού περιεχομένου και αναλύσει τις διαθέσιμες τεχνολογίες υλοποίησης, σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε μία εφαρμογή με την οποία:

Κάνουμε τα παιδιά να νιώθουν και να είναι ισότιμοι επισκέπτες με τους μεγαλύτερους σε ηλικία με κάτι που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτά και φυσικά στη γλώσσα τους
Εξελίσσουμε την έννοια της μουσειοπαιδαγωγικής κάνοντας την φορητή συσκευή, ένα σύγχρονο είδος μουσειοσκευής ή οποία είναι διαθέσιμη ανα πάσα στιγμή στον χρήστη
Δίνουμε έμφαση στο learning by doing καθώς μέσω της εφαρμογής και της “αποστολής” της, ο χρήστης μεταμορφώνεται από έναν παθητικό δέκτη πληροφοριών σε ένα ενεργό συμμετέχοντα ο οποίος ανακαλύπτει τη γνώση μόνος του
Χρησιμοποιούμε τη διάθεση των παιδιών για παιχνίδι με τις σύγχρονες τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό εργαλείο μάθησης.
Παρέχουμε ένα μοναδικό προϊόν ανάδειξης της ελληνικής ιστορίας, που είναι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά και οικογένειες, βασισμένο στην απλότητα χρήσης και την ευχάριστη διάδραση με τον χρήστη
Απευθυνόμαστε στην πιθανότατα πολυπληθέστερη κατηγορία επισκεπτών στα νησιά μας που είναι οι οικογένειες με παιδιά, δίνοντάς τους ένα εργαλείο που βελτιώνει την εμπειρία των διακοπών τους
Αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ίδιους τους χώρους καθώς καλύπτουμε την έλλειψη πληροφοριακού υλικού που παρατηρείται στις περισσότερες περιπτώσεις
Στο ίδιο πλαίσιο, αναδεικνύουμε θησαυρούς της ελληνικής ιστορίας που βρίσκονται σε μικρά νησιά χωρίς δυνατότητα ύπαρξης ξεναγού
Συνεπικουρούμε το έργο των ξεναγών με ένα χρήσιμο εργαλείο που μπορεί να απασχολεί τα παιδιά ενώ ταυτόχρονα γίνεται η κλασική ξενάγηση του χώρου
Προσφέρουμε μια πολύγλωσση εφαρμογή για τους αρχαιολογικούς χώρους του Αιγαίου, καλύπτοντας για πρώτη φορά χιλιάδες ξένων επισκεπτών που δεν καλύπτονταν από τις αποκλειστικά γραμμένες στα ελληνικά και αγγλικά ταμπέλες πληροφόρησης.

Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης


4. Ποιοτική εκπαίδευση

Συνδυάζουμε τη διάθεση των παιδιών για παιχνίδι με τις σύγχρονες τεχνολογίες για να δημιουργήσουμε ένα ξεχωριστό εργαλείο μάθησης. Υιοθετώντας σύγχρονες παιδαγωγικές μεθόδους και με φιλική διεπαφή χρήσης, πετυχαίνουμε την εξοικείωση των παιδιών στο ταξίδι της γνώσης και του πολιτισμού συμβάλλοντας στη διαμόρφωσή τους ως αυριανούς καλλιεργημένους πολίτες.

9. Καινοτομία και υποδομές

Παρέχουμε ένα μοναδικό προϊόν ανάδειξης της ελληνικής ιστορίας, που είναι σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά και οικογένειες, βασισμένο στην απλή και ευχάριστη χρήσης. Αναβαθμίζουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στους ίδιους τους χώρους πολιτισμού καθώς καλύπτουμε την έλλειψη πληροφοριακού υλικού που παρατηρείται στις περισσότερες περιπτώσεις.

10. Μείωση των ανισοτήτων

Κάνουμε τα παιδιά να νιώθουν και να είναι ισότιμοι επισκέπτες με τους μεγαλύτερους σε ηλικία με κάτι που έχει σχεδιαστεί ειδικά για αυτά και φυσικά στη μητρική τους γλώσσα. Επίσης, θα υπάρχουν επιλογές παραμετροποίησης της εφαρμογής, ώστε να είναι πιο εύκολη η χρήση της από άτομα με αναπηρίες και να έχουν έτσι, την καλύτερη δυνατή εμπειρία επίσκεψης.Μέλη
2
Τεχνολογίες
Innovative Network Application
Innovative Software
Visualization Technologies
Web or Mobile Application
Κύρια Δραστηριότητα
Πώληση Προϊόντων B2C
Παροχή Υπηρεσιών B2C
Κλάδος
Τέχνες και Πολιτισμός
Εκπαίδευση
Τουρισμός
Ανήκει σε Διαγωνισμό
Πανελλήνιος Διαγωνισμός Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας Aegean Startups 2021
Μέντορες
dkarelas

Επιχειρηματικό Πλάνο

Συνοπτικά Στοιχεία του Επιχειρηματικού Σχεδίου

Τα περισσότερα Ελληνικά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θεωρούνται από πολλούς βαρετά. Αυτό γιατί, είναι «άψυχα» και δεν προσφέρουν κάτι το ερεθιστικό παιδαγωγικά, παρ’ ότι διαθέτουν αξιόλογα εκθέματα. Για να προσεγγίσουν ειδικές ομάδες επισκεπτών όπως οικογένειες, παιδιά, ΑΜΕΑ, οφείλουν να οργανώσουν σύγχρονες εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορούν να αγαπηθούν τα άψυχα εκθέματα. Να φανταστούν τι θα έλεγε το άγαλμα αν μιλούσε. Τι θα έλεγε ο βασιλιάς που κάποτε καθόταν στο θρόνο που βλέπουν μπροστά τους. Πρέπει λοιπόν να μετατραπούν όλα τα μαθησιακά στοιχεία σε ένα παραμύθι με σενάριο από αυτά που αγαπάμε μικροί και μεγάλοι. Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω, με την τάση της εποχής για τις νέες τεχνολογίες, το όραμά μας είναι να παρέχουμε μια πρότυπη εφαρμογή μάθησης μέσω παιχνιδιού για παιδιά, οικογένειες και άτομα με αναπηρία που επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους των νησιών του Αιγαίου. Στοχεύουμε η επιχείρησή μας σε τρία χρόνια να έχει καταστεί πλήρως αναγνωρίσιμη ως πρωτοπόρος στον τομέα της σε πανελλαδικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η Cultural Fox Tales θέλει να δώσει μια έξυπνη λύση στο σημαντικό πρόβλημα της ανεπάρκειας πληροφοριακού υλικού για τους χώρους πολιτισμού του Αιγαίου και ειδικά για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που αναφέραμε και που αποτελούν τον κύριο αιμοδότη της οικονομίας των νησιών μας.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά τα παιδιά, η εφαρμογή για έξυπνες συσκευές που οραματιζόμαστε συνδυάζει την ευκολία πρόσβασης δίχως να απαιτείται απόκτηση ξεχωριστού εξοπλισμού, με τη μάθηση μέσω παιχνιδιού (learning by doing) που είναι ο πλέον πρόσφορος τρόπος μάθησης, ειδικότερα σε περίοδο διακοπών.Έτσι τα παιδιά γίνονται ισότιμοι επισκέπτες των πολιτιστικών μας χώρων με τους ενήλικες και μαθαίνουν για την ιστορία και την παράδοσή τους με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο. Αντίστοιχα, τα άτομα με αναπηρία δε στερούνται της εμπειρίας επίσκεψης μέσω των ειδικών παραμέτρων που ενσωματώνουμε.

Κάθε επισκέπτης οποιασδήποτε ηλικίας που κατέχει μια έξυπνη συσκευή με πρόσβαση στο διαδίκτυο (smartphone, tablet), μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή μας. Το κύριο κοινό στόχος όμως είναι οι οικογένειες με παιδιά και άτομα με αναπηρία γιατί πολύ απλά δεν προσφέρεται ποτέ προσαρμοσμένη πληροφόρηση για αυτούς αν και αποτελούν συντριπτικό κομμάτι της τουριστικής ροής των νησιών.

Η εφαρμογή καινοτομεί περισσότερο στην αντίληψή της παρά σε κάποια τεχνολογική πρωτοπορία. Θέλουμε η εμπειρία διεπαφής να είναι φιλική και απλή ώστε να μην αποθαρρύνει το χρήστη, αλλά να του κινεί την περιέργεια να παίξει και να μάθει. Από εκεί και πέρα στοιχεία καινοτομίας συναντάμε στους κάτωθι τομείς:

Προσαρμόζουμε τη μουσειοπαιδαγωγική στη σύγχρονη εποχή.
Προάγουμε μια καλύτερη εμπειρία διακοπών προσαρμοσμένη στις οικογένειες και τα παιδιά.
Κάνουμε τους επισκέπτες κοινωνούς και εν συνεχεία πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού.
Αναδεικνύουμε χώρους και πτυχές της ιστορίας πέρα από την τυποποιημένη γνώση των τουριστικών οδηγών.
Με τις τεχνολογικές πρόνοιες που ενσωματώνουμε στην εφαρμογή, καθιστούμε τα άτομα με αναπηρίες ισότιμα μέλη στη διαδικασία της μάθησης.

Εικόνα για τα Στοιχεία του Επιχειρηματικού Σχεδίου

Γενική Περιγραφή της Εταιρείας

Η εταιρία που θα ιδρυθεί είναι η Cultural Fox Tales ΙΚΕ.

