Περιγραφή
Η υπό σχεδίαση υπηρεσία αφορά τη δημιουργία ενός χώρου στον οποίο άνθρωποι τρίτης ηλικίας και οι
οικογένειες τους θα έχουν την δυνατότητα να καλλιεργούν μέσα στην καρδιά της πόλης στην οποία μένουν.
Όραμα
Οραματιζόμαστε όλοι οι άνθρωποι να είναι σε θέση να τρέφονται από βιολογικά προϊόντα που θα έχουν παράγει οι ίδιοι.

Περιγραφή του προβλήματος
Η αστικοποίηση είναι η τάση των ανθρώπων για συγκέντρωση στις πόλεις και αυτό παρατηρείται σε όλα τα μέρη του κόσμου. Τέσσερα δισεκατομμύρια άνθρωποι, το 52% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν σήμερα σε πόλεις, σύμφωνα με την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για το δομημένο περιβάλλον και πιστεύεται ότι το
2050 περισσότερο από το 66% του πληθυσμού θα ζει στις πόλεις. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η αστικοποίηση σε συνδυασμό με τη συνολική ανάπτυξη του παγκόσμιου πληθυσμού θα μπορούσε να
προσθέσει άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε αστικούς πληθυσμούς μέχρι το 2050, με σχεδόν το 90%
της αύξησης να επικεντρώνεται στην Ασία και την Αφρική, σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών
που ξεκίνησε σήμερα.
Ο πληθυσμός που ζει στις πόλεις, ειδικά στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, αναζητά
διεξόδους στα καθημερινά του προβλήματα. Πολλοί αστοί αναζητούν δημιουργικές λύσεις, αξιοποιώντας το
περιβάλλον που διαθέτουν. Αξιοποιούν τα μπαλκόνια, τις ταράτσες, τις αυλές, τους ελεύθερους χώρους για
να καλλιεργήσουν. Έτσι έχει προκύψει ένας νέος τύπος γεωργίας: η αστική καλλιέργεια. Αυτός ο νέος τρόπος
γεωργίας αναδεικνύει κοινωνικούς ρόλους, οικονομικές λειτουργίες, περιορισμούς και συμβιωτικές
καταστάσεις. Η αστική καλλιέργεια “ήρθε” για να μας θυμίσει ότι έχουμε τη δυνατότητα να παράγουμε
προϊόντα υψηλής ποιότητας ακόμα και μέσα στο όχι και τόσο “καθαρό” αστικό περιβάλλον.
Σκοπός μας είναι η δημιουργία μιας κοινότητας η οποία θα φέρνει τον άνθρωπο πιο κοντά στη
φύση. Θα καλλιεργεί στα μέλη της οικολογική συνείδηση ενώ θα παράγουν «καθαρές», βιολογικές
τροφές και θα κοινωνικοποιούνται μέσα στα πλαίσια της κοινότητας.
Αξίες
Αειφορία, Συλλογικότητα, Καινοτομία, Σεβασμός
Πρόταση Αξίας
Η υπηρεσία θα παρέχει έναν πράσινο παράδεισο στην καρδία της πόλης που θα εντάσσει την αστική
καλλιέργεια ως μια ξεχωριστή εμπειρία στην καθημερινότητα των πολιτών. Θα καλλιεργεί οικολογική συνείδηση εκπαιδεύοντας τους χρήστες στην αγροτική ανάπτυξη και παραγωγή.
Απευθυνόμενο κοινό
Η υπηρεσία μας απευθύνεται κυρίως στα άτομα της τρίτης ηλικίας, που θέλουν να γεμίσουν το χρόνο τους
καλλιεργώντας τα δικά τους φρούτα και λαχανικά. Άτομα που έχουν την ανάγκη να κοινωνικοποιηθούν και
να κάνουν πιο δραστήρια την καθημερινότητα τους. Ωστόσο η υπηρεσία δίνει τη δυνατότητα σε ηλικιωμένους, που έχουν ήδη γνώσεις στην καλλιέργεια της γης και θέλουν να εντάξουν τη δραστηριότητα
στην ζωή τους.
Πλαίσιο περιβάλλοντος
Το πλαίσιο περιβάλλοντος βρίσκεται σε μεγάλα αστικά περιβάλλοντα και κεντρικούς χώρους.
Απαιτήσεις και προδιαγραφές
Θα παρέχει ικανοποιητικού μεγέθους οικόπεδα στους πελάτες.
Θα παρέχει τις απαραίτητες γνώσεις στους πελάτες μέσω workshop.
Θα είναι δυνατή η παρακολούθηση των καλλιεργειών μέσω εφαρμογής.
Θα παρέχονται τα κατάλληλα εργαλεία για την καλλιέργεια στους πελάτες.
Θα υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να βοηθάει τους πελάτες.
Θα παρέχονται οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη των φυτών.
Θα υπάρχει η δυνατότητα σίτισης μέσα στο κτήριο.
Θα υπάρχουν εργαστήρια υπολογιστών.
Θα δίνεται η δυνατότητα αξιολόγησης της υπηρεσίας.