Αποστολή της επιχείρησης είναι να παρέχει καινοτόμες εφαρμογές πολιτισμού προς χρήση από πελάτες από όλο τον κόσμο που ενδιαφέρονται για την χώρα μας, στοχεύοντας ειδικά σε παιδιά,οικογένειες και άτομα με αναπηρία.

Η φιλοσοφία μας εδράζεται στην ιδέα ότι ο πολιτισμός αποτελεί μια ευρεία και ανώτερη αξία που πρέπει να είναι προσιτή σε όλους και ειδικά στους ανθρώπους νεαρής ηλικίας. Η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο χώρος του Αιγαίου, ως σταυροδρόμι πολιτισμών και πρωταγωνιστής στην ανθρώπινη εξέλιξη τόσο υλική όσο και πνευματική από τα προϊστορικά χρόνια κιόλας, έχει να διηγηθεί πολύ διδακτικές ιστορίες για τις νέες γενεές. Η τριβή ενός ανθρώπου με το παρελθόν και τις πολιτιστικές ρίζες μπορεί να αναδείξει αξίες που συχνά συνθλίβονται με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Με αρωγό μας τη σύγχρονη τεχνολογία, επιχειρούμε μια επαναπροσέγγιση με σύγχρονη ματιά του ανθρώπου και των χώρων πολιτισμού.

Στόχος μας είναι η καταξίωση στη συνείδηση των επισκεπτών ως η καλύτερη και πλέον αξιόπιστη εκπαιδευτική εφαρμογή πολιτισμού. Επιζητούμε λοιπόν η τελευταία να γίνει απαραίτητη προσθήκη σε κάθε πακέτο διακοπών στο Αιγαίο. Για να συμβεί αυτό, προγραμματίζουμε τη συνεχή βελτίωση και ανανέωση της εφαρμογής μας πάντα με γνώμονα την απλότητα χρήσης, την εγγυημένη διασκέδαση μέσω του καλά μελετημένου gameplay και την αποτελεσματικότητα να δίνει ουσιαστική γνώση για τον κάθε χώρο. Όλα τα παραπάνω συνεπικουρούν ώστε η επιχείρηση να καταστεί βιώσιμη στο απαιτητικό επιχειρηματικό πεδίο.

Η έδρα της επιχείρησης θα είναι στην Ελλάδα, στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου και συγκεκριμένα στην Κω. Η επιλογή γίνεται φυσικά με βάση το μόνιμο τόπο διαμονής μας, αλλά αποτελεί τουριστικά έναν ευρύτερο χώρο-ναυαρχίδα σχετικά με τις αφίξεις ξένων επισκεπτών και αντίστοιχων εσόδων. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τη μελέτη του ΙΝΣΕΤΕ 2018* όπου οι περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης αθροιστικά αγγίζουν το 35% των συνολικών αφίξεων στη χώρα, ενώ σε επίπεδο εσόδων, το εντυπωσιακό 49%. Γίνεται άμεσα αντιληπτή η επιλογή της έμφασης δραστηριοποίησης σε αυτό το γεωγραφικό χώρο. Η δε δυνατότητα απομακρυσμένης διαχείρισης του βασικού προϊόντος μας που είναι η εφαρμογή Cultural Fox Tales, αφήνει σημαντικά περιθώρια ευελιξίας στην εργασία μας που απαιτεί in-situ επίσκεψη σε πολλά νησιά και πολιτιστικούς χώρους κατά το πρώτο στάδιο δημιουργίας. Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα είναι η απουσία ανάγκης απόκτησης κάποιου ιδιαίτερου χώρου ή εγκατάστασης ειδικά σε πρώτο στάδιο. Στον αντίποδα, θα απαιτηθούν δαπάνες μετακίνησης από νησί σε νησί αλλά και διαμονή σε κάποια από αυτά για τις ανάγκες της συλλογής πληροφοριών και φωτογραφικού υλικού. Εδώ να σημειωθεί ότι η Κως ανήκει σε ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ 17% (έναντι 24%) αλλά και εντάσσεται στο εξίσου σημαντικό μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου -ν.4551/2018 (ΦΕΚ Α΄ 116)- ως Αντιστάθμισμα ΝΗσιωτικού ΚΟστους (ΑΝΗΚΟ). Το Α.ΝΗ.ΚΟ προκύπτει από τη διαφορά του πραγματικού μεταφορικού κόστους της ωφελούμενης μονάδας από το ποσό που θα κατέβαλλε η ίδια ωφελούμενη μονάδα εάν μετακινούνταν στην ηπειρωτική Ελλάδα στις ίδιες αποστάσεις. Το Μεταφορικό ισοδύναμο καλύπτει τόσο τα ταξίδια των μονίμων κατοίκων όσο και τα μεταφορικά κόστη των επιχειρήσεων που έχουν έδρα στα ενταγμένα νησιά. Άρα προκύπτει διπλό όφελος αφού γίνεται επιστροφή μέρους χρημάτων σε κάθε μετακίνηση απαραίτητη για την υλοποίηση του σχεδίου μας αλλά και σε τυχόν παραγγελίες υλικοτεχνολογικού εξοπλισμού από την ηπειρωτική χώρα.

*https://sete.gr/media/10886/2018_balance_of_travel_services_by_region_2017.pdf

Εικόνα για την Περιγραφή της Εταιρείας

Ανάγκη και Αγορά.

Η εφαρμογή μας απευθύνεται τόσο στις οικογένειες ημεδαπών όσο και των αλλοδαπών επισκεπτών των νησιών του Αιγαίου. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται η αύξηση ολοένα και περισσότερο του αριθμού των τουριστών οι οποίοι κινητοποιούνται σε ταξιδιωτική δράση με στόχο την ικανοποίηση ειδικών πολιτιστικών ενδιαφερόντων. Το χαρακτηριστικό το οποίο διακρίνει τη συγκεκριμένη ομάδα είναι η έντονη φιλοµάθεια και διάθεση να γνωρίσουν την ιστορία και τον πολιτισµό της χώρας προορισµού και να γευτούν νέες εµπειρίες, συνδυάζοντας την επιµόρφωση, τη χαλάρωση και τη διασκέδαση. Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό είναι η χρήση των νέων τεχνολογιών. Ο σηµερινός πολιτιστικός τουρίστας αναζητά επίσης υψηλότερο επίπεδο ικανοποίησης, θέλοντας να καλύψει τις µορφωτικές του επιδιώξεις και την τάση του να αποκτά νέες γνώσεις. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό του γεγονότος ότι το 80%* των τουριστών που πραγµατοποιούν πολιτιστικά ταξίδια είναι ενήλικες µε παιδιά, οι οποίοι αναζητούν πέρα από συμβατικούς προορισμούς και εμπειρίες, σκοπός μας είναι να καλύψουμε τις υψηλές απαιτήσεις τους προσφέροντάς τους πολιτιστικές επισκέψεις υψηλών προδιαγραφών. Το περιβάλλον του Αιγαίου προσδίδει και άλλο ένα πλεονέκτημα στην εφαρμογή μας: Η ύπαρξη πολλών μικρών νησιών σημαίνει ότι ο επισκέπτης που θα μείνει για μέρες εκεί, λόγω περιορισμένου αριθμού αξιοθέατων έχει αυξημένες πιθανότητες να επισκεφτεί χώρους πολιτισμού ακόμη και αν δεν ταιριάζουν απόλυτα στο δικό του τουριστικό προφίλ. Το ίδιο βέβαια έχουμε την τύχη να συμβαίνει και στα μεγάλα νησιά καθώς φιλοξενούν χώρους μεγάλης αναγνωρισιμότητας στο εξωτερικό.

Παράλληλα δίνουμε έμφαση στις μικρές ηλικιακά ομάδες, δίνοντάς τους την κατάλληλη προσοχή και «εκπαίδευση», πράγμα που δεν συμβαίνει ως τώρα, καθώς τα πολιτιστικά αξιοθέατα από τη φύση τους ή καλύτερα από την εγκατάλειψή τους, δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για παιδιά. Στις σπάνιες δε περιπτώσεις όπου έχουν δημιουργηθεί εκπαιδευτικά προγράμματα, αυτά αφορούν μόνο ομάδες/γκρουπ επισκεπτών ή δεν έχουν προσαρμοστεί σε άλλες γλώσσες πέραν της ελληνικής. Επίσης, το φιλικό περιβάλλον της εφαρμογής μας και ο σχεδιασμός της βάσει των μουσειοπαιδαγωγικών μεθόδων, προσαρμοσμένων στη σύγχρονη εποχή και τις ανάγκες της, έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό με καινοτόμο και δημιουργικό τρόπο που φιλοδοξούμε να γίνει ευρύτερα αποδεκτός από το κοινό. Ένας άλλος παράγοντας που θεωρούμε ότι κάνει την εφαρμογή μας ιδιαίτερα ελκυστική είναι η ιδιαιτερότητά της να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ομάδες ατόμων που έως τώρα ήταν παραγκωνισμένοι (ενδεικτικά αναφέρουμε άτομα με κινητικές αναπηρίες, βαρήκοους, παιδιά προσχολικής ηλικίας κ.α), παρέχοντας τους τις δυνατότητές της παραμετροποιημένες, όπως για παράδειγμα αλλάζοντας το μέγεθος των κειμένων και την αντίθεση χρωμάτων ή ενεργοποιώντας την αναπαραγωγή ηχογραφημένων οδηγιών και πληροφοριών.

Η επιχείρησή μας σχεδιάζει μια έξυπνη εφαρμογή που συνδέει αρμονικά τρεις πυλώνες της παγκόσμιας αγοράς:

1.O κλάδος του gaming παγκοσμίως γνωρίζει ραγδαία αύξηση, με αποτέλεσμα το 2020 να έχουμε 2,7 δισεκατομμύρια παίκτες που επένδυσαν για τα παιχνίδια τους το ιλιγγιώδες ποσό των 159 δισεκατομμυρίων δολαρίων**. Ένα σημαντικό ποσοστό από αυτούς τους παίκτες είναι νέα άτομα μέχρι 18 ετών.

2.Ο κλάδος του e-learning που αποτελεί τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο κλάδο με αύξηση 900% από το 2000***. Απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Αφορά ιδιαίτερα τη γενιά των millenians αφού από τα πρώτα σχολικά τους χρόνια η χρήση μεθόδων ηλεκτρονικής μάθησης ήταν δεδομένη και εντατική. Η δε πανδημία επιτάχυνε ακόμη περισσότερο αυτή την ψηφιακή μετάβαση και κατέστησε τις μορφές τηλεεκπαίδευσης κυρίαρχες στα σχολεία. Πλέον κάθε νέος έως 18 ετών θεωρείται επαρκώς ή πλήρως εξοικειωμένος και μάλιστα αναζητά και προτιμά ηλεκτρονικές εφαρμογές μάθησης έναντι των παραδοσιακών μεθόδων.

3.Ο κλάδος του τουρισμού στην Ελλάδα συνεισφέρει σταθερά περίπου το ένα τρίτο του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος****. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2012-2019 καταγράφει ανοδική πορεία με αρνητική παρένθεση το 2020-21 λόγω του covid-19*****.  Ήδη όμως από το 2021 οι αφίξεις και το τουριστικό ενδιαφέρον επανακάμπτουν δυναμικά, με όλα τα δεδομένα να είναι ακόμη πιο ευοίωνα για το 2022. Τα παραπάνω επιτρέπουν στην εταιρία μας να πάρει εγκαίρως «θέση μάχης» για τις επόμενες τουριστικές σεζόν.

Εν κατακλείδι, η σημερινή παγκοσμιοποιημένη αγορά έχει αμβλύνει τις διαφορές μεταξύ των καταναλωτών από διαφορετικές χώρες και ευνοεί την ανάπτυξη της εφαρμογής μας που μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες τους, με ικανό βαθμό παραμετροποίησης και προσωποποιημένης εμπειρίας όπου χρειάζεται. Επιπλέον η εφαρμογή μας, με τη ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους χρήστες της (loyalty) μέσω των έγκυρων και χρηστικών πληροφοριών που θα παρέχει, θα τύχει θετικών αξιολογήσεων στις πλατφόρμες αγοράς της εφαρμογής γεγονός που θα βοηθήσει στην αύξηση μελλοντικών χρηστών.

*Έρευνα της Travel Industry Association of America,2002

**https://techjury.net/blog/mobile-gaming-demographics/

***https://www.elearn2grow.com/2021/07/16/elearning-stats/

****https://www.statista.com/statistics/644573/travel-tourism-total-gdp-contribution-greece/

*****https://www.statista.com/statistics/413222/number-of-arrivals-spent-in-short-stay-accommodation-in-greece/

Εικόνα για ανάλυση της επιχείρησης και της επιχειρηματικής ιδέας

Προϊόντα και Υπηρεσίες

Κύριο προϊόν μας, αποτελεί μια εύχρηστη, πολυγλωσσική εφαρμογή που αποσκοπεί στη μάθηση μέσω παιχνιδιού. Περιεχόμενο της μάθησης είναι μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι του Ελληνικού πολιτισμού. Συνοδοιπόρο στο ταξίδι της γνώσης, οι χρήστες έχουν μια αλεπού η οποία τους βοηθά με «πονηρό» τρόπο (μέσω διαφόρων παιχνιδιών και όχι απλώς ρητορεύοντας) να κατακτήσουν βασικές γνώσεις για τον εκάστοτε αρχαιολογικό χώρο που επισκέπτονται. Κατά την είσοδο του χρήστη στην εφαρμογή, η αλεπού του ζητάει να πληκτρολογήσει το όνομά του. Η λειτουργία αυτή έχει διπλό ρόλο καθώς αφενός καθιστά πιο φιλική την εφαρμογή, αφού από το σημείο εκείνο και στο εξής η αλεπού θα απευθύνεται στο χρήστη με το όνομά του και αφετέρου θα χρησιμοποιηθεί στο τέλος κατά την απόκτηση του πιστοποιητικού επίτευξης στην αρχαιολογία. Στην έναρξη του παιχνιδιού η αλεπού ενημερώνει το χρήστη για το χώρο που βρίσκεται, δίνοντάς του απλές και κατανοητές πληροφορίες όπως ποια ήταν η χρήση του κατά την αρχαιότητα (π.χ. παλάτι, νοσοκομείο, μαντείο κλπ). Αφού δώσει αυτές τις πληροφορίες ο χρήστης καλείται να παίξει το πρώτο παιχνίδι απαντώντας σε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής προκειμένου να μεταβεί στο επόμενο επίπεδο. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η αλεπού παροτρύνει τους χρήστες αν δεν γνωρίζουν κάποια απάντηση να συμβουλευτούν το γονέα/συνοδό τους ή ακόμα και τον/την ξεναγό. Με αυτό τον τρόπο εντάσσουμε τους γονείς στο γνωστικό ταξίδι και επισημαίνουμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος των ξεναγών. Επιπρόσθετα αποφεύγουμε το ενδεχόμενο να απογοητευτεί ο χρήστης και να μην ολοκληρώσει το παιχνίδι του. Η πορεία της εφαρμογής εναλλάσσεται με διάφορα παιχνίδια όπου εκτός από το κουίζ ερωτήσεων, ο χρήστης μπορεί να παίξει/ασχοληθεί με ταίριασμα εικόνων, παιχνίδια μνήμης κλπ. Μετά από κάθε επίτευξη ενός στόχου, ο χρήστης και συνεπώς η αλεπού κερδίζει διάφορα αντικείμενα όπως σεντούκια, μεγεθυντικούς φακούς για καλύτερη εξερεύνηση κλπ, ενώ για επιπλέον αναβαθμίσεις της αλεπούς μπορεί με πολύ μικρό κόστος να αγοράσει κάποια έξτρα αξεσουάρ. Εκτός όμως από τα αντικείμενα που κερδίζει ή αγοράζει, όταν ολοκληρώσει ένα παιχνίδι, μπορεί παρακολουθώντας ένα ολιγόλεπτο διαφημιστικό βίντεο να «αναβαθμίσει» χαρακτηριστικά της αλεπούς (πχ αλλαγή χρώματος, αγορά παπουτσιών πεζοπορίας, σακίδιο για να βάζει τα αντικείμενα που θα βρει κλπ) και ως αντάλλαγμα εκείνη προσφέρει στο χρήστη περισσότερες πληροφορίες για το σημείο που βρίσκεται. Τέλος, αφού ολοκληρωθούν όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού, η αλεπού απονέμει στο χρήστη το πιστοποιητικό του, το οποίο μπορεί να το αποθηκεύσει σε μορφή .pdf και να το εκτυπώσει όποτε θελήσει. Το συγκεκριμένο πτυχίο διατίθεται δωρεάν στους χρήστες, δίνοντάς τους όμως την επιλογή να διαλέξουν με ένα μικρό αντίτιμο, μεταξύ διαφορετικών, πιο εμπλουτισμένων σχεδιαστικά πιστοποιητικών.

Η γλώσσα υλοποίησης των εφαρμογών θα πρέπει να είναι η Java για τα Android και η Objective C για το iOS. Παράλληλα θα πρέπει να αξιοποιούνται/ γίνεται χρήση: GPS / internet για τον εντοπισμό των συντεταγμένων του χρήστη και των αντίστοιχων συντεταγμένων για τα αξιοθέατα (coarse network based location, fine gps location)
RSS: μέσω RSS και ενός συστήματος ανάγνωσης rss , τα νέα θα μπορούν να εμφανίζονται στη συσκευή του χρήστη.
Google Maps  (ως εναλλακτική για μέρη ενδιαφέροντος με φτωχό ψηφιακό πληροφοριακό υλικό)
Internet access (όπου απαιτείται)

Η εφαρμογή πρέπει να συνοδεύεται με μηχανισμό(ούς) που θα παρέχουν τη δυνατότητα ενημέρωσης περιεχομένου (όπου αυτό τεχνικά είναι εφικτό) με την χρήση π.χ web based Content Management System (CMS) ή άλλων ενδεικνυόμενων μεθόδων/συστημάτων. Η εφαρμογή θα πρέπει να πρέπει να είναι συμβατή και να λειτουργεί ικανοποιητικά και σε tablet με λειτουργικό σύστημα android και iOS. Με την χρήση του Android update θα μπορούν να πραγματοποιηθούν επιπλέον αλλαγές. Επιπρόσθετα, η εφαρμογή θα πρέπει να διατηρεί ένα σχετικά μικρό μέγεθος, έτσι ώστε να μην προκαλεί καθυστερήσεις στη συσκευή και γενικότερα να μην την επιβαρύνει σε χρήση CPU κ RAM. Τέλος η εφαρμογή πρέπει να διαθέτει αυτόματο έλεγχο ενημερώσεων και ειδοποίησης του χρήστη προκειμένου να προβεί σε διαδικασία update/ αναβάθμιση.