Υπηρεσίες
Η εταιρία μας παρέχει στους πελάτες της την δυνατότητα επιλογής μεταξύ απο τέσσερα
κύρια πακέτα καλλιέργειας τα οποία εξαρτώνται κυρίως από την εποχή του φρούτου είτε
λαχανικού.
1. Πακέτο Άνοιξη επιλογές : Ντομάτες Μελιτζάνες Πιπεριές Κρεμμύδι / σκόρδο
2. Πακέτο Φθινόπωρο επιλογές: Μαρούλια Μπρόκολο Καρότα Κρεμμύδι σκόρδο
3. Family pack (4-6 άτομα ) επιλογές: Ότι και την άνοιξη και το φθινώπορο + Ακτινίδια
Πεπόνι
4. Premium pack επιλογές: Ότι και την άνοιξη και το φθινώπορο + κάποιες
εναλλακτικές καλλιέργειες όπως : Φρούτα και καρποί του δάσους Kρανια Ροδιά
Δαμασκηνιά Βατομουριές Κυδωνιά Φραουλες Διάφορα αρωματικά ( άνηθος ,
μάραθος , δάφνη κλπ) Αλοη Μύρτιλλο Γκοτζι Στεβια Ιπποφαές
Ο κάθε πελάτης μπορεί να καλλιεργήσει τα συγκεκριμένα είδη φυτών φρούτων και
λαχανικών και ανεξάρτητα του πακέτου με ανάλογη τιμή που αντιστοιχεί στο καθέ ενα
ανάλογα το είδος. Μέσα στην τιμή του κάθε πακέτου θα υπάρχει και το λίπασμα που θα
μπορεί να χρησιμοποιηθεί απο τον χρήστη καθώς και τα νερό που ο ίδιος θα
χρησιμοποιεί καθ’ ολη την διάρκεια της παραγωγής . Τα τμ του ατόμου εξαρτώνται
αντίστοιχα απο το φυτό που θα καλλιεργήσει κάποιος και το ποσό που έχει διαθέσει .Τα
τμ είναι κοινά για όλους όσο αφορά τις αποστάσεις των φυτών. Ύστερα από την
ενημέρωση της διαδικασίας από το προσωπικό μας ο πελάτης θα είναι σε θέση να είτε
να διαλέξει ο ίδιος τα τμ που θέλει να καλλιεργήσει καθώς και το πως αυτός θα τα
διαχειριστεί για την καλύτερη δυνατή σοδειά είτε να επιλέξει ένα απο τα προτεινόμενα
πακέτα. Τέλος, εάν ο ίδιο δεν διαθέτει τον χρόνο για την ολοκληρωτική καλλιέργεια θα
μπορεί να πληρώνει ανάλογο ποσό και να αναλαμβάνουν την δουλειά αυτή
εξειδικευμένα άτομα και κηπουροί της εταιρίας.
Ανταγωνιστές
Αστικοί λαχανόκηποι σε μοντέρνους χώρους:
Στην Ελλάδα της κρίσης, εμφανίσθηκαν δειλά- δειλά τα τελευταία δύο χρόνια οι πρώτοι αστικοί λαχανόκηποι,
είτε με πρωτοβουλία των δήμων είτε αυτοδιαχειριζόμενοι. Σήμερα, υπάρχουν τέτοιοι κήποι σε 16 πόλεις της
χώρας μας, με την Θεσσαλονίκη να κρατά την πρωτιά για τον πρώτο αυτοδιαχειριζόμενο λαχανόκηπο στην
Βόρεια Ελλάδα, μέσα στο στρατόπεδο Καρατάσου .
Led Lighting :
Ένα υδροπονικό σύστημα στο οποίο τα φυτά αναπτύσσονται μέσα σε νερό
πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αντί για χώμα, το οποίο βρίσκεται στο
κελάρι του λεγόμενου “Millionaire Club Charity” στο Σιάτλ. Ένα αστικό
αγρόκτημα λαχανικών στην καρδιά της μητρόπολης των ΗΠΑ.
Ο βέλτιστος τρόπος φωτισμού με LED είναι σε θέση να αυξήσει την
ανάπτυξη των φυτών έως και 40% σε σχέση με το φως του ήλιου, λόγω της
εντελώς ευέλικτης δυνατότητας ελέγχου του, με στόχο την υγιή ανάπτυξη
των φυτών.
Η φιλοσοφία επικεντρώνεται στην αειφόρο διαχείριση και διανομή.
Η «Urban Harvest» μεγαλώνει 10000 μαρούλια κάθε χρόνο και παρέχει
αποκλειστικά σε τοπικά εστιατόρια, παντοπωλεία και χονδρεμπόρους
λαχανικών στο Σιάτλ, μειώνοντας έτσι σημαντικά το αποτύπωμα CO² του
προϊόντος σε σύγκριση με συμβατικά λαχανικά.