Το χαρακτηριστικό που μας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό και είναι μοναδικό αφορά στην προσωποποιημένη εμπειρία ξενάγησης και πληροφόρησης για οικογένειες. Το γεγονός δηλαδή ότι απευθυνόμαστε σε παιδιά και οικογένειες ενώ ο ανταγωνισμός απευθύνεται στη μάζα χωρίς προσωποποιημένη εμπειρία ξενάγησης. Επιπλέον δεν ανήκουμε στην κλασσική κατηγορία ψηφιακών τουριστικών οδηγών που είναι ευθεία μεταφορά των αντίστοιχων έντυπων, αλλά χρησιμοποιούμε το παιχνίδι ως εργαλείο μάθησης (learning by doing). Με τα παιδιά να είναι πλέον εξοικειωμένα με τις έξυπνες συσκευές, η χρήση της εφαρμογής μας μπορεί να καλύψει ευρεία ηλικιακή γκάμα ξεκινώντας από μικρά παιδιά με υποβοήθηση των γονιών (>4 ετών), οικογένειες με παιδιά μέχρι την εφηβεία μέχρι ακόμη και ηλικιωμένους επισκέπτες που όλο και περισσότερο ασχολούνται με ψηφιακό περιεχόμενο και βλέπουν σε τέτοιες εφαρμογές μια ευκαιρία δημιουργικής ενασχόλησης ή χαλάρωσης. Επιπροσθέτως, άλλο ένα δυνατό σημείο της εφαρμογής είναι η φιλικότητα προς άτομα με αναπηρία. Με ιδιαίτερη εκτίμηση προς αυτές τις συχνά αδικημένες στους πολιτιστικούς χώρους ομάδες πληθυσμού, προσφέρουμε, πέρα από τις συνηθισμένες δυνατότητες (μεγέθυνση κειμένου, αντίθεση χρωμάτων), αυξημένη εμπειρία χρήσης και περισσότερες επιλογές. Από αυτές, ξεχωρίζει η δυνατότητα αναγνώρισης πολύγλωσσων φωνητικών εντολών (συγκεκριμένο απλό λεξιλόγιο) για διάδραση με την αλεπού-οδηγό και την εφαρμογή, ώστε ακόμη και χρήστης με σοβαρά προβλήματα όρασης να μπορεί να μιλήσει στην εφαρμογή και εκείνη να του δώσει όλες τις πληροφορίες με ηχητικό τρόπο, διατηρώντας και την εμπειρία της «παικτικής» απόλαυσης (gaming). Άξια αναφοράς είναι και η μοναδική δυνατότητα για ξενάγηση σε άτομα με κινητικές αναπηρίες που δεν μπορούν να περιηγηθούν στο χώρο, με την ανάδυση πανοραμικών εικόνων 360° από κάθε σημείο ενδιαφέροντος που παρουσιάζεται στην εφαρμογή. Είναι κάτι που μπορεί να υποστηριχθεί εύκολα τεχνικά και απαλλάσσει από τη χρήση βίντεο που θα «βάραινε» υπέρμετρα την εφαρμογή, δίνοντας έτσι όλη την εμπειρία επίσκεψης σε αυτή τη μερίδα των συμπολιτών μας. Εξυπακούεται πως οι παραπάνω επιλογές, εύκολα προσβάσιμες από ένα απλό μενού, είναι διαθέσιμες για όλους τους πελάτες της εφαρμογής που μπορεί για δικούς τους λόγους να θέλουν αυτή την εμπειρία διάδρασης. Άλλη μια επιλογή τέλος, που συντελεί στη διεύρυνση της ηλικιακής ομάδας στόχου, είναι η δυνατότητα χρήσης της εφαρμογής χωρίς το παιχνίδι, αλλά σαν πολυμεσικό οδηγό πληροφόρησης.

Η χρήση τόσων πολλών διαφορετικών προνοιών ταυτόχρονα για ειδικές ομάδες πληθυσμού, είναι γενικά κάτι σπάνιο στον «κόσμο» των εφαρμογών. Η ομάδα μας όμως πιστεύει ότι τέτοιου είδους επενδύσεις είναι προς την σωστή κατεύθυνση τόσο ως προς το γενικό καλό όσο και προς το καλό της ίδιας της επιχείρησης, αφού ανοίγει νέα κανάλια αγοραστών.

Το πλάνο παραγωγής προβλέπει τη συγκέντρωση πρωτογενούς υλικού για την τροφοδότηση της ομάδας γραφικών και προγραμματισμού. Τα κανάλια διάθεσης είναι το Google Play και το App Store, ενώ η τιμή αγοράς ορίζεται στα 2€. Για να κρατήσουμε τα κόστη χαμηλά ειδικά τον πρώτο χρόνο που δε θα υπάρχουν έσοδα, η αρχή θα γίνει από τα νησιά μονίμου κατοικίας μας δηλαδή Κω και Κρήτη που ταυτόχρονα αποτελούν και ναυαρχίδες του Ελληνικού τουρισμού. Επιπλέον όλη η συλλογή δεδομένων, φωτογραφίσεις, εύρεση ενδιαφερόμενων προς διαφήμιση και ούτω καθεξής, θα γίνουν από τα δύο μέλη της ομάδας. Η μη αναγκαιότητα ύπαρξης ειδικού χώρου ή εγκαταστάσεων, πρώτων υλών, προμηθευτών κλπ. μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε το εγχείρημα με υπολογισμένο ρίσκο και χαμηλή αρχική χρηματική έκθεση.

Εικόνα για Προϊόντα και Υπηρεσίες

Ανάλυση Ανταγωνισμού

USP

Η αγορά των εφαρμογών για έξυπνες συσκευές είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους κλάδους και προβλέπεται να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο τα επόμενα χρόνια ακολουθώντας τη ραγδαία ανάπτυξη σχετικών τεχνολογιών (δίκτυα 5G, ανάπτυξη στις επιμέρους τεχνολογίες των έξυπνων συσκευών). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ιστοσελίδας https://www.alliedmarketresearch.com ήδη από το 2018 ο τομέας των εφαρμογών ξεπέρασε τα 106 δισεκατομμύρια δολάρια, με πρόβλεψη να φτάσει τα 400 δισεκατομμύρια μέχρι το 2026, γνωρίζοντας σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) της τάξης του 18,4%. Η παραγωγή εφαρμογών ασχολείται συντριπτικά με την κατηγορία παιχνιδιού (gaming), ενώ ο τομέας της εκπαίδευσης είναι από τους λιγότερο ανεπτυγμένους.

Επιπρόσθετα, ποικίλες ενστάσεις εγείρονται σχετικά με την παιδαγωγική καταλληλόλητα των εκπαιδευτικών εφαρμογών για παιδιά. Διεθνώς είναι ελάχιστα τα παραδείγματα ορθά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών κινητών εφαρμογών για παιδιά βρεφικής (0-2 ετών), προσχολικής ηλικίας (2-5 ετών) και πρωτοσχολικής ηλικίας*.  Οι σχεδιαστές πρέπει να χρησιμοποιήσουν αρχές σχεδιασμού με βάση τις συστάσεις για παιδιά μικρότερα των επτά ετών. Αυτές περιλαμβάνουν τη χρήση ανοικτού τύπου και προσανατολισμένων στην ανακάλυψη δραστηριοτήτων, διαβαθμισμένων προκλήσεων για τη βελτίωση των γνώσεων και δεξιοτήτων τους, και, φυσικά, να τους παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας **. Επίσης, δεν πρέπει να λείπουν βασικές κατευθυντήριες γραμμές σχεδίασης μιας εκπαιδευτικής εφαρμογής, όπως ότι θα πρέπει η εφαρμογή να παρέχει σαφείς οδηγίες στον χρήστη, να κάνει ορθολογική χρήση των πολυμεσικών στοιχείων, να αξιοποιεί πολλαπλά κανάλια επικοινωνίας, να διαθέτει κατάλληλα πολυτροπικά χαρακτηριστικά, να μην περιέχει βίαιους χαρακτήρες ή δράσεις, να μην αντανακλά αρνητικές κοινωνικές αξίες και να μην αναπαραγάγει πολιτισμικά, εθνοτικά ή διαφυλικά στερεότυπα ***. Ειδικότερα, η μάθηση των παιδιών νεαρής ηλικίας βελτιστοποιείται όταν τα παιδιά είναι γνωστικά ενεργά, έχει κινητοποιηθεί το ενδιαφέρον τους και όταν οι μαθησιακές τους εμπειρίες αποκτούν νόημα, είναι κοινωνικά διαδραστικές και στοχοκατευθυνόμενες ****. Οι Hirsh-Pasek et al.,***** έχουν προσδιορίσει τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν οι κινητές εκπαιδευτικές εφαρμογές προκειμένου να συμβάλουν στη μάθηση των παιδιών νεαρής ηλικίας. Σύμφωνα με αυτά τα χαρακτηριστικά, μια αναπτυξιακά κατάλληλη εκπαιδευτική εφαρμογή θα πρέπει να ωθεί τα παιδιά:(α) να συμμετέχουν ενεργά, (β) να εμπλέκονται με το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, γ) να βιώνουν ουσιαστική μάθηση και (δ) να ενισχύονται στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση.

Ως επακόλουθο των παραπάνω γίνεται αντιληπτή η απουσία μεγάλων «παικτών» στον τομέα που φιλοδοξούμε να δραστηριοποιηθούμε και παράλληλα τις θετικές προοπτικές να ξεχωρίσουμε με την εφαρμογή μας.

Ο ανταγωνισμός μας είναι κυρίως τα παραδοσιακά μέσα πληροφόρησης για τους χώρους πολιτισμού παρά κάποια εταιρία παραγωγής εφαρμογών που να έχει καθιερωθεί στο χώρο του πολιτισμού στην Ελλάδα. Τα παραδοσιακά μέσα (εκτός των κλασσικών έντυπων ταξιδιωτικών οδηγών), αφορούν δύο κύριες κατηγορίες:
-Τους ψηφιακούς ταξιδιωτικούς οδηγούς, με παράδειγμα την εφαρμογή My Crete Guide-Κρήτη (DigiExplore). Η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρεται σε τρεις γλώσσες και έχει πάνω από 100.000 λήψεις (downloads). Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν με όλες τις λειτουργίες διαθέσιμες αλλά με συχνή εμφάνιση διαφημίσεων, κομμάτι από το οποίο αντλεί και όλα τα έσοδά της.
-Εφαρμογές παιχνιδιού για την ελληνική ιστορία και μυθολογία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου ανταγωνιστή αποτελεί η εφαρμογή «Ταιριάζω και μαθαίνω-Οι θεοί του Ολύμπου» (Petita Demas Ltd). Η συγκεκριμένη εφαρμογή προσφέρεται σε τρεις γλώσσες και έχει πάνω από 10.000 λήψεις. Η εφαρμογή προσφέρεται δωρεάν με βασικές λειτουργίες διαθέσιμες αλλά η πλήρης έκδοση κοστίζει 3,59€, χωρίς να μπορούμε να έχουμε εικόνα για τα κέρδη, αφού δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς που την κατέβασαν, πλήρωσαν για την πλήρη έκδοση.

Και οι δύο παραπάνω κατηγορίες έχουν κοινή συνισταμένη το γεγονός ότι προσφέρουν μονόπλευρη εμπειρία χρήσης δηλαδή είτε gaming με ελάχιστα στοιχεία πληροφόρησης, είτε στείρα πληροφόρηση χωρίς στοιχεία παιχνιδιού. Επιπλέον παρουσιάζουν μηδενική προσαρμοστικότητα σε ειδικές κατηγορίες χρηστών όπως τα άτομα με αναπηρία.

Γενικά στην Ελλάδα, οι εταιρικές προσπάθειες είναι σκόρπιες και συνήθως αφορούν ένα συγκεκριμένο μνημείο (π.χ. Ακρόπολη) είτε αποτελούν ψηφιακές εκδοχές των έντυπων οδηγών που υστερούν σε σχέση με τη δική μας ολιστική προσέγγιση δημιουργικής και ενδιαφέρουσας πληροφόρησης με στόχευση σε οικογένειες, παιδιά και άτομα με αναπηρία.

*Papadakis, St., Kalogiannakis, M., & Zaranis, N. (2016b). Developing fundamental programming concepts and computational thinking with ScratchJr in preschool education: a case study. International Journal of Mobile Learning and Organisation, 10, 187–202.
**Hourcade, J. P. (2015). Child computer interaction (1st ed.). Iowa City, IA, USA
***Chau, C. (2014). Positive technological development for young children in the context of children’s
mobile apps. Unpublished doctoral dissertation. Tufts University, MA, USA. Ανακτήθηκε από: http://gradworks.umi.com/3624692.pdf.
**** Harvard Family Research Project (2014). Research spotlight: Families and digital media in young children’s learning. Ανακτήθηκε από: https://goo.gl/FGq5eK
*****Hirsh-Pasek, K., Zosh, J. M., Golinkoff, R. M., Gray, J. H., Robb, M. B., & Kaufman, J. (2015). Putting education in “educational” apps lessons from the science of learning. Psychological Science in the Public Interest, 16, 3-34.

Εικόνα για την Ανάλυση Ανταγωνισμού

Στρατηγική πωλήσεων

Η εταιρεία έχει εκπονήσει ένα πολυσχιδές σχέδιο δημιουργίας εσόδων ώστε η εφαρμογή να αποδίδει τόσο κατά την απόκτησή της, όσο και και κατά τη χρήση της. Στόχος είναι να μην επιβαρύνεται ο χρήστης από την αρχή με ένα μεγάλο ποσό απόκτησης ή η υπερβολική χρήση διαφήμισης που χαλάει την εμπειρία χρήσης και ωθεί στην γρήγορη εγκατάλειψη της εφαρμογής. Σε πρώτο λοιπόν επίπεδο, η εφαρμογή δημιουργεί έσοδα από τους χρήστες. Το μοντέλο μας προβλέπει αρχικά την απόκτηση της εφαρμογής έναντι τιμήματος της τάξης των 2 ευρώ. Με την απόκτηση, ο χρήστης έχει πλήρη δυνατότητα περιήγησης και χρήσης. Από εκεί και πέρα, ενσωματώνουμε δυνατότητα αγοράς επεκτάσεων της εφαρμογής με προκλητικά χαμηλό αντίτιμο ώστε ο χρήστης αν θελήσει να έχει μια ακόμη καλύτερη εμπειρία. Για παράδειγμα, η εξέλιξη του εικονικού χαρακτήρα του (avatar) θα γίνει πιο γρήγορη, επιπλέον επιλογές εξερεύνησης θα ξεκλειδώνουν, το πτυχίο που θα λάβει στο τέλος θα είναι πιο επίσημο κλπ.

Εμβαθύνοντας περαιτέρω, η απόκτηση της εφαρμογής θα γίνεται μέσω αγοράς από το χρήστη από Play store και Apple store. Ακολουθούμε τη λογική μία εφαρμογή ανά νησί. Δηλαδή ο επισκέπτης της Κω αγοράζει την εφαρμογή Cultural Fox Tales@Kos, o επισκέπτης της Ρόδου την εφαρμογή Cultural Fox Tales@Rodos και ούτω καθεξής. Ο λόγος είναι η ευκολία εύρεσής της και η αποφυγή μιας παραφορτωμένης εφαρμογής που θα έχει περιττά στοιχεία για τον επισκέπτη ενώ θα επιβαρύνει ανούσια τον αποθηκευτικό του χώρο. Ενώ έχουμε επιλέξει για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας να καλύψουμε αποκλειστικά τον γεωγραφικό χώρο του Αιγαίου και της Κρήτης ώστε να πετύχουμε την πληρέστερη δυνατή κάλυψη των χώρων ενδιαφέροντος, κάλλιστα μπορούμε μεταγενέστερα να επεκταθούμε και στην υπόλοιπη χώρα. Επίσης, η εφαρμογή έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα η διεπαφή με το χρήστη προσφέροντας νέα γραφικά και παιχνίδια και αναβαθμισμένη εμπειρία χρήσης ακολουθώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας.

Σε άλλο επίπεδο έχουμε τις τοπικές επιχειρήσεις που διαφημίζονται μέσα από την εφαρμογή. Ανάμεσα στα καθήκοντα (tasks) που θα έχει να φέρει εις πέρας ο παίκτης θα είναι να παρακολουθήσει λίγες εμβόλιμες διαφημίσεις ώστε ο χαρακτήρας του να «ξεκουραστεί από την συνεχή προσπάθεια» ή να «του δοθεί λίγος χρόνος να διαβάσει επιπλέον πληροφορίες για τη συνέχεια της ξενάγησης». Οι διαφημίσεις αυτές θα είναι αυστηρά χρονικά περιορισμένες με ανώτερο όριο τα 20 δευτερόλεπτα και θα αφορούν τοπικές επιχειρήσεις που θα ενδιαφέρουν περισσότερο και τους ενήλικους συνοδούς. Υπάρχει η τεχνική δυνατότητα να μην δίνεται η «ανταμοιβή» για τον παίκτη αν επιλέξει να κλείσει αυθόρμητα τη διαφήμιση πριν το πέρας της. Για να μην χαλάσουμε το gameplay, επιδίωξη είναι να υπάρχει μόνο μία τέτοια διαφήμιση στο τέλος της «πίστας».  Όπως έχουμε αναφέρει, η εφαρμογή μέσω της αλεπού-βοηθού θα παρακινεί συχνά σε εμπλοκή των γονιών, ώστε να επωφελούνται από τις πληροφορίες για τον εκάστοτε χώρο και έτσι να ψυχαγωγείται όλη η οικογένεια αλλά και να έχουν καλύτερη απήχηση οι διαφημίσεις. Έμφαση θα δοθεί στην κινητροδότηση για αγορά διαφημιστικού χώρου στην εφαρμογή μας. Η κρούση προς τις υποψήφιες επιχειρήσεις θα γίνει με προτεραιότητα την τοπικότητα, την ποιότητα των διαφημιζόμενων προϊόντων, τις αποκλειστικές προσφορές και τη συνάφεια με την κουλτούρα της εφαρμογής μας. Θα δίνεται μια περιεκτική μελέτη που θα αναφέρει πόσοι επισκέπτες μπορούν να δουν την διαφήμιση, τις δυνατότητες προώθησης για την κάθε επιχείρηση με το ψηφιακό άνοιγμά της (η πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων στο Αιγαίο δεν διαθέτουν ψηφιακή παρουσία), ενώ θα τονιστεί ότι πρόκειται για την πλέον στοχευμένη διαφήμιση που δεν χάνεται ως σταγόνα στον ωκεανό πληροφορίας στο διαδίκτυο, αλλά απευθύνεται σε επισκέπτες συγκεκριμένου τόπου, που διαμένουν ήδη σε αυτόν και φυσικά ενδιαφέρονται να ψωνίσουν αναμνηστικά είδη στις διακοπές τους. Όπως προαναφέρθηκε θα επιδιώξουμε τα διαφημιζόμενα προϊόντα να τύχουν αποκλειστικών προσφορών ώστε με εκπτωτικά κουπόνια που θα δίνονται στη διαφήμιση να επωφελείται ο πελάτης με ποσοστιαία έκπτωση. Ο αγοραστής τους πέραν από τη ιδία αντίληψη για την αποτελεσματικότητα της διαφήμισης βάσει των χρησιμοποιούμενων κουπονιών, θα επωφελείται επιπλέον με μετρήσιμα στατιστικά (analytics) για το πόσες θεάσεις είχαν οι διαφημίσεις του, την μηναία πορεία τους κλπ. Η εταιρία, για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα ακολουθήσει το μοντέλο CPM (Cost Per Thousand) δηλαδή χρέωση όχι με το χρόνο αλλά με τις εμφανίσεις. Ο λόγος είναι ότι τα slots διαφήμισης είναι πεπερασμένα για το κάθε μέρος ενδιαφέροντος. Αντί λοιπόν να περιοριστούμε σε μονοψήφιο αριθμό διαφημιζόμενων που θα «κλείσουν» τα slots, θα προσφέρουμε πακέτα ανάλογα με τον επιθυμητό αριθμό εμφανίσεων. Έτσι μπορούμε να έχουμε πάρα πολλούς διαφημιζόμενους που θα διαδέχεται ο ένας τον άλλο μέχρι να ολοκληρωθεί ο αριθμός θεάσεων που έχουν αγοράσει. Εκεί θα έχουμε λοιπόν τα αντίστοιχα πακέτα με CPM π.χ. 100€->1000 θεάσεις, 180€->2000, 250€->3000 θεάσεις. Η τιμή θα διαμορφωθεί ανάλογα και με τη διάρκεια της διαφήμισης, ενώ όλα τα πακέτα θα προεξοφλούνται.

Όσον αφορά την πνευματική ιδιοκτησία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η οδηγία 2009/24* αποσκοπεί στην εναρμόνιση των νομοθεσιών των κρατών μελών στον τομέα της νομικής προστασίας των προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών με τον καθορισμό ενός ελάχιστου επιπέδου προστασίας κατ ‘αναλογία προς την προστασία που παρέχεται σε λογοτεχνικά έργα κατά την έννοια της Σύμβασης της Βέρνης για την προστασία των λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων. Για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, σε λογισμικό και/ή εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας δεν απαιτείται καμία ειδική καταχώριση και/ή άλλη διατύπωση. Η προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας παρέχεται αυτόματα από το γεγονός και μόνον της δημιουργίας της εφαρμογής κινητής τηλεφωνίας. Ενόψει αυτού, το δικαίωμα πνευματικής ιδιοκτησίας θα προστατεύσει μόνο το πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή και/ή την εφαρμογή κινητής τηλεφωνίας στην μορφή που εκφράστηκε μέσω του πηγαίου κώδικα (source code).

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η εταιρεία δεν θα προβεί σε ιδιαίτερες ενέργειες νομικής φύσεως, εκτός αν νέα δεδομένα στο μέλλον τις καταστήσουν χρήσιμες ή αναγκαίες.

* https://eur-lex.europa.eu/eli/dir/2009/24/oj

Εικόνα για την Στρατηγική πωλήσεων

Στρατηγική Μάρκετινγκ

Βασικό στοιχείο της εταιρικής μας ταυτότητας είναι το λογότυπο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε εμείς οι ίδιοι κάτι που να περιλαμβάνει τις παραπάνω αξίες και να τις εκπέμπει αποτελεσματικά στο κοινό, χωρίς όμως να είναι πομπώδες ή να παραπέμπει υπερβολικά στην ιστορία. Καταλήξαμε στη δημιουργία ενός λογότυπου που μπορεί να ικανοποιήσει εξίσου τις προσδοκίες τόσο των νεαρών όσο και των μεγαλύτερων πελατών μας.

Η αλεπού λοιπόν, συμβολίζει την εξυπνάδα, την περιέργεια για ανακαλύψεις και παιχνίδι, ενώ μπορεί κάλλιστα να είναι ο ήρωας που μπλέκεται σε συναρπαστικές περιπέτειες. Όσον αφορά τη σχέση της αλεπούς με την ελληνική ιστορία, πέραν από τις διδακτικές ιστορίες του Αισώπου που την παρουσίαζε συχνά ως πονηρό ζώο, υπάρχουν πολλές ακόμη ιστορικές αλλά και μυθολογικές αναφορές όπως η Τευμησσία ή Καδμεία Αλεπού που τη συναντάμε από τότε μέχρι σήμερα στον βραδινό ουρανό ως τον αστερισμό του Μικρού Κυνός! Καλούμε έτσι τους πελάτες μας να λάβουν και αυτοί μέρος στις πολιτιστικές ιστορίες της (Cultural Fox Tales). Θεωρούμε ότι μπορεί να σταθεί και στον ψηφιακό κόσμο ως κάτι ευκολομνημόνευτο και ξεχωριστό.

Ένα λογότυπο φυσικά, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου μιας επιτυχημένης εταιρικής προώθησης. Η ομάδα μας έχει καταλήξει σε ένα πολύπλευρο φάσμα δράσεων προώθησης της εφαρμογής μας στο κοινό. Στόχος είναι μέσα από αυτές τις δράσεις, να αναδειχθεί ο πυρήνας αξιών, φιλοσοφίας και αγάπης που κρύβει αυτή η εφαρμογή και που την κάνει να ξεχωρίζει. Αξίες μας λοιπόν, είναι η ισότιμη αντιμετώπιση παιδιών και ενηλίκων, οικογενειών και ευάλωτων ατόμων και γενικά καθενός επισκέπτη του Αιγαίου, προσφέροντάς τους την καλύτερη δυνατή εμπειρία παιχνιδιού και ξενάγησης στην ιστορία του Αιγαίου, σαν φυσικό κομμάτι της φιλοξενίας μας.

Γι’ αυτό και θέλουμε με κάθε ευκαιρία να δείχνουμε πόσο διαφέρουμε. Κύρια, θέλουμε να αναδείξουμε ότι η εφαρμογή μας ενώ αποτελεί ένα προϊόν τεχνολογίας που απευθύνεται σε εκατομμύρια ανθρώπους, ανήκει σε μια ξεχωριστή κατηγορία που ονομάζεται «εφαρμογές με ηθική». Οι «ηθικές εφαρμογές» (ethical apps, ethical and systainable shopping) αποτελούν μια πραγματικότητα και δειλά-δειλά ανοίγουν νέους ορίζοντες προσφέροντας στο σύγχρονο άνθρωπο μέσα από την αγορά και χρήση μιας εφαρμογής τη δύναμη και ικανοποίηση να προσφέρει με κάποιο τρόπο πίσω στον πλανήτη ή σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Είναι επιλογή μας να αποτελούμε μέρος μιας τέτοιας αλυσίδας που στηρίζει ευάλωτα άτομα και τα αντιμετωπίζει ως ισότιμους και ισάξιους πελάτες μας. Είναι μέρος της κουλτούρας μας και της εταιρικής υπευθυνότητας που σε μεσοπρόθεσμο στάδιο (λειτουργική κερδοφορία) μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω σε πολλές κατευθύνσεις. Από διάθεση μέρους των κερδών σε κοινωφελείς δράσεις, μέχρι ανάπτυξη ειδικής και φυσικά δωρεάν έκδοσης της εφαρμογής σε συνεργασία με ιδρύματα του Αιγαίου, για παιδιά με ελαφριά νοητική στέρηση.

Άξιο ανάδειξης στην προωθητική καμπάνια μας είναι και αυτό που αναφέρουμε παραπάνω ως μάθηση μέσω παιχνιδιού (learning by doing) και η δυνατότητα συμμετοχής όλης της οικογένειας. Είναι σημαντικό ότι φέρνουμε κατά μια έννοια τη μουσειοπαιδαγωγική* στη σύγχρονη εποχή, αφού εξοικειώνουμε με ευχάριστο τρόπο (παιχνίδι) τους συμμετέχοντες με τον χώρο πολιτισμού που μετατρέπεται αυτομάτως σε εκπαιδευτική αίθουσα, αντίθετα με τους παρωχημένους ψηφιακούς οδηγούς με την ξύλινη γλώσσα.

Για όλα τα παραπάνω, εκμεταλλευόμαστε τη δυνατότητα διαφήμισης μέσω των πιο δημοφιλών καναλιών προώθησης όπως social media, google advertising, Play Store & App Store. Όλα τα σύγχρονα κανάλια προώθησης προσφέρουν πλέον σημαντικές δυνατότητες προσωποποιημένης διαφήμισης ώστε αυτή να κατευθύνεται στο κοινό που έχουμε προεπιλέξει εμείς (συχνούς ταξιδιώτες, οικογένειες, άτομα που αναζητούν πληροφορίες για τον Αιγαιακό πολιτισμό). Η διαφήμιση θα γίνεται στοχευμένα και θα αναπτύσσεται ανάλογα με την αύξηση κάλυψης πολιτιστικών χώρων από την εφαρμογή. Όλοι οι επισκέπτες του Αιγαίου ηλικίας από 5 ετών και πάνω είναι δυνητικοί πελάτες της εφαρμογής μας. Έμφαση θα δοθεί στις οικογένειες, τα άτομα με σωματικές/κινητικές αναπηρίες και τα νεαρά άτομα έως 17 ετών.
Επικοινωνούμε την εφαρμογή μας στις κατά τόπους ενώσεις ξενοδόχων, τους συλλόγους ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων-κατοικιών και επιλεγμένους ιδιοκτήτες καταλυμάτων Airbnb ενώ διεκδικούμε θέση και στα περίπτερα των τουριστικών εκθέσεων στο εξωτερικό που λαμβάνουν μέρος οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Μετατρέπουμε τους παραπάνω σε συνεργάτες-προωθητές της εφαρμογής μας καθώς η θετική εμπειρία ενός ταξιδιώτη είναι προς το συμφέρον όλων. Επικοινωνούμε κατά τον ίδιο τρόπο με παράγοντες του τουρισμού, από επιχειρήσεις μέχρι ενοικιαζόμενα οχήματα και ταξί, εξηγώντας και τις δυνατότητες διαφήμισης που παρέχει η εφαρμογή μας. Ενώ η πλειονότητα των μικρομεσαίων συνεργατών αναμένουμε να συνεργαστεί μαζί μας χωρίς όρους με αντάλλαγμα τη θετική ανάδραση των πελατών τους από το μέρος διαμονής, έχουμε καταρτίσει ένα ειδικό πλάνο επιβράβευσης των μεγάλων συνεργατών όπως μεγάλα ξενοδοχεία που θα συντελέσει στην επιπλέον κινητροδότησή τους. Ο λόγος είναι ότι οι όγκοι τουριστών που διαχειρίζονται, τους οδηγούν στο να είναι πιο απρόθυμοι να συνεργαστούν με άλλους χωρίς όφελος, αλλά και πρακτικά τους είναι δυσάρεστο να προσθέσουν άλλη μια οδηγία προώθησης στους υπαλλήλους των γκισέ τους. Πυρήνας λοιπόν του πλάνου είναι η χορήγηση μοναδικών κωδικών προς διάθεση στους πελάτες με επιστροφή ενός τμήματος του ποσού πίσω στον προωθητή ως επιβράβευση. Για παράδειγμα ένα συνεργαζόμενο ξενοδοχείο δίνει σε ένα μήνα 1000 κωδικούς απόκτησης της εφαρμογής μας και 800 επισκέπτες τους ενεργοποιούν αποκτώντας την εφαρμογή μας. Η επιχείρηση αποκόμισε 800*2=1600€ και επιστρέφει ως επιβράβευση στο ξενοδοχείο 0,5€/ενεργοποιημένο κωδικό δηλαδή 800*0,5=400€. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρησή μας φαινομενικά χάνει το 1/4 των κερδών αλλά κερδίζει επιθετική προώθηση, δραματική αύξηση πελατειακής βάσης και προνομιακή μεταχείριση από τους φορείς που διαχειρίζονται το σύνολο του όγκου του ελληνικού τουρισμού! Από την ανάποδη πλευρά, ένα ξενοδοχείο που μπορεί και διαχειρίζεται αρκετές χιλιάδες κόσμου ανά σεζόν, αποκτά χωρίς κόπο και έξοδα ένα νέο κανάλι εσόδων, οπότε αποκτά βάσιμο λόγο να συνεργαστεί με εμάς. Ένας επιπλέον τρόπος προώθησης της ιδέας-επιχείρησής μας, ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο αμοιβής όπως προηγουμένως, είναι μέσω μιας Αλεπού μασκότ η οποία θα υποδέχεται τους επισκέπτες του κάθε νησιού σε χώρους υποδοχής λιμανιών και αερολιμένων και θα μοιράζει διαφημιστικά φυλλάδια με εκπτωτικούς κωδικούς για την λήψη της εφαρμογής. Ενώ ως γνωστόν η χρήση μασκότ για διαφημιστικούς λόγους είναι ευρύτερα γνωστός, στην προκειμένη περίπτωση, εκτός του ότι είναι ελκυστική για τα παιδιά, θεωρούμε πως θα ξαφνιάσει ευχάριστα καθώς είναι κάτι που δεν περιμένουν οι επισκέπτες των παραδοσιακών Ελληνικών προορισμών να συναντήσουν. Τέλος, ο λόγος που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε το συγκεκριμένο μοντέλο αμοιβής είναι γιατί αφενός αυτό θα προκαλέσει σημαντικό κίνητρο για τον άνθρωπο που θα υποδυθεί τη μασκότ καθώς η αμοιβή του εξαρτάται άμεσα από το πόσο καλά θα κάνει αυτό για το οποίο έχει κληθεί και αφετέρου σαν εταιρεία απλά δίνουμε ένα ποσοστό των κερδών χωρίς να διακινδυνεύουμε να πληρώνουμε ένα επιπλέον υπάλληλο χωρίς να γνωρίζουμε ή να μπορούμε να ελέγξουμε την αποδοτικότητά του.
Συνεχίζουμε μέσα από τα γραφεία προβολής και πληροφόρησης των ΟΤΑ 1ου βαθμού, που έχουν κάθε λόγο να διαφημίσουν μια ελληνική προσπάθεια ανάδειξης των πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται στα όριά τους. Οι ΟΤΑ έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν πέρα από τους ξένους επισκέπτες και πιο δύσκολα κανάλια τουριστών, όπως ο εσωτερικός τουρισμός, οι κάθε είδους ομαδικές εκδρομές που ενδιαφέρονται να έρθουν στα νησιά του Αιγαίου όπως σχολικές, κοινωνικού και θρησκευτικού τουρισμού, κλπ.
Επιχειρούμε τέλος, προσέγγιση με τους συλλόγους ξεναγών αλλά και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων ώστε να εξηγήσουμε ότι η εφαρμογή μπορεί να καταστεί ιδιαίτερα χρήσιμη σε αμφότερους, λειτουργώντας ως εργαλείο ξενάγησης για οικογένειες και παιδιά και αντίστοιχα καλύπτοντας αδυναμίες και ανεπάρκειες πληροφόρησης στους χώρους πολιτισμού.

 

*Πρόθεση της Μουσειοπαιδαγωγικής είναι να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ των επισκεπτών και του μουσειακού ή ιστορικού χώρου με στόχο τη γνωστική, συναισθηματική και ψυχοκινητική προώθηση του επισκέπτη και κυρίως των παιδιών.

Εικόνα για την Στρατηγική Marketing

Στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης

Η επιχείρησή μας θα φτιάξει ένα οικοσύστημα εφαρμογών για έξυπνες κινητές συσκευές που θα έχουν κοινή βάση και παρόμοια χαρακτηριστικά αλλά που η κάθε μία από αυτές θα λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες. Ως οικοσύστημα ορίζουμε το σύνολο των υποεφαρμογών που θα δημιουργηθούν για κάθε μέρος. Π.χ. Οικοσύστημα Κως – Cultural Fox Tales Kos: 3 επιλεγμένοι χώροι πολιτισμού. Όσο εμπλουτίζεται η εφαρμογή, η κλίμακα θα μεγαλώσει σε επίπεδο νομού. Π.χ. Οικοσύστημα Δωδεκανήσου – Cultural Fox Tales Dodecanese-6 νησιά-20 επιλεγμένοι χώροι πολιτισμού.

Η παραγωγή θα ακολουθήσει την εξής βασική πορεία για κάθε έναν επιλεγμένο χώρο πολιτισμού: Συλλογή πληροφοριών και τεκμηρίωση-> Σχεδιασμός γραφικών και προγραμματισμός->Τελικός έλεγχος και παράδοση προϊόντος στην αγορά, φυσικά με τη σημείωση ότι η βασική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί για τον πρώτο χώρο πολιτισμού θα χρησιμοποιηθεί ως έτοιμη βάση που θα «κουμπώνουν» μόνο οι διαφορές με τον επόμενο, γεγονός που θα επιτρέψει την απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών και θα συμβάλλει στην αναγνωρισιμότητα της εφαρμογής και την ποιοτική συνέπεια. Παράλληλα με τα προαναφερθέντα βήματα, θα εκτυλίσσεται και η διαδικασία δημιουργίας εσόδων: Αναζήτηση πελατών για διαφήμιση στην εφαρμογή (στο εκάστοτε μέρος που θα προωθηθεί), σύναψη συμφωνιών αλλά και έσοδα από το «κατέβασμα» της εφαρμογής.

Βασικοί ποσοτικοί στόχοι είναι σε διάστημα 3 ετών ο όγκος πωλήσεων όπως αναλύεται και παρακάτω, να αποδίδει περισσότερα κέρδη από ζημίες και πιο συγκεκριμένα να φτάσει τους 20000 πελάτες ή να ξεπεράσει σε έσοδα τα 40000€. Από εκεί και πέρα το πλάνο μας με αρκετά απαισιόδοξες εκτιμήσεις (σε σχέση με τις αισιόδοξες προβλέψεις τουριστικής ανάπτυξης για τη χώρα τα επόμενα χρόνια) προβλέπει διπλασιασμό των πελατών κάθε επόμενο έτος.
Λοιποί ποσοτικοί στόχοι μας αποτελούν:
(α) απόκτηση και διατήρηση σημαντικού μεριδίου αγοράς που θα μας επιτρέψει να καταστούμε μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες στον κλάδο μας
(β) διατήρηση λειτουργικής κερδοφορίας για την εταιρεία που θα επιτρέψει την γρήγορη επέκταση και συνεχή αναβάθμιση εξοπλισμού και μέσων
(γ) επίτευξη σταθερού ελάχιστου αριθμού παραγγελιών από νέους και υφιστάμενους πελάτες
(δ) διατήρηση των εξόδων της λειτουργίας εντός προκαθορισμένων ορίων

Το νεκρό σημείο μιας επιχείρησης, αποτελείται από δύο συνιστώσες: Τις μεταβλητές (variable cost) και τις σταθερές δαπάνες (fixed cost) της επιχείρησης.

Μεταβλητά κόστη:

Δαπάνες προσωπικού (κατά ένα μέρος)
Κόστος τεχνικού εξοπλισμού
Κόστος ανάπτυξης εφαρμογής (μετακινήσεις, συλλογή πληροφοριών, μάρκετινγκ)

Σταθερά κόστη:

Φόροι, Τέλη
Έξοδα συντήρησης
Δαπάνες προσωπικού (κατά ένα μέρος)

Το κόστος για κάθε εφαρμογή αναλύεται στο κόστος μετάβασης στο μέρος ενδιαφέροντος για συλλογή πληροφοριών και αναζήτηση τοπικών επιχειρήσεων για διαφήμιση, καθώς και στο κόστος υλοποίησης (μισθός προγραμματιστή και δαπάνες ένταξης στις πλατφόρμες εφαρμογών και προώθησης). Όπως πριν έτσι και εδώ έχει γίνει σχεδιασμός μείωσης των εξόδων με ποικίλους τρόπους: Αφετηρία με τα νησιά Κως και Κρήτη που είναι οι τόποι μόνιμης κατοικίας μας, αλλά και η αναζήτηση πληροφοριών για τους πολιτιστικούς χώρους από ανοιχτές πηγές όπως διαδίκτυο ή κατευθείαν από την πηγή (π.χ. αντίστοιχο αίτημα προς τις Εφορείες αρχαιοτήτων).

Η ανάλυση των παραπάνω στοιχείων μας δείχνει ότι το νεκρό σημείο για την επιχείρηση θα έρθει στο τρίτο έτος λειτουργίας της. Από εκεί και έπειτα η επιχείρηση θα έχει λειτουργική κερδοφορία αλλά δυνατότητα δημιουργίας αποθεματικού για ασφάλεια ή περαιτέρω επενδύσεις.

Εικόνα για την Στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης

Στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και οργάνωσης

Τα ιδρυτικά μέλη της ΙΚΕ θα είναι δύο. Βασικός Διαχειριστής και Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) στην Cultural Fox Tales I.K.E. ορίζεται η Καραγιώργη Ελένη. Οι αρμοδιότητες της περιλαμβάνουν τη γενική διοίκηση και κατανομή πόρων καθώς και το σχεδιασμό της στρατηγικής της επιχείρησης, όπως επίσης τη διεκδίκηση, σύναψη και διαχείριση των εμπορικών συναλλαγών. Υπεύθυνος Προσωπικού, Τμήματος Ανάπτυξης, Σχεδιασμού και Παραγωγής ορίζεται ο Βαμβακίδης Νικόλαος. Στο καθηκοντολόγιό του περιλαμβάνονται η επιλογή, κατανομή και επίβλεψη του προσωπικού, και η οργάνωση και επιθεώρηση της παραγωγικής αλυσίδας σε όλα τα στάδια.

Σε πρώτη φάση λειτουργίας, το παραγωγικό τμήμα θα επανδρωθεί από έναν προγραμματιστή με εξειδίκευση στην παραγωγή λογισμικού και εφαρμογών για έξυπνες συσκευές. Επίσης η επιχείρηση θα χρειαστεί και έναν γραφίστα για δημιουργία της Γραφικής Διεπαφής Χρήστη (Graphic User Interface) της εφαρμογής. Όλη την τεκμηρίωση, τα ταξίδια συλλογής πληροφοριών και αναζήτησης πελατών για διαφήμιση θα αναλάβουν από κοινού τα δύο ιδρυτικά μέλη. Από αυτά θα γίνει και η κατάλληλη τροφοδότηση των προγραμματιστών ώστε το τελικό αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Σε μεσοπρόθεσμο στάδιο από το 4ο έτος δηλαδή και μετά (ανάπτυξη της εφαρμογής σε μεγαλύτερο αριθμό νησιών με περισσότερα μέρη ενδιαφέροντος), στόχος είναι οι προγραμματιστές να φτάσουν τους 2 για να καλύψουν τις ανάγκες αλλά και να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης όπως έχει σχεδιαστεί. Για τον πέμπτο χρόνο προβλέπεται η πρόσληψη ακόμη ενός προγραμματιστή.

Τα απαραίτητα τεχνικά προσόντα που θα αναζητηθούν για τη θέση του Προγραμματιστή είναι:

-Εκπαίδευση σε ανώτατο δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα Ελλάδος ή εξωτερικού στον τομέα της πληροφορικής με έμφαση στον προγραμματισμό

-Η γνώση ξένων γλωσσών σε τουλάχιστον πολύ καλό επίπεδο

-Σχετική πρακτική εμπειρία τουλάχιστον 2 ετών στο αντικείμενο

-Γνωσιακά αντικείμενα Web development, Java Script, C + +, PHP, JAVA, HTML 5, SWIFT.

Τα απαραίτητα προσόντα που θα αναζητηθούν για τη θέση του Γραφίστα είναι:

-Εκπαίδευση σε ανώτατο δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα Ελλάδος ή εξωτερικού στον τομέα της πληροφορικής με έμφαση στο σχεδιασμό γραφικών (Graphic Design) για ηλεκτρονικά παιχνίδια και εφαρμογές κινητών.

-Σχετική πρακτική εμπειρία τουλάχιστον 2 ετών στο αντικείμενο

-Γνωσιακά αντικείμενα Adobe Photoshop, Illustrator, Corel Draw, GIMP, Krita και οποιοδήποτε αντίστοιχο σχεδιαστικό πρόγραμμα

Ο προγραμματισμός υλοποίησης προβλέπει μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου τη δημιουργία της βασικής εφαρμογής σε επίπεδο σχεδιασμού και προγραμματισμού καθώς και την ολοκλήρωση δοκιμών αποσφαλμάτωσης στην πρώτη έκδοση beta. Ο χώρος που έχει επιλεγεί να λειτουργήσει ως testbed για την πρώτη έκδοση είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Ασκληπιείου της Κω, καθώς είναι ήδη σε τελικό στάδιο η συλλογή των απαραίτητων πληροφοριών. Στη συνέχεια προβλέπουμε την προσθήκη και των υπολοίπων χώρων. Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε όλους τους επιλεγμένους χώρους του νησιού στην αρχή της τουριστικής σεζόν του 2023. Έπειτα το πλάνο προβλέπει την κάλυψη των υπολοίπων νησιών με κατά προσέγγιση ρυθμό ενός πολιτιστικού χώρου ανά δύο μήνες. Όπως προαναφέρθηκε, αν η ανταπόκριση σε έσοδα είναι η αναμενόμενη, ο ρυθμός δύναται να επιταχυνθεί με την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού.

Το εργατικό κόστος στην αρχή θα αφορά έναν προγραμματιστή και έναν γραφίστα με προσυμφωνημένο οπισθοβαρές πλάνο αποδοχών κατά το οποίο θα αμειφθούν με 900€/μήνα το πρώτο έτος, 1000€ το 2ο και τελικά 1200€ από τον τρίτο χρόνο. Το ίδιο πλάνο θα ακολουθηθεί για κάθε νέο εργαζόμενο. Π.χ. Τον τρίτο χρόνο ο αρχικός προγραμματιστής θα αμειφθεί με 1200€/μήνα και ο νεοπροσληφθείς με 900€/μήνα.

Κατά τα λοιπά η επιλεγμένη εταιρική μορφή παρέχει ευελιξία επιτρέποντας την απλή ασφάλιση του Βασικού Διαχειριστή στη χαμηλότερη κλίμακα (210€). Ως κεφάλαιο βάσει νόμου μπορεί να οριστεί συμβολικά ποσό αρχικού κεφαλαίου 1€ ενώ η σύστασή της δεν κρύβει άλλα έξοδα καθώς είναι απλή και πολύ σύντομη με χρήση υπηρεσιών μιας Στάσης. Στον τρίτο χρόνο θα γίνει ασφάλιση και του 2ου ιδρυτικού εταίρου.

Οποιεσδήποτε υποστηρικτικές λειτουργίες έχουν μελετηθεί για το πρώτο έτος, μπορούν να καλυφθούν με ίδιους πόρους και μέσα. Τα επόμενα χρόνια η επένδυση σε αυτές (κόστη προώθησης, back-up cloud server, άδειες λογισμικών κλπ) αυξάνεται αντίστοιχα με την ανάπτυξη και προώθηση της εφαρμογής σε περισσότερα μέρη.

Εικόνα για την Στρατηγική ανθρώπινου δυναμικού και οργάνωσης


Οικονομικά Στοιχεία

1ο Έτος: 0 | 2ο Έτος: 7500 | 3ο Έτος: 20000 | 4ο Έτος: 37000 | 5ο Έτος: 62000

1ο Έτος: 0 | 2ο Έτος: 2 | 3ο Έτος: 2,2 | 4ο Έτος: 2,5 | 5ο Έτος: 2,5

1ο Έτος: 0 | 2ο Έτος: 15000 | 3ο Έτος: 44000 | 4ο Έτος: 92500 | 5ο Έτος: 155000

1ο Έτος: 0 | 2ο Έτος: 300 | 3ο Έτος: 1200 | 4ο Έτος: 2500 | 5ο Έτος: 5000

1ο Έτος: 24120 | 2ο Έτος: 26520 | 3ο Έτος: 33840 | 4ο Έτος: 44640 | 5ο Έτος: 56640

1ο Έτος: 0 | 2ο Έτος: 300 | 3ο Έτος: 800 | 4ο Έτος: 3000 | 5ο Έτος: 8000

1ο Έτος: 0 | 2ο Έτος: 400 | 3ο Έτος: 2000 | 4ο Έτος: 3000 | 5ο Έτος: 5000

1ο Έτος: -24120 | 2ο Έτος: -17520 | 3ο Έτος: 6160 | 4ο Έτος: 39360 | 5ο Έτος: 80360

1ο Έτος: 24120 | 2ο Έτος: 17520 | 3ο Έτος: 0 | 4ο Έτος: 0 | 5ο Έτος: 0

Πλάνο Δράσης
Εικόνα για το Πλάνο Δράσης

Παραρτήματα
Εικόνα για τα Παραρτήματα