Urban Skyfarm :
Το Urban Skyfarm λειτουργεί ως κοινοτικός κόμβος κήπου, όπου οι άνθρωποι μπορούν εύκολα να
επισκεφθούν, να αναπτύξουν τις καλλιέργειες τους και να συμμετάσχουν στην τελική παραγωγή, είτε να τα
πάρουν στο σπίτι είτε με την πώλησή τους στην τοπική κοινότητα. Η κεντρική αγορά τροφίμων θα
φιλοξενήσει τις τοπικές επιχειρήσεις τροφίμων γύρω από τη γειτονιά, οι οποίες θα υπάρχουν μέσα στην
πόλη για να διευκολύνουν την παραγωγή και εμπορία τοπικών προϊόντων διατροφής που καλλιεργούνται
από τους τοπικούς κήπους στέγης μέσα στην κοινότητα.
Startups:
Startup είναι μια εταιρία που επιχειρεί κάτι καινοτόμο και στοχεύει σε μεγάλο κοινό και σε εξαιρετικά
γρήγορη ανάπτυξη.Αξίζει να αναφερθεί πως έχει δημιουργηθεί μια γενικότερη κουλτούρα των startup, στην
οποία ποντάρουν ακόμη και οι μεγαλύτεροι κολοσσοί του κόσμου, αφενός δημιουργώντας νεοφυή
«παρακλάδια» στις επιχειρήσεις τους και αφετέρου υιοθετώντας τις αξίες που πρεσβεύει η επένδυση στην
καινοτομία. Στην δική μας περίπτωση πολλές είναι οι εταιρείες/υπηρεσίες που μέσω Startup ξεκίνησαν να
ασχολούνται με την καλλιέργεια κυρίως διαδικτυακά (μέσω εφαρμογών). Έχουν πολύ γρήγορη ανάπτυξη
χρησιμοποιώντας νέα μέσα και τρόπους πάνω στην καλλιέργεια καθώς η τεχνολογία εξελίσσεται με
ταχύτατους ρυθμούς. Κάποιες από τις πιο επιτυχημένες Startups πάνω στην καλλιλεργεια είναι :vital fields,azotic,PlantLab
Shanghai futuristic vertical farms :
Sunqiao Σαγκάη θα είναι ένα σύγχρονο θαύμα της αστικής ανάπτυξης. Τα σχέδια που εκπόνησε η Saski
δείχνουν μια χώρα θάυμα στην καινοτομία. Η Sunqiao θα φιλοξενήσει πλήθος φυτών που καλλιεργούνται σε
κατακόρυφα αγροκτήματα με φυλλώδη πράσινα φυτά τα οποία θα πωλούνται σε τοπικά εστιατόρια.
Spaceports and Sky farms :
Υπερσύγχρονα συγκροτήματα υπογείων με ξενοδοχεία, εστιατόρια, βυθισμένους κήπους, καλλιεργήσιμη γη,
πισίνες και γυμναστήρια. Θα ανακουφίσουν τις πόλεις από το βάρος του υπερπληθυσμού και της έλλειψης
χώρου διαβίωσης αλλά και θα καλύψουν ένα μεγάλο ποσοστό στην παροχή φαγητού στην κεντρική πόλη.
Ειδικά κατασκευασμένα κτίρια με τα δικά τους μικροκλίματα και τεχνολογικές υποδομές κατάλληλες για
δραστηριότητες που αφορούν την καλλιέργεια τροφίμων και φυτών.
Περιγραφή της σχεδιαστικής μεθόδου
Τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε καλύτερα τον
προβληματικό χώρο είναι τα εξής :
o Value proposition canvas
o Touchpoint analysis
o Customer journey mapping
o Stakeholder map
o Business model canvas
o STP
o Service blueprint
Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την μελέτη των χρηστών :
o Personas
Εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν για την έρευνα στους χρήστες :
o Ερωτηματολόγια
Έρευνα για τις τάσεις :
o Έρευνα ανταγωνιστών
o Τριαδικό μοντέλο
o Mega trends
Μέλη της ομάδας και προσωπικά στοιχεία :Ιωαννίδου Ειρήνη, Θεολόγου Κατερίνα, Κουρούνη Αθανασία, Μαντά Σοφία είμαστε όλες φοιτήτριες στο τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων και μας αρέσει να αναζητούμε και να βρίσκουμε λύσεις για τα ήδη υπάρχοντα και μελλοντικά προβλήματα της εποχής μας .
Κωδικός Ιδέας | 2552 |
Ονοματεπώνυμο Υπευθύνου | Ιωαννίδου Ειρήνη |
Ιδιότητα | Φοιτητής ΠΑ |
Τμήμα Πανεπιστήμιου Αιγαίου | Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων |
Email Υπεύθυνου Επικοινωνίας | eirinioan@gmail.com |
Ονοματεπώνυμο 2ου Μέλους | Θεολόγου Κατερίνα |
Ονοματεπώνυμο 3ου Μέλους | Κουρούνη Αθανασία |
Ονοματεπώνυμο 4ου Μέλους | Μαντά Σοφία |
Κατηγορία Υποβολής | 2η Φάση Κατηγορία Α |
Θεματική Κατηγορία | Αγροτική Ανάπτυξη-Διατροφή-Υγεία-Εκπαίδευση |
Η ιδέα σας έχει τύχει εμπορικής εφαρμογής μέχρι τώρα; | Όχι